Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 19 naar Alto de Moncalvillo – Andermaal Primoz Roglic?
Voor de renners op zondag Madrid binnenrijden, moeten zij nog twee flinke bergritten overleven. Het peloton verlaat vrijdag weliswaar het Baskenland, maar blijft in het noorden van Spanje in de provincie Castilië en Leon. Weer is er een aankomst bergop. WielerFlits blikt vooruit op de rit naar de Alto de Moncalvillo.
Parcours
De negentiende etappe kent voor het eerst in de derde week een aankomst bergop. Na de start in Logroño volgt na 160 kilometer de acht kilometer lange slotklim naar de Alto de Moncalvillo (8,6 km aan 8,9%).
Zowel start- als finishplaats zijn geen onbekenden voor de Vuelta-organisatie. Logroño zag bijvoorbeeld al 36 keer een Vuelta-rit voorbijkomen, terwijl de Alto de Moncalvillo in 2020 nog aankomstplaats was in de Vuelta. Primoz Roglic won toen de rit, die enkele uren daarvoor was begonnen in… Logroño.
De achtste rit destijds vertoont veel gelijkenissen met de rit in 2024. Zo is de aanloop naar de Alto de Moncalvillo niet heel lastig, met slechts één gecategoriseerde beklimming. Dit jaar is dat de Puerto de Praillida naar een hoogte van 1200 meter. Best hoog, voor een klim die maar 5,3 kilometer lang is en maar een gemiddeld stijgingspercentage van 4,9 procent kent. Dat komt omdat de klim een heel lange, valsplatte aanloop heeft.
Na de Puerto de Pradilla is het vooral dalen naar de voet van de Alto de Moncalvillo. Deze klim is pittig, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,9 procent. Tegen de top aan komen de stijgingspercentages niet meer onder de tien procent, waardoor de strijd om het klassement hier zeker verder gevoerd zal worden.
Gegevens van de slotklim
Vrijdag 6 september, etappe 19: Logroñ – Alto de Moncalvillo (168 km)
Start: 13.15 uur
Finish: rond 17.20 uur
Favorieten
Madrid is zo dichtbij, maar tegelijkertijd nog zo ver weg. De overgebleven renners in deze Vuelta a España moeten eerst nog twee loodzware bergritten zien te overleven. In ritten negentien en twintig zal het knetteren tussen de klassementrenners, zo is toch de verwachting, als we een blik werpen op het parcours. De renners die niet bekend staan om hun tijdritkwaliteiten, krijgen nog twee kansen om toe te slaan.
De eerste klimkans volgt op de laatste vrijdag van de Ronde van Spanje, want de route van de negentiende etappe brengt de renners naar de voet van de steile en uitdagende Alto de Moncalvillo. Op de flanken van deze klim is het voor de klimmers zaak om verloren tijd goed te maken, of om juist extra tijd te pakken op de concurrentie met het oog op de afsluitende tijdrit van ruim twintig kilometer in Madrid.
De grote vraag: is Ben O’Connor in staat om zijn rode leiderstrui te behouden? De Australiër rijdt inmiddels al bijna twee weken in het rood, maar van zijn zo veelbelovende voorsprong van vijf minuten is maar weinig over. Zeer weinig. Primoz Roglic zit als de nummer twee in het klassement inmiddels op vinkentouw: de Sloveen hoeft slechts vijf seconden goed te maken om de leiding over te nemen in het klassement.
Roglic kan in theorie – als betere tijdrijder – ook wachten op de slotdag. Maar de kopman van Red Bull-BORA-hansgrohe zal geen onnodige risico’s willen nemen en dus zien we hem vrijdag al toeslaan. Zeker omdat hij goede herinneringen koestert aan de Alto de Moncalvillo. Wie kwam er vier jaar geleden als eerste boven, bij de laatste passage van de Vuelta? Juist! Roglic vocht in de corona-editie van 2020 een fascinerende tweestrijd uit met Richard Carapaz. Het verschil tussen de twee kemphanen op de top van de beklimming? Dertien seconden.
En laat Richard Carapaz ook nu weer een van de grote favorieten zijn voor de ritzege. De Ecuadoraan is bezig aan een uitstekende Vuelta en heeft nog altijd uitzicht op het podium en misschien nog wel meer. Zijn achterstand op rode truidrager Ben O’Connor bedraagt 1’46”. Dat is te overzien, in de wetenschap dat Carapaz in de laatste klimconfrontaties gelijke tred kon houden met Roglic en Enric Mas. Donderdag kregen we al een voorproefje van de ambities van Carapaz, toen zijn ploeg het tempo flink opvoerde. “Dit was de eerste zet”, klonk het uit de mond van de Ecuadoraan. Wie weet kan de voormalig olympisch kampioen nog wel een rol van betekenis spelen in de strijd om de eindzege.
Een renner die zeker nog uitzicht heeft op de eindoverwinning, is Enric Mas. De Spanjaard lijkt zonder ongelukken op weg naar een podiumplek in Madrid, maar zal daar – na tweede plaatsen in 2018, 2021 en 2022 – zeker geen genoegen mee nemen. Het is dit jaar misschien wel nu of nooit voor de kopman van Movistar, maar hij kijkt in het klassement nog wel tegen een achterstand aan van bijna anderhalve minuut. We verwachten de komende dagen dus nog wel een putsch van de mannen van Movistar, in de hoop de Vuelta nog op zijn kop te zetten.
Mas heeft aan Mikel Landa dan misschien wel een goede bondgenoot. De renner van Soudal Quick-Step was ook bezig aan een sterke Vuelta en stond voor de rit van donderdag nog vijfde in het klassement, maar kende op weg naar Maeztu – net in zijn Baskenland – een slechte dag. De sierlijke klimmer kreeg zo een draai om zijn oren en lijkt nu helemaal te zijn uitgeschakeld in de strijd om de podiumplekken. Kan hij nog herstellen van deze opdoffer? We weten dat hij niet bang is om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Kan een op revanche beluste Landa zijn gram halen?
Voor de andere mannen in de voorlopige top-10 in het algemeen klassement, is het op de slotklim vooral zaak om te volgen. Zo lang mogelijk te volgen. Althans, als de waardeverhoudingen van de voorbije weken worden gerespecteerd. Maar wellicht krijgen de nummers zes tot en met tien misschien wel net iets meer ruimte om aan te vallen.
Dit biedt perspectief voor David Gaudu (Groupama-FDJ), Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers), Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Florian Lipowitz (Red Bull-BORA-hansgrohe) en Pavel Sivakov (UAE Emirates). Adam Yates (UAE Emirates) hoopt in extremis dan weer op te schuiven naar een plek bij de eerste tien, al zal de Brit in deze fase van de wedstrijd misschien eerder aan een tweede etappezege denken.
Het is sowieso goed om Rodríguez, Skjelmose en Lipowitz in de gaten te houden, aangezien deze renners zijn verwikkeld in een fikse strijd om de witte jongerentrui. Rodríguez voert het nevenklassement aan, maar Skjelmose volgt op slechts zeven seconden. En ook Lipowitz is nog allerminst uitgeschakeld, met een achterstand van 34 seconden. Die laatste zal zich in de laatste twee bergritten echter vooral moeten bekommeren om zijn ploegmaat Roglic, wat zijn kansen op de witte trui toch ernstig hypothekeert.
De meeste aandacht zal uitgaan naar de strijd tussen de klassementsrenners, maar er is ook een reële kans dat een sterke kopgroep het zal uitzingen tot het einde. Dat zou naar het beeld zijn van deze Vuelta. In dat geval kijken we meteen naar Max Poole (dsm-firmenich PostNL). De jonge Brit was in deze Vuelta al een paar keer dicht bij de zege, maar greep er telkens net naast. In een van de ritten werd hij geklopt door Eddie Dunbar (Jayco AlUla) en we zien de Ierse klimmer ook vrijdag weer een hoofdrol spelen in de strijd om de dagzege.
Een ploegmakker van Dunbar, Filippo Zana, mag ook met vertrouwen uitkijken naar de rit naar de Alto de Moncalvillo. De Italiaanse rasaanvaller werd afgelopen dinsdag immers tweede in de loodzware bergrit naar Lagos de Covadonga. Ion Izagirre werd die dag vijfde vanuit de vlucht. De ervaren Bask weet wat het is om een rit in zijn thuisronde te winnen. We zijn ook benieuwd of Tao Geoghegan Hart (Lidl-Trek) nog wat kleur kan geven aan een voorlopig bijzonder bleke Vuelta. Of is het aan zijn ploegmaat Sam Oomen om een gooi te doen naar winst?
We kunnen natuurlijk ook niet om de mannen van UAE Emirates heen. De formatie heeft meerdere kandidaat-winnaars in de gelederen, mocht er een vluchtgroep de zegen krijgen van het peloton. Marc Soler heeft deze Vuelta al ontzettend veel gegeven, maar er lijkt maar geen einde te komen aan zijn aanvalslust. Nu hij donderdag ook de bergtrui heeft overgenomen van ploegmaat Jay Vine heeft hij nog meer redenen om in de aanval te gaan.
Over Jay Vine gesproken, hij zal op zijn beurt ook zoveel mogelijk bergpunten willen sprokkelen voor de wit-blauwe bollentrui, maar heeft natuurlijk ook de kwaliteiten om een bergrit te winnen. Net als Brandon McNulty, de winnaar van de (weet u het nog?) openingstijdrit.
De laatste renners die vanuit een ontsnapping kans maken op de ritzege zijn Einer Rubio (Movistar), Jack Haig (Bahrain Victorious), Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan), Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech), Jefferson Alexander Cepeda (EF Education-EasyPost) en Vuelta-sensatie Pablo Castrillo (Equipo Kern Pharma).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Primoz Roglic
*** Enric Mas, Richard Carapaz
** Mattias Skjelmose, David Gaudu, Max Poole
* Marc Soler, Filippo Zana, Eddie Dunbar, Jay Vine
Weer en TV
In startplaats Logroño is het vrijdag grauw en grijs. In de openingsfase kan er eventueel nog wat regen vallen, maar daarna blijft het zo goed als droog. De temperatuur komt niet boven de twintig graden uit, wat zeker niet onaangenaam is voor de renners. Er staat een matige tot zwakke wind uit het oosten.
De 79ste Vuelta a España is de komende weken natuurlijk live te volgen op televisie. Schakel naar Eurosport 1, HBO Max en Discovery+ of Sporza voor de live-uitzending. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.