Vuelta 2024: Primoz Roglic voor de vierde keer eindwinnaar, Küng boekt verlossende zege in slottijdrit
Primoz Roglic, voor de vierde keer eindwinnaar van de Vuelta - foto: Cor Vos
zondag 8 september 2024 om 19:31

Vuelta 2024: Primoz Roglic voor de vierde keer eindwinnaar, Küng boekt verlossende zege in slottijdrit

Primoz Roglic is voor de vierde keer eindwinnaar geworden van de Vuelta a España en komt zo op gelijke hoogte met Roberto Heras. De Sloveen reed in de slottijdrit in Madrid nog verder weg van zijn tegenstanders. Ben O’Connor en Enric Mas staan – als de nummers twee en drie – ook op het eindpodium. De dagzege is – na talloze ereplaatsen – voor Stefan Küng.

De ASO hoopte dat de Vuelta a España in 2024 een zinderende ontknoping zou krijgen in de straten van Madrid. Na jaren sprinten voor de bühne werd de Vuelta dit jaar afgesloten met een biljartvlakke tijdrit van 24,6 kilometer door de Spaanse hoofdstad. De strijd om de eindzege leek wel gestreden. Primoz Roglic is van de klassementsrenners namelijk de beste tijdrijder en de Sloveen had na twintig etappes al een voorsprong van 2:02 op zijn naaste belager Ben O’Connor.

Maar de strijd om de overige podiumplekken beloofde nog wel interessant te worden. O’Connor had de beste papieren om zijn tweede plek in het eindklassement te behouden, maar Enric Mas volgde in het klassement op slechts negen seconden van de Australiër. Richard Carapaz – de nummer vier in de stand – keek eveneens nog met een schuin oog naar het podium in Madrid. Al moest de Ecuadoraan wel 49 en 58 seconden goedmaken op respectievelijk Mas en O’Connor.

Robert Gesink nam vandaag afscheid van het wielerpeloton – foto: Cor Vos

Victor Campenaerts met eerste richttijd
Maar voor de strijd tussen de klassementsrenners losbarstte, was het uitkijken naar de binnenkomst van enkele erkende tijdritspecialisten. De eerste richttijd werd neergezet door Edoardo Affini. De Italiaanse hardrijder van Visma | Lease a Bike zette na ruim 24 kilometer afzien een tijd neer van 27:34. Hij bleek negen seconden sneller dan de Fransman Thibault Guernalec. Affini kon echter niet lang genieten van zijn leidende positie, want Victor Campenaerts dook al snel onder zijn tijd.

De Belg bleek al snel bezig aan een uitstekende chrono, klokte onderweg de snelste tussentijden en deed aan de finish nog eens twaalf seconden af van de toptijd van Affini. Met een tijd van 27:22 kon Campenaerts tevreden zijn weg vervolgen naar de hot seat. Maar echt lang mocht Vocsnor niet dromen van de ritzege. Mauro Schmid, een van de meest aanvallende renners van de voorbije weken, zette met 27:15 een uitroepteken achter zijn sterke Vuelta-campagne.

Eindelijk is het raak voor Stefan Küng – foto: Cor Vos

Stefan Küng maakt naam als tijdritkanon waar
Maar ook de tijd van Schmid bleek niet snel genoeg, want Filippo Baroncini stormde – volledig buiten beeld – naar een eindtijd van 27:12. De oud-wereldkampioen bij de beloften bleek zo drie seconden sneller dan de Zwitser, maar daarmee konden we de Italiaan van UAE Emirates nog niet opschrijven als ritwinnaar. Nee, want Stefan Küng moest zijn tijdrit nog afhaspelen. De Zwitser werd voor de start gezien als de grote favoriet voor de dagzege en de renner van Groupama-FDJ maakte dit meer dan waar.

Waar Küng vaak net naast de zege grijpt op belangrijke tijdritdagen, leverde hij nu een topprestatie af tegen de klok. De tweevoudig Europees kampioen in het tijdrijden dook als eerste renner onder de 27 minuten en verpulverde de tijden van zijn concurrenten. Küng kwam aan de finish tot een eindtijd van 26:38, goed voor een gemiddelde snelheid van liefst 55,755 kilometer per uur, en deed daarmee een gooi naar zijn eerste tijdritzege in een grote ronde.

Strijd om het podium
Na de binnenkomst van Küng werd de aandacht verlegd naar de strijd tussen de mannen voor het klassement, en dan vooral het gevecht om de plekken twee en drie op het eindpodium. Roglic noteerde aan het eerste tussenpunt de tweede tijd, op dertien tellen van Küng, en was daarmee de beste van de klassementsrenners. O’Connor schoot ook uit de startblokken en was goed voor de voorlopige derde tijd. De Australiër moest achttien tellen toegeven op Küng, maar belangrijker: hij was twaalf en vijftien seconden sneller dan Mas en Carapaz.

Primoz Roglic en de Vuelta: het is een gelukkig huwelijk – foto: Cor Vos

Daarmee leek de spanning om de podiumplaatsen al verdwenen. O’Connor ging door op zijn elan en liep ook in het tweede deel van de tijdrit uit op zijn eerste belagers in het klassement. Mas wist O’Connor op geen enkel moment te bedreigen, maar de Spanjaard had ook niets te vrezen van Carapaz. En Roglic? De Sloveen al helemaal zegezeker, nam geen onnodige risico’s, maar was alsnog de beste van de klassementsrenners.

De rodetruidrager bleek echter niet in staat om Küng te bedreigen voor de ritzege en dus boekte die laatste – na vele ereplaatsen – eindelijk zijn eerste (tijdrit)zege in een grote ronde. Roglic zette aan de streep de tweede tijd neer, op een halve minuut van Küng, en wint zo voor de vierde keer de Ronde van Spanje. Hij wordt op het eindpodium geflankeerd door O’Connor en Mas, de nummers twee en drie na drie weken koers. Carapaz eindigt als vierde, terwijl beste jongere Mattias Skjelmose in extremis de vijfde plek overneemt van David Gaudu.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.