Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 12 naar Montana de Manzaneda – Klimmen naar een skipiste
foto: Cor Vos
donderdag 29 augustus 2024 om 08:00

Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 12 naar Montana de Manzaneda – Klimmen naar een skipiste

De finish van de twaalfde rit ligt op een skistation. Dat kan maar een ding betekenen: het wordt klimmen geblazen in het hooggebergte. Maar trekken de klassementsrenners ook ten strijde? En wie gaat er met de ritzege aan de haal? WielerFlits blikt vooruit.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Parcours

Het peloton trekt deze etappe van (bijna) zeeniveau naar een hoogte van 1500 meter. Onderweg ligt er slechts een gecategoriseerde beklimming, maar nergens is het echt vlak. Het startschot voor deze rit wordt gelost in het Galicische Ourense. Deze stad zag in 2020 voor het laatst de Vuelta passeren. Na een enerverende rit was het Tim Wellens die hier zijn tweede ritzege in de ronde boekte voor Michael Woods, Zdenek Stybar en Dylan van Baarle. Vuelta-debutant Thymen Arensman eindigde die dag als zesde. 

In de eerste kilometers moet er direct al flink worden geklommen. De eerste drie kilometer wordt er geklommen naar Montealegre met een gemiddeld stijgingspercentage van tegen de acht procent. Hier zullen we meteen een strijd om de vroege vlucht te zien krijgen. Vervolgens kabbelt het peloton rustig verder naar een hoogte van bijna zevenhonderd meter. 

De hele dag ziet er ongeveer zo uit, als het peloton in oostelijke richting verder rijdt. Na 74 kilometer is er weer een klimmetje van drie kilometer aan zeven procent en ook na honderd kilometer wordt er even geklauterd.

Na iets meer dan 110 kilometer begint de klim naar het skistation in Manzaneda (16 km aan 4,7 procent). De slotklim valt qua stijgingspercentage nog redelijk mee, maar wordt naarmate de top nadert steeds ietsje steiler. Waar de eerste kilometers het wegdek nog met ongeveer drie procent stijgt, komt de klim in de laatste kilometers nauwelijks nog onder de zeven procent uit.

David Moncoutie is voorlopig de enige winnaar op de slotklim van donderdag – foto: Cor Vos

David Moncoutié is voorlopig de enige winnaar in Manzaneda. Hij won in 2011 vanuit de vroege vlucht voor Beñat Intxausti. De Franse klimmer was in de laatste jaren van zijn carrière bijzonder succesvol in de Ronde van Spanje, want in de edities van 2008, 2009, 2010 én dus 2011 kroonde hij zich tot bergkoning. 

Gegevens van de slotklim

Donderdag 29 augustus, etappe 12: Ourense – Montana de Manzaneda (133 km)
Start: 14.10 uur
Finish: rond 17.20 uur


Favorieten

De vluchters konden zich de voorbije dagen al behoorlijk uitleven in de Vuelta a España en ook in de twaalfde etappe zijn ze verre van kansloos. Sterker, we verwachten ook nu weer een strijd op twee fronten. Voor de klassementsrenners kent de rit namelijk te weinig obstakels om écht het verschil te maken. Zij zullen hun kruit drooghouden, in de wetenschap dat vrijdag een zeer zware en belangrijke bergrit op het programma staat naar de top van de Puerto de Ancares.

De mannen voor het klassement zullen misschien enkele speldenprikken uitdelen op de slotklim, maar zullen zeker niet het achterste van hun tong laten zien. Met andere woorden: de aanvallers zullen donderdag wellicht een vrijgeleide krijgen op weg naar de finish. De winnaar zal wel over een goed stel klimbenen moeten beschikken, aangezien de finishstreep is getrokken op de klim naar het skistation in Manzaneda.

Het is zeker niet de zwaarste beklimming in deze Vuelta, maar het is toch zestien kilometer klauteren aan net geen 5%, met in de laatste kilometers percentages die de 12% aantikken. Dat kan tellen, zeker als de eerste koersuren voorbij zijn gevlogen.

Jay Vine (op kop) is weer wielrenner na zijn zware val in het Baskenland – foto: Cor Vos

We moeten voor de ritzege dus vooral kijken naar goede klimmers, die al wat verder staan in het klassement. Jay Vine is een renner die voldoet aan deze beschrijving. De wielercarrière van de Australiër hing eerder dit jaar nog aan een zijden draadje na zijn horrorval in de Ronde van het Baskenland, maar Vine kwam er gelukkig weer bovenop en koerst inmiddels weer op een zeer goed niveau. Dat liet hij afgelopen zondag nog zien door onderweg naar Granada van goudwaarde te zijn voor zijn ploeggenoot en latere ritwinnaar Adam Yates.

Vine liet die dag zien dat hij nog altijd bijzonder hard met de fiets kan rijden. We zijn dan ook benieuwd of hij zijn comeback kan bekronen met een ritzege in de Vuelta a España. De rit naar Manzaneda staat ongetwijfeld hoog op zijn prioriteitenlijstje. Het feit dat de renners bergop finishen, in plaats van bergaf, speelt zeker in het voordeel van de renner van UAE Emirates. Vine is immers geen meesterdaler.

Binnen zijn ploeg kijken we ook uit naar de verrichtingen van rasaanvaller Marc Soler, Brandon McNulty en het Mexicaanse toptalent Isaac del Toro. Die laatste beleeft een moeilijke vuurdoop in het grote ronde-werk, maar bulkt van het talent en kan dus ‘zomaar’ verrassen. De 20-jarige klimmer rijdt momenteel wel rond met een coronabesmetting, maar lijkt weer aan de beterende hand. Dat kunnen we ook zeggen van McNulty: de winnaar van de openingstijdrit streed woensdag – in de rit naar Padron – al weer nadrukkelijk om de bloemen.

Einer Rubio kan zich voorlopig nog niet onderscheiden, donderdag wel? – foto: Cor Vos

In de ‘categorie pocketklimmers’ hebben we Jefferson Alexander Cepeda en Einer Rubio in de aanbieding. Cepeda kende een vrij kleurloze eerste week, maar krijgt nog genoeg kansen om iets van zijn Vuelta te maken. In aanloop naar de Ronde van Spanje boekte hij de nodige mooie resultaten en deze goede lijn zal hij ongetwijfeld willen doortrekken. Rubio stelt voorlopig teleur, zeker omdat hij eerder dit seizoen nog knap zevende werd in de Giro d’Italia. Ziet hij donderdag een mogelijkheid om zich sportief te revancheren? Of moet hij bij zijn kopman, Enric Mas, blijven?

Een landgenoot van Einer Rubio, Harold Tejada, zal deze rit ook zeker hebben aangekruist. De renner van Astana Qazaqstan wist zich – in tegenstelling tot Rubio – al wel in de kijker te rijden. In de achtste etappe naar Cazorla leek hij zelfs even op weg naar zijn eerste zege in een grote ronde, maar werd hij in extremis toch nog voorbijgereden door de mannen van het klassement. Vallen de puzzelstukjes dit keer wel op de goede plek? Hij zal dan welllicht moeten afrekenen met Michael Woods. De Canadese kampioen van Israel-Premier Tech verwachten we ook in de spits van de koers.

Een renner die met klassementsambities begon aan de Vuelta, maar van een koude kermis is thuisgekomen, is Max Poole. Door een valpartij in rit twee haalde hij in de eerste bergetappes niet zijn gebruikelijke niveau en dus moest de 21-jarige Brit al snel schakelen. De renner van dsm-firmenich PostNL zocht sindsdien al een paar keer de aanval. De eerste keren zonder succes, maar in de elfde rit was hij met een derde plek dicht bij zijn eerste profzege. Is het één dag later wel prijs?

Wat is Wout van Aert van plan? – foto: Cor Vos

Andere lieden die we wellicht mogen verwachten in een vlucht, zijn Zwitsers kampioen Mauro Schmid en diens ploeggenoten Filippo Zana en kersvers Vuelta-ritwinnaar Eddie Dunbar (Jayco AlUla), het Cofidis-duo Guillaume Martin en Ion Izagirre, Jack Haig (Bahrain Victorious), Matthew Riccitello, Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Louis Meintjes (Intermarché-Wanty), Nairo Quintana en Oier Lazkano (Movistar).

We houden ook rekening met Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers), Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step), Pablo Castrillo (Equipo Kern Pharma), Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek) en Luca Vergallito (Alpecin-Deceuninck). En wat zijn de winstkansen van Wout van Aert? De leider in het puntenklassement liet in het verleden al fraaie dingen zien in het gebergte, maar is hij anno 2024 nog in staat om een bergrit te winnen? Zijn winnende raid op weg naar Baiona doet het beste vermoeden.

Zien we nog een aanval op de rode trui van Ben O’Connor? – foto: Cor Vos

Om nog even terug te komen op de strijd tussen de klassementsrenners. We verwachten donderdag niet meteen vuurwerk van de echte kandidaten voor de eindzege – Ben O’Connor, Primoz Roglic, Enric Mas, Richard Carapaz en Mikel Landa – maar de twaalfde etappe is misschien wel een uitgelezen rit om een putsch te plegen. We hebben in deze Vuelta al gezien dat een renner die iets verder staat in het klassement, goede zaken kan doen door mee te sluipen in een vlucht. In de hoop verloren tijd goed te maken. Vraag dat maar aan O’Connor en Adam Yates.

En dus sluiten we niet uit dat renners als David Gaudu, Pavel Sivakov, Sepp Kuss, Mattias Skjelmose, Cristián Rodríguez, Aleksandr Vlasov en Lorenzo Fortunato meegaan in de ontsnapping van de dag. Deze renners kijken al tegen een behoorlijke achterstand aan in het algemeen klassement, maar kunnen zeker nog naar boven kijken. Wie weet profiteren ze op die manier wel van een status quo tussen de favorieten. We hebben in deze Vuelta a España al gekkere dingen meegemaakt…


Favorieten volgens WielerFlits
**** Brandon McNulty
*** Max Poole, Einer Rubio
** Jefferson Alexander Cepeda, Jay Vine, Harold Tejada
* Mauro Schmid, Filippo Zana, Michael Woods, Wout van Aert

Weer en TV

De twaalfde rit op donderdag zal weer een stuk verder landinwaarts plaatsvinden. Het is dan zonovergoten en de temperatuur loopt op naar maar liefst 32 graden, al is het op de top van de slotklim wel een stuk koeler (23 graden) en kunnen er zelfs buien vallen. Er staat een zwakke wind uit het noordoosten.

De 79ste Vuelta a España is de komende weken natuurlijk live te volgen op televisie. Schakel naar Eurosport 1, HBO Max en Discovery+ of Sporza voor de live-uitzending. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.