Vuelta 2024: Kaden Groves sprint naar dagzege, Van Aert neemt rode trui over
foto: Cor Vos
zondag 18 augustus 2024 om 18:24

Vuelta 2024: Kaden Groves sprint naar dagzege, Van Aert neemt rode trui over

De tweede etappe in de Vuelta a España 2024 is gewonnen door Kaden Groves. Wout van Aert, die op een derde plek eindigde, neemt de rode leiderstrui over van Brandon McNulty.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Dit jaar leken de sprinters al vroeg aan zet in de Vuelta, het peloton reed in de tweede etappe namelijk over voornamelijk vlakke wegen in noordelijke richting van Cascais naar Ourém. Het betekende een verplaatsing van het district Lissabon naar het district Santarem, nog steeds op Portugese bodem dus. Onderweg lagen wel nog twee beklimmingen van vierde categorie. Zo lag in de finale de Alto da Batalha (6,7 km aan 3,4%) op 19 kilometer van de meet. Wellicht zou dit obstakel zorgen voor moeilijkheden bij de pure sprinters, al staan die eigenlijk nauwelijks op de startlijst dit jaar.

Brandon McNulty in de rode trui – foto: Cor Vos

De Spanjaarden Ibon Ruiz (Equipo Kern Pharma) en Luis Angel Maté (Euskaltel-Euskadi) waren vandaag met het goede been uit bed gestapt en besloten al vroeg in de koers de aanval te openen. Het peloton met daarin de sprintersploegen van onder anderen Wout van Aert, Kaden Groves en Bryan Coquard vond het wel prima en liet het duo gaan. Maté zou de volle buit gaan pakken tijdens de eerste berg- en tussensprint, terwijl de grote groep het gat nooit groter liet worden dan vierenhalve minuut.

Opgave Van Baarle
Terwijl het peloton genoot van de Portugese zon, toonde Dylan van Baarle aan dat de tweede etappe niet gezien kon worden als extra rustdag. De Nederlander ging hard onderuit in de bevoorrading in de buik van het peloton. Even leek het mee te vallen omdat de voormalig nationaal kampioen een kleine zeven kilometer later terug kon keren in de grote groep. Maar de pechvogel van Visma | Lease a Bike moest niet veel later het peloton al weer laten gaan en zelfs opgeven. Ook in de Vuelta wordt de hardrijder dus geveld door tegenslag.

Van Aert startte vandaag in de groene trui, omdat McNulty de rode leiderstrui droeg – foto: Cor Vos

Koploper Maté pakte zoals gezegd de volle buit bij de eerste tussensprint van deze 79e editie van de Vuelta, maar in het peloton zagen we een eerste duel tussen Van Aert en Groves. De Australiër van Alpecin-Deceuninck pakte 15 punten, de Belg verzamelde er twee minder. Ook Mathias Vacek meldde zich in het tussensprintje. De Tsjech die gisteren nog naar een knappe tweede plek reed in de tijdrit, staat zodoende hoog in het puntenklassement en pikte tien punten mee.

Vansevenant opent de finale
Na de tussensprint hielden de Spaanse koplopers het voor gezien. Het duo werd al een flinke tijd binnen handbereik gehouden door het peloton en liet zich op iets meer dan vijftig kilometer van de streep terugpakken. Twintig kilometer later – toen het heuvelachtige gedeelte in de finale van de etappe begon – besloot Mauri Vansevenant dat het niet hard genoeg ging in het peloton. De Belg van Soudal Quick-Step kreeg de Spanjaard Marc Soler met zich mee, maar ze werden op de beklimming van de Alto da Batalha alweer bijgehaald door tempo van Visma | Lease a Bike en Red Bull-BORA-hansgrohe.

Op de slotbeklimming van vierde categorie was het witte trui-drager Vacek die naar de grond ging. De Tsjech maakte de nodige misbaar naar de supporters aan de kant van de weg. Of de valpartij daadwerkelijk werd veroorzaakt door een toeschouwer is op tv-beelden niet te zien. Het restant van de beklimming werd door de klassementsploegen aangegrepen om te positioneren. Stefan Küng – de officieuze drager van de bergtrui – pakte het bergpunt op de top van de Alto da Batalha en verzekerde zichzelf daarmee met ten minste nog één dag in het blauw-wit.

Winst voor Kaden Groves in Ourém – foto: Cor Vos

Grote valpartij in aanloop naar sprint
Na de laatste beklimming van de dag was de finale veelal in dalende lijn. Het tempo liep voor het eerst in de etappe flink op. De klassementsmannen wilden goed van voren zitten terwijl ook de sprinters langzamerhand probeerden op te schuiven. De nervositeit leidde tot een valpartij in het peloton. Onder anderen Joshua Tarling en Jonathan Narvaez van INEOS Grenadiers lagen erbij.

Maar de koers wacht op niemand en dus maakten de rappe mannen zich op voor de sprint. Van Aert kwam vroeg op kop en kon niets doen aan de snellere Groves. Corbin Strong sprintte naar een derde plek. De bonificatieseconden van de Belg van Visma | Lease a Bike waren genoeg om de leiderstrui in het algemeen klassement over te nemen.

Wout van Aert greep naast de ritzege, maar is wel de nieuwe leider – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.