Vuelta 2024: Pavel Bittner stunt met sprintzege in Sevilla tegen Wout van Aert
foto: Cor Vos
woensdag 21 augustus 2024 om 18:04

Vuelta 2024: Pavel Bittner stunt met sprintzege in Sevilla tegen Wout van Aert

Pavel Bittner heeft woensdag verrassend de vijfde etappe van de Vuelta a España 2024 gewonnen. Na een etappe van 170 kilometer was de Tsjechische sprinter van dsm-firmenich PostNL de snelste in de langverwachte massasprint in de straten van Sevilla. In een spannende spurt was de 21-jarige Bittner net iets sneller dan Wout van Aert. Kaden Groves liet zich verrassen en werd derde.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

De vijfde Vuelta-rit telde in totaal 170 kilometer en geen gecategoriseerde beklimmingen, maar de eerste honderd kilometer van de rit waren aardig glooiend. De finale was wel écht vlak. In de laatste 45 kilometer waren er nauwelijks nog hoogtemeters in het parcours opgenomen. Vanuit het noorden van de stad kwam het peloton in het centrum van Sevilla terecht, waar een lange rechte lijn van ruim drie kilometer lag richting de finish.

foto: Cor Vos

Veel sprinterskansen zijn er niet in deze Ronde van Spanje, dus lag het in de lijn der verwachting dat de aanwezige spurters deze kans niet wilden laten schieten. Dat meteen na de start twee ProTeam-renners wegreden, was dan ook het ideale scenario voor de rappe mannen. Txomin Juaristi (Euskaltel-Euskadi) en Ibon Ruiz (Equipo Kern Pharma) kregen meteen een vrijgeleide. Alpecin-Deceuninck en Visma | Lease a Bike gaven de koplopers meer dan vier minuten voorsprong.

Groves is rapper dan Van Aert bij de tussensprint
Andermaal was de hitte een factor in de koers. Op meerdere punten langs de weg waren brandweerlieden water aan het sproeien om de renners van verkoeling te voorzien. Het gemiddelde tempo lag niet heel hoog, want de renners reden een stuk langzamer dan het langzaamste schema dat voorzien was. Desondanks werden Juaristi en Ruiz op ruim 30 kilometer van de finish ingerekend door het peloton.

foto: Cor Vos

Op die manier konden Wout van Aert en Kaden Groves bij de enige tussensprint van de dag een generale repetitie doen voor de eindsprint; de Australiër won deze test en liep zo 3 punten in in het puntenklassement. Daarna was het nog 25 kilometer vlak richting Sevilla. De nervositeit nam toe naarmate de finale naderde en dat leidde tot een kleine valpartij van Owain Doull die Rui Costa niet kon ontwijken; de Portugees ging ook onderuit en moest opgeven.

Groves en Van Aert laten zich verrassen door Tsjech
In de slotfase meldden de sprintersploegen zich van voren. Van achteren was er een lekke band voor Mikel Landa, maar dat was binnen de laatste 3 kilometer. Ondertussen kwam de trein van Alpecin-Deceuninck en Groves flink op gang vlak voor de laatste kilometer. Van Aert had daar het wiel van de Australiër gekozen en ging de sprint vroeg aan langs de hekken. Groves was volledig verrast en was daar al geslagen.

Maar dat was buiten Pavel Bittner gerekend. De jonge Tsjech van dsm-firmenich PostNL volgde Van Aert, kwam langszij en duwde zijn wiel net iets eerder over de streep. Na twee ritzeges in de Ronde van Burgos eerder deze maand is dit de grootste zege tot nu toe uit de carrière van Bittner, die samen is met wielrenster Mirre Knaven. Groves werd nog wel derde, voor Bryan Coquard en Stefan Küng.

Afbeelding

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.