Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 1 naar Oeiras – Strijd om rode trui in openingstijdrit
Slaat Wout van Aert meteen toe? - foto: Cor Vos
zaterdag 17 augustus 2024 om 08:10

Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 1 naar Oeiras – Strijd om rode trui in openingstijdrit

La Vuelta a España 2024 gaat op zaterdag 17 augustus van start in het Portugese Lissabon. Het is pas de vijfde keer dat de Vuelta buiten Spanje begint, na eerdere Gran Salida’s in Lissabon (1997), Assen (2009), Nimes (2017) en Utrecht (2022). WielerFlits blikt vooruit op de openingstijdrit in Portugal!

Een must have voor alle wielerfans! Met de Black Friday deal van RIDE Magazine haal je het ideale cadeautje voor de feestdagen in huis. Voor slechts € 13,95 ontvang je de najaars- en de winter-editie in jouw brievenbus. Dat betekent meer dan 300 pagina’s aan schitterende wielerverhalen. Wacht niet te lang, want OP=OP. Bestel nu jouw magazines en verzeker je van uren leesplezier.

Parcours

Lissabon mag in 2024 voor de tweede keer de Vuelta-start organiseren. De Portugese hoofdstad zag in 1997 al een Vuelta-peloton met vedettes als Alex Zülle, Laurent Jalabert en Roberto Heras vertrekken voor een vlakke rit naar Estoril. Na iets meer dan vier uur koersen was het de Deen Lars Michaelsen die zijn enige ritzege ooit boekte in een grote ronde.

In de 79ste editie van de Vuelta kunnen de toeschouwers iets langer genieten van Lissabon. Er staat namelijk een tijdrit van twaalf kilometer gepland naar het nabijgelegen Oeiras. Het historische centrum van de hoofdstad wordt echter wel genegeerd: in de buitenwijk Restelo rijden de coureurs in westelijke richting langs de kust naar Oeiras.

Het startschot wordt wel nog gelost bij een van de historische hoogtepunten van Lissabon. Vanaf het Plein van de Keizer, waar de renners uitzicht hebben op het Mosteiro dos Jerónimos, een zestiende eeuws klooster dat in opdracht van de Portugese koning Manuel I werd gebouwd en pas na honderd jaar werd voltooid. Omdat dit klooster in nauw verband staat met het Portugese koningshuis, wordt dit klooster beschouwd als een van de grote symbolen van de Portugese staat. Sinds 1983 staat het klooster zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

In de eerste kilometer rijden de renners direct naar de kust. Daarbij komen ze nog langs de fraaie tuinen van het Keizersplein voordat de coureurs een bocht naar rechts maken. Vanaf dan is het zo goed als recht toe, recht aan naar de finish. Heel enerverend en gevaarlijk is deze weg niet, maar dat zal gezien recente openingstijdritten in de Vuelta een ‘bewussie’ zijn geweest van de organisatie.

Aan het begin van de twaalf kilometer passeren de coureurs ook nog de wereldberoemde Toren van Bélem, die samen met het Mosteiro dos Jéronimos op de werelderfgoedlijst staat en een herinnering is aan de tijd van de Portugese ontdekkingsreizen en in het bijzonder de ontdekkingsreiziger Vaso da Gama, die als eerste zeevaarder ooit via de Kaap de Goede Hoop naar India voer en daarmee bewees dat de Indische Oceaan ook over zee te was te bereiken.

De finish van de eerste rit ligt zoals vermeld in Oeiras. Sérgio Paulinho, ooit een gewaardeerde knecht van Astana, Radioshack en Saxo Bank-Tinkoff en in 2006 etappewinnaar in de Vuelta a España, komt hier vandaan. Wie pakt hier de eerste rode trui?

Zaterdag 17 augustus, etappe 1: Lissabon – Oeiras (12 km, ITT)
Start eerste renner: flag-pt 16.23 uur/flag-nl/flag-be 17.23 uur
Finish laatste renner: flag-pt rond 19.30 uur/flag-nl/flag-be rond 20.30 uur


Favorieten

Venga! Na de Tour de France en Olympische Spelen in Parijs beginnen de nodige (mannelijke) wielertoppers komende zaterdag aan het volgende wielerevenement met naam en faam. In de hoofdstad van Portugal, Lissabon, begint dit weekend de 79ste editie van La Vuelta a España. En dat is niet voor het eerst, want 27 jaar geleden – in 1997 – had de stad op de rechteroever van de Taag al de eer om de allereerste buitenlandse Vuelta-start te organiseren. De deelnemers begonnen toen met een vlakke rit van 160 kilometer, met finish op het racecircuit van Estoril.

De renners die anno 2024 de dienst uitmaken in het peloton zullen ook dit jaar weer zo hard mogelijk scheuren. Dit keer niet op een racebaan, maar op hun tijdritfietsen. De organisatie heeft op zaterdag 17 augustus namelijk een tijdritparcours uitgetekend van twaalf kilometer naar het nabijgelegen Oeiras. We hoeven verder niet veel uit te weiden over het traject: de mannen met een voorliefde voor de grote plaat kunnen hun hart ophalen. De chrono is namelijk niet al te lastig, vrij rechttoe-rechtaan en dus op maat van de tijdritspecialisten.

Is Joshua Tarling the man to beat? – foto: Cor Vos

Kortom: de openingstijdrit van de Ronde van Spanje is op het lijf geschreven van Joshua Tarling. De voor INEOS Grenadiers uitkomende Brit is nog altijd maar 20 jaar, maar heeft zich – toch zeker als tijdrijder – al ruimschoots bewezen op het allerhoogste niveau. Zijn prestaties tegen de klok zijn ronduit indrukwekkend. In zijn eerste profjaar werd hij al Brits- en Europees kampioen en veroverde hij tevens een bronzen medaille op het WK voor eigen volk. En dan vergeten we nog even zijn winnende raid in de Chrono des Nations, notabene tegen de regerende wereld- en Olympisch kampioen Remco Evenepoel.

Ook dit jaar liet Tarling mooie dingen zien in zijn favoriete discipline, al wacht hij nog op die échte uitschieter. Op de Olympische Spelen moest het gebeuren voor de piepjonge tempobeul, maar een lekke band op een wel zeer slecht moment deed zijn olympische droom uiteen spatten. Weg eeuwige roem, maar ook een medaille ging aan zijn neus voorbij. Al was het zeer nipt. Tarling kwam aan de finish slechts twee(!) seconden tekort voor de bronzen plak. Weet hij zich zaterdag revancheren in Lissabon, in wat zijn eerste grote ronde is uit zijn carrière?

Wout van Aert lijkt de grootste uitdager van Tarling – foto: Cor Vos

Tarling zal dan wel moeten afrekenen met de man, die in Parijs aan de haal ging met de bronzen medaille. We hebben het dan natuurlijk over Wout van Aert. De Belg zal op 29-jarige leeftijd voor het eerst kennismaken met de Vuelta a España, maar steekt zijn ambities op voorhand niet onder stoelen of banken. “Zijn drang om te winnen is heel groot”, liet zijn ploegleider bij Visma | Lease a Bike, Grischa Niermann, in aanloop naar de Vuelta weten aan Sporza. “Het was de wens van Wout om na de Tour de Vuelta te rijden.”

“Wout is heel gemotiveerd om zich nog eens te bewijzen dit jaar, want hij is een renner die wedstrijden wil winnen.” En winnen, dat is voor Van Aert intussen al geleden van eind februari, toen hij Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam schreef. “We gaan er als ploeg dan ook alles voor doen om hem aan een ritzege te helpen in de Vuelta. Hij verdient dat. We zien heel wat kansen voor Wout om te scoren. In het ideale geval meer dan vijf”, schetst Niermann. De eerste kans volgt al meteen op zaterdag, want de vlakke tijdrit lijkt zeker op maat van de veelzijdige Belg.

Al is er volgens Niermann een maar: “Er staat ook een zekere Joshua Tarling op de startlijst. Hij is voor die tijdrit misschien nog een grotere favoriet dan Wout.” Op basis van de laatste tijdritconfrontaties tussen de twee kleppers, kunnen we de Duitse oud-prof geen ongelijk geven. Van Aert moest vorig jaar op de internationale kampioenschappen (EK en WK) toch duidelijk zijn meerdere erkennen in de acht jaar jongere Brit. En toch. Na de olympische tijdrit in Parijs liggen de verhoudingen misschien toch net even iets anders.

Is Primoz Roglic al goed genoeg om mee te doen voor winst? – foto: Cor Vos

Met Tarling en Van Aert staan er twee grote favorieten aan het vertrek in Lissabon, al is het niet verstandig om Primož Roglič bij voorbaat uit te vlakken. En zeker niet voor een koers waar hij door de jaren heen bijzonder mooie herinneringen aan heeft overgehouden. De kopman van Red Bull-BORA-hansgrohe won de laatste grote ronde van het seizoen al in 2019, 2020 en 2021 en opent zaterdag zijn jacht op een toch wel historische vierde eindoverwinning. Mocht de Sloveen dit kunstje flikken, dan mag hij zich – met de Spanjaard Roberto Heras – mederecordhouder noemen.

De vraag is alleen of Roglic ook in staat is om mee te strijden om de eindzege. Zijn voorbereiding op de Spaanse ronde verliep met de nodige horten en stoten en dus allesbehalve vlekkeloos. Na zijn valpartij en bijhorende opgave in de Tour de France, kon de 35-jarige coureur een tijd niet fatsoenlijk trainen wegens een gebroken ruggenwervel. Na een race tegen de klok om überhaupt wedstrijdfit te geraken, kwam er dan toch goed nieuws. Roglic is klaar om mee te doen aan La Vuelta, maar hoe is het inmiddels met zijn vorm gesteld?

Is de drievoudig eindwinnaar goed genoeg om meteen mee te doen om de knikkers en de eerste rode trui? Of heeft Roglic nog tijd nodig om zich in vorm te rijden, om vervolgens toe te slaan in de tweede of derde week? Een goede Roglic is zeker in staat om een gooi te doen naar winst in de openingstijdrit. Hij boekte in zijn carrière immers al negentien overwinningen tegen de klok – waaronder vier tijdritten in de Vuelta – en kroonde zich in 2021 zelfs tot Olympisch kampioen in deze discipline.

Brandon McNulty in de Stars and Stripes – foto: Cor Vos

Waar er veel vragen zijn omtrent het vormpeil van Primoz Roglic, hoeven we niet te twijfelen over de fysieke staat van paraatheid van Brandon McNulty. De Amerikaan kwam onlangs nog in actie op de Olympische Spelen en maakte in Parijs vooral indruk op de tijdrit. Een medaille bleek te hoog gegrepen, maar McNulty werd wel keurig vijfde, op net iets meer dan een minuut van kampioen Remco Evenepoel. Het laat zien dat het met de vorm van de renner van UAE Emirates wel snor zit. En dus noteren we hem met stip voor de openingstijdrit van Lissabon naar Oeiras.

Maar McNulty is zeker niet de enige renner van UAE Emirates die een doel heeft gemaakt van de eerste Vuelta-tijdrit. Met João Almeida heeft de sterrenformatie uit het Midden-Oosten nog een uitstekende tijdrijder in de gelederen. De Portugees en klassementskopman moet het normaal afleggen tegen een Tarling of Van Aert, maar Almeida is de regelmaat zelve als het aankomt op tijdrijden. Ter indicatie: de 26-jarige coureur reed dit seizoen vier (individuele) tijdritten en werd achtereenvolgens vierde, eerste, achtste en vijfde. Dat belooft!

Victor Campenaers heeft zijn zinnen gezet op de tijdrit – foto: Cor Vos

Zijn er dan nog renners die kunnen verrassen? En of! Zo verwachten we veel van een andere Belg: Victor Campenaerts. De eigenzinnige renner van Lotto Dstny was jarenlang een van de betere tijdrijders van zijn generatie, wat hij demonstreerde met twee Belgische én twee Europese titels tegen de klok. Ook greep hij in 2018 een bronzen medaille op het WK tijdrijden in Innsbruck, na tijdritgrootheden Rohan Dennis en Tom Dumoulin. En dan vergeten we nog zijn geslaagde werelduurrecordpoging in Aguascalientes, Mexico.

Campenaerts besloot het op een gegeven moment over een andere boeg te gooien. Vocsnor groeide de laatste jaren uit tot een meer dan verdienstelijk rittenkaper, klassieke renner en luxehelper van Arnaud De Lie. Maar in de voorbije Tour de France liet hij met winst in de overgangsetappe naar Barcelonnette zien, dat hij veel meer kan dan ‘alleen’ schofterig hard met de fiets rijden. Tijdrijden stond de voorbije jaren op een lager pitje, maar in de recente Ronde van Frankrijk liet Campenaerts tevens zien dat hij het rijden tegen de klok nog altijd niet is verleerd.

In de eerste Tourtijdrit naar Gevrey-Chambertin werd hij zeer knap vijfde, na de grote vier in het rondewerk, Remco Evenepoel, Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. Het heeft Campenaerts doen inzien dat hij nog altijd kan uitblinken op tijdritgebied en dus heeft hij zijn zinnen gezet op de openingstijdrit van deze Vuelta. “Victor mikt in eerste instantie op de openingstijdrit. Dat is een groot doel van hem”, liet sportief manager Kurt Van de Wouwer weten in aanloop naar de Spaanse ronde. Schrijf Campenaerts dus maar op voor een goede eindnotering!

Kan Stefan Küng nog eens ouderwets uithalen in zijn favoriete discipline? – foto: Cor Vos

Een andere coureur om rekening mee te houden, is de zeer beloftevolle Mathias Vacek. De 22-jarige coureur van Lidl-Trek timmert sinds zijn entree bij de profs gestaag aan de weg. Niet alleen als allround-renner, maar zeker ook als tijdrijder. Zo werd hij eerder dit jaar voor het eerst Tsjechisch kampioen en was hij tweede in de openingstijdrit in de Baloise Belgium Tour. Achter Søren Wærenskjold, maar voor erkende specialisten als Rune Herregodts, Alec Segaert en Kasper Asgreen. Vacek, onthoud die naam!

Verder noteren we de namen van Edoardo Affini en Nelson Oliveira. Misschien niet voor de winst, maar beide mannen komen toch zeker in aanmerking voor een mooie toptienklassering. En wie weet zit er nog meer in het vat. Affini demonstreerde in de weken voor de Vuelta zijn tijdritbenen. De Italiaan van Visma | Lease a Bike werd in de chrono van de Ronde van Burgos namelijk tweede: alleen Jay Vine bleek die dag sneller. De immer betrouwbare Oliveira is ook nog steeds uit het juiste tijdrithout gesneden. De Portugees van Movistar eindigde onlangs als zevende in de olympische tijdrit.

Zeg je tijdrijden, dan zeg je natuurlijk ook Stefan Küng. De Zwitser haalt dit seizoen nog niet zijn gebruikelijke niveau op de TT-fiets, maar blijft een renner om rekening mee te houden. We verwachten tot slot ook wel wat van de huidige Deense tijdritkampioen Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), diens landgenoot Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), Jay Vine (UAE Emirates), Thymen Arensman (INEOS Grenadiers), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious), Dylan Van Baarle (Visma | Lease a Bike), Bruno Armirail (Decathlon AG2R), Mauro Schmid (Jayco AlUla) en Daniel Felipe Martínez (Red Bull-BORA-hansgrohe).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Joshua Tarling
*** Wout van Aert, Primoz Roglic
** Victor Campenaerts, Stefan Küng, Brandon McNulty
* Mathias Vacek, Jay Vine, João Almeida, Edoardo Affini

Deelnemers


Weer en TV

Zaterdag start de Ronde van Spanje in de Portugese hoofdstad Lissabon. De deelnemers moeten rekening houden met een zonovergoten en tropisch begin van de Spaanse rittenkoers. Zaterdag blijft het droog en met flink wat ruimte voor de zon loopt de temperatuur uiteindelijk op naar 32 graden. De wind is eerder matig, met een kracht van 3 tot 4 Beaufort, en komt uit het noorden.

De 79ste Vuelta a España is de komende weken natuurlijk live te volgen zijn op televisie. Schakel naar Eurosport 1, HBO Max en Discovery+ of Sporza voor de live-uitzending. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.