Vuelta 2024: Visma | Lease a Bike duidt rolverdeling in Vuelta met vrije rol voor Uijtdebroeks
foto: Cor Vos
zondag 11 augustus 2024 om 11:26

Vuelta 2024: Visma | Lease a Bike duidt rolverdeling in Vuelta met vrije rol voor Uijtdebroeks

Visma | Lease a Bike trekt volgende week met twee kopmannen naar de Vuelta España. Waar titelverdediger Sepp Kuss het kopmanschap toebedeeld heeft gekregen, mag ook Cian Uijtdebroeks zich in Spanje richten op een een klassement in de grote ronde. De Belg heeft een vrije rol binnen de ploeg, vertelt ploegleider Grischa Nirmann in gesprek met Sporza.

“Cian had toen echt ver kunnen komen”, blikt ploegleider Grischa Niermann terug op de opgave van zijn poulain in de Giro. “Hij had normaal tot het einde kunnen meedoen voor die top 5.” Voor Uijtdebroeks ging de knop snel om naar het volgende grote doel: de Vuelta. “Cian is enorm gemotiveerd en zal een goede Vuelta rijden”, voorspelt Niermann. “Maar hij is nog altijd jong en we mogen hem niet te veel druk opleggen.”

De voorbereiding van Uijtdebroeks op de Vuelta begon met een hoogtestage van 3 weken in Tignes. In de Ronde van Burgos wilde hij verder werken aan zijn vorm, maar leek het eventjes mis te gaan in de 2e etappe. “Cian was net als Sepp Kuss betrokken bij de massale valpartij. Hij heeft zeker last gehad van zijn verwondingen, maar niet in die mate dat hij plots een vraagteken was geworden voor de Vuelta.”

Enkele dagen na zijn val maakte Uijtdebroeks dan toch weer indruk op de slotklim met een goede demarrage. “Dat bevestigde dat hij op schema zit in zijn voorbereiding op de Vuelta.” Deze bevestiging heeft de Belg dan ook geholpen in het verkrijgen van een vrije rol voor de komende Vuelta.

In de Vuelta hoeft Uijtdebroeks zich op papier niet volledig weg te cijferen voor Sepp Kuss. “Cian krijgt een vrije rol”, verklapt Niermann. “We hopen met hem in de top-10 te rijden. Dat hij dat aankan, bewees hij vorig jaar al met die 8e plek.” Al kan de rol van Uijtdebroeks tijdens de Vuelta wel wijzigen. “Mocht Sepp (Kuss) plots aan de leiding staan, dan zou het wel kunnen zijn dat Cian een helpersrol zal vervullen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.