Vuelta 2024: Primoz Roglic pakt tweede ritzege, rode trui Ben O’Connor moet tijd prijsgeven
foto: Cor Vos
zaterdag 24 augustus 2024 om 17:28

Vuelta 2024: Primoz Roglic pakt tweede ritzege, rode trui Ben O’Connor moet tijd prijsgeven

De achtste etappe van de Vuelta a España is op naam gekomen van Primoz Roglic. De Sloveen, die eerder ook al de vierde etappe won, was de sterkste op de korte, maar steile slothelling. Rodetruidrager Ben O’Connor maakte aanvankelijk een goede indruk, maar verloor uiteindelijk toch een kleine minuut op Roglic.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Het weekend voor de eerste rustdag van de Vuelta a España begon met een glooiende, 159 kilometer lange rit van Úbeda naar Cazorla. De coureurs werden niet het hooggebergte ingestuurd, maar de finish lag wel op een steile klim, de Cazorla. Deze slothelling was 4,8 kilometer lang en kende een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%.

Kopgroep met Oomen en Leemreize
In de openingsfase werd er slag-om-slinger gedemarreerd. Op een gegeven moment reed er een grote groep weg, met onder meer Wout van Aert, maar zij kregen geen ruimte. Mauro Schmid (Jayco AlUla), Harold Tejada (Astana Qazaqstan) en Gijs Leemreize (dsm-firmenich PostNL) sloegen een grotere kloof. Vijf renners wisten vervolgens de oversteek nog te maken naar het drietal: Ion Izagirre (Cofidis), Oier Lazkano (Movistar), Mathis Le Berre (Arkéa-B&B Hotels), Luca Vergallito (Alpecin-Deceuninck) en Sam Oomen (Lidl-Trek).

Tejada, Leemreize en Schmid – foto: Cor Vos

Het peloton liet vervolgens begaan. We kregen zo een kopgroep van acht, met twee Nederlanders. Zij kregen een maximale voorsprong van vijf minuten. In het peloton controleerde Decathlon AG2R, de ploeg van klassementsleider Ben O’Connor, samen met Israel-Premier Tech. Op de Puerto Mirador de las Palomas (7.3 km aan 5.6%), een beklimming van de tweede categorie in de voorfinale, bracht die laatste ploeg het verschil terug tot drieënhalve minuut. Op diezelfde klim moest Leemreize zijn medevluchters laten gaan.

Israel-Premier Tech wil het gat dicht
Net voor de top was er een versnelling van Schmid. Dat was niet (enkel) voor de bergpunten, zo bleek, want de Zwitser ging in de afdaling vol door. Tejada sloot zich bij hem aan, waarna de twee samen doorgingen. Niet veel later keerden ook de anderen echter terug. Meteen daarna deed Lazkano een uitvalspoging, maar niemand liet zich nu meer verrassen. De zeven begonnen daarop opnieuw goed rond te draaien. Het verschil met het peloton, waar Israel-Premier Tech nog steeds het initiatief nam, bleef ondertussen stabiel.

foto: Cor Vos

Richting de slotklim begonnen de vluchters toch wat van hun pluimen te verliezen. Op veertien kilometer van de streep hadden de avonturiers nog iets meer dan anderhalve minuut. Maar op dat moment kwam er een versnelling vooraan. Lazkano, Tejada en Vergallito – die laatste op hangen en wurgen – scheidden zich af van Oomen en co. Aan de voet van de slotklim naar Cazorla had het koptrio nog een voorsprong van iets meer dan een minuut op het peloton.

Koers op de Cazorla
Geen tijd om te wachten, kortom. Bij het opdraaien van de klim, viel Tejada dan ook meteen aan. Lazkano overbrugde de bres, Vergallito had wat meer tijd nodig. In het peloton was ondertussen een valpartij, helemaal voorin de groep. Onder meer João Almeida en Lennert Van Eetvelt kwamen daardoor op een gaatje te zitten. Daniel Felipe Martínez zat wel voor de val en draaide de gashendel open voor Primoz Roglic. De Sloveen nam al snel zelf over, maar hij kreeg rodetruidrager Ben O’Connor er niet af.

Roglic hield daarna wat in, waarna EF Education-EasyPost de leiding nam, in dienst van Richard Carapaz. Toch konden veel renners terugkeren, maar Almeida nog niet. De Portugees leek überhaupt niet de beste benen te hebben, want hij verloor alleen maar meer terrein. Roglic was wel goed, getuige een tweede en derde aanval. Bij die laatste demarrage begon O’Connor er doorheen te zakken. Felix Gall nam hem op sleeptouw, maar het was duidelijk dat de Australiër tijd zou gaan toegeven.

Roglic pakt de rit, O’Connor kraakt
Enric Mas kon Roglic wel volgen, als enige. De twee vlogen net na het ingaan van de slotkilometer voorbij de vroege vluchters. Wat de ritzege betrof, zou het dus tussen hen gaan. Mas nam nog over in de slotkilometer en leek Roglic zo af te kunnen houden in de laatste bochten, maar de Sloveen kwam er toch nog voorbij. Hij pakte zo zijn tweede ritzege van deze ronde. Mas werd tweede, Mikel Landa derde.

Daarna was het wachten op O’Connor, die zijn ploegmakker Gall had moeten laten gaan. De Australiër zou uiteindelijk pas op 45 seconden van Roglic binnenkomen. Omdat laatstgenoemde ook nog tien bonificatieseconden pakte, verloor O’Connor in totaal bijna een minuut op zijn naaste belager.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.