Vuelta 2024: Van Aert in de dubbele cijfers na tiende ritzege in grote ronde
foto: Cor Vos
maandag 19 augustus 2024 om 19:26

Vuelta 2024: Van Aert in de dubbele cijfers na tiende ritzege in grote ronde

Wout van Aert heeft door zijn zege in de derde etappe van de Vuelta a España de dubbele cijfers bereikt. Het is de tiende overwinning van de Belg in alle grote rondes die hij reed. Sinds 2019 boekte de alleskunner van Visma | Lease a Bike ieder jaar minimaal één overwinning in La Grande Boucle, maar in de afgelopen twee Tours kwam daar verandering in. In zijn eerste Vuelta lukte het de alleskunner wel om een ritzege bij te schrijven.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Wanneer men de erelijst van Wout van Aert in de Tour de France erbij pakt, wordt duidelijk waarom de Belg een alleskunner genoemd wordt. Zo won hij een ploegentijdrit, individuele tijdrit, massasprint, heuvelrit én bergrit. Wat kan Van Aert niet? Helaas werd de ploegentijdrit niet als ritwinst aan de allrounder toegeschreven, waardoor de Vuelta-ritzege in 2024 ‘pas’ zijn tiende individuele ritwinst is.

De sprintoverwinning van Van Aert in de derde etappe van de Vuelta is memorabel omdat het zijn eerste overwinning is in de Spaanse grote ronde. Toch moeten we voor misschien wel zijn meest imposante grote ronde-ritzege terug naar 2021.

Winst voor Van Aert na tweemaal de Ventoux – foto: Cor Vos

In een rit naar Malaucène waarin tweemaal de Mont Ventoux beklommen moest worden, was Van Aert de sterkste vanuit de vlucht. De Belg van het toenmalige Jumbo-Visma liet klimmers als Kenny Elissonde en Bauke Mollema achter zich. Later zou hij die ronde ook nog de tijdrit en de koninklijke sprint op de Champs-Elysées winnen.

Ondanks de prachtige mijlpaal is Van Aert nog niet terug te vinden in de top tien van Belgen die de meeste etappezeges in grote rondes wisten te winnen. De meervoudig wereldkampioen veldrijden moet zestien landgenoten voor zich dulden. Maar de Vuelta is nog lang, dus wie weet wat er nog kan gebeuren!

Tien Belgen met meeste ritzeges in grote rondes:
1. flag-be Eddy Merckx – 64 zeges
2. flag-be Rik Van Looy – 37 zeges
3. flag-be Freddy Maertens – 35 zeges
4. flag-be Rik Van Steenbergen – 25 zeges
5. flag-be Roger De Vlaeminck – 24 zeges
6. flag-be Patrick Sercu – 19 zeges
7. flag-be Rik Van Linden – 15 zeges
8. flag-be Eddy Planckaert – 13 zeges
9. flag-be Walter Godefroot – 13 zeges
10. flag-be Guido Reybrouck – 13 zeges
11. flag-be Philippe Thys – 13 zeges

17. flag-be Wout van Aert – 10 zeges

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.