Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 20 naar Picón Blanco – Loodzware laatste bergrit op het menu
foto: Cor Vos
zaterdag 7 september 2024 om 14:00

Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 20 naar Picón Blanco – Loodzware laatste bergrit op het menu

De voorlaatste rit in de Vuelta a España is op papier een van de zwaarste ritten in de Vuelta. De overgebleven coureurs krijgen liefst 4.000 hoogtemeters voor de wielen. Na 171 kilometer zullen er ongetwijfeld lijken over de meet komen op de loodzware Picón Blanco, die voor de tweede keer in de geschiedenis van de Vuelta in het parcours is opgenomen. WielerFlits blikt vooruit op de laatste bergrit. Kan Primož Roglič zijn rode trui behouden?

Parcours

De laatste rit vindt plaats in de provincie Burgos en gaat continu op en af. De start ligt in Villarcayo, wat enige bekendheid heeft verworven door de bewoonde karstgrotten van de Ojo Guareña. In de eerste kilometers rijdt het peloton in noordelijke richting en na een kilometer of vijftien begint de etappe te kronkelen, wat heet: de gehele etappe speelt zich af in kleine lusjes op bergen rondom de Picón Blanco. 

Na 35 kilometer is de Las Estacas de Truebla (9,3 km aan 3,1%) de eerste klim van de dag, waarna de Puerto de La Braguia (6,1 km aan 5,6%) snel volgt. Deze twee beklimmingen zijn de makkelijkste heuvels van de dag. Daarna volgen er nog liefst vijf (!) gecategoriseerde klimmen van tweede of eerste categorie, allemaal in de laatste 100 kilometer.

Halverwege de etappe zullen de Alto del Caracol (10,5 km aan 5,5%), de Portillo de Lunada (14 km aan 6,2%) en de Portilla de la Sia (7,2 km aan 5,8%) voor verdere uitputting zorgen. Na die laatste klim volgt een lange afdaling richting de finale, die begint met de Puerto de Los Tornos (13,2 km aan 5,4%)

Dik 3.000 hoogtemeters hebben de coureurs er vervolgens al op zitten, zonder dat de renners echt nog krankzinnig steile stijgingspercentages. Die krijgen ze nog wel. In Espinosa de los Monteros begint vervolgens na 163 kilometer de slotklim naar Picón Blanco (7,6 km aan 9,2%), steevast de scherprechter in de Ronde van Burgos.

Deze beklimming telt nauwelijks meters onder de 10%, behalve in de eerste kilometer en de laatste kilometer. Vanaf kilometer 3,5 wordt de klim pas echt zwaar, met stroken tegen de 20% (!) aan. De Picón Blanco zat in 2021 ook in de Ronde van Spanje. Rein Taaramäe won destijds vanuit de vlucht van de dag en nam ook meteen de rode leiderstrui over. De klassementsrenners bleven grotendeels in hun hok, maar dat zal nu anders zijn: toen was de rit naar de Picón Blanco de eerste bergrit, nu is het de climax.

Zaterdag 7 september, etappe 20: Villarcayo – Picón Blanco (171 km)
Start: 13.00 uur
Finish: tussen 17.15 en 17.45 uur

De cijfers van de Picón Blanco


Favorieten

De laatste, maar misschien ook meest intense bergrit van de hele Vuelta a España vinden we terug op de voorlaatste dag van de Vuelta. Primož Roglič noemt het zelf niet voor niets dé koninginnenrit. De waardeverhoudingen tussen de grote mannen zijn intussen duidelijk. Maar het scenario van deze bergrit nog niet. Wie zet nog één keer alles op alles om deze Vuelta naar zijn hand te zetten in deze interessante bergrit?

Het hoogteprofiel leent zich namelijk tot een situatie waarin aanvallers het ruime pad kiezen. Er zijn maar weinig wegen in deze rit die écht vlak zijn, het gaat constant op en af waardoor er sowieso sterke renners in de vlucht zullen zitten. Anderzijds hebben Decathlon AG2R La Mondiale en Red Bull-BORA-hansgrohe ook getoond dat hun ploegen niet vies zijn van kopwerk, en ook voor hun kopmannen lijkt het de ultieme kans om nog eens de puntjes op de i te zetten.

De beste klimmers in deze Vuelta – foto: Cor Vos

Je kan momenteel niet anders stellen dan dat Primoz Roglic de beste klimmer in deze Vuelta a España is. Voor hem hoeft er op papier niets meer in deze Vuelta, gezien hij na de Alto de Moncalvillo bijna twee minuten voorsprong heeft én de slottijdrit in Madrid nog voor zich heeft om het laken definitief naar zich toe te trekken. Een kans als deze zal de gretige Sloveen van Red Bull-BORA-hansgrohe normaal gesproken niet laten liggen om nog eens uit te halen en aan iedereen te tonen wie de meest terechte Vuelta-winnaar is, maar voor hem is verdedigen en volgen ook genoeg.

Wat ook meespeelt in onze beslissing om de topfavorieten bij de klassementsmannen te zoeken: concurrenten Enric Mas en Richard Carapaz, hebben allebei nog geen etappezege beet. Bovendien zijn ze in een rechtstreeks duel voor de ritzege ook verre van kansloos. Denk maar aan hoe de drie elkaar op Lagos de Covadonga perfect in balans hielden, evenals daags voordien op Cuitu Negru. Vrijdag konden Mas en Carapaz echter niets doen aan een ontketende Roglič…

AK

Enric Mas klimt bijzonder sterk – foto: Cor Vos

Enric Mas mocht zich op verschillende momenten in deze Vuelta zelfs een trapje hoger zetten dan Roglič. Het is in deze laatste bergrit wel nu of nooit voor Mas. De kopman van Movistar was al drie keer tweede in de Vuelta en heeft niets te verliezen. Het zou ons dan ook niets verbazen dat Movistar de rit controleert of juist een aantal pionnen voorop stuurt om een aanval van Mas te initiëren. Tot de tijdrit moet hij namelijk niet wachten. Maar of hij 2.20 minuut kan dichten op de nieuwe rode trui…

Ook van Richard Carapaz kan je zeggen dat hij niet moet wachten op de tijdrit. De Ecuadoriaan is echt gegroeid in deze Vuelta. Na de eerste week leek het zelfs of Carapaz helemaal geen rol zou spelen in het algemeen klassement, maar via een geweldige ontsnapping in Granada positioneerde hij zich toch weer tussen de mensen. De voormalige winnaar van de Giro d’Italia weet intussen maar al te goed hoe hij zo’n drieweekse moet indelen. Bovendien heeft hij in deze Vuelta – in tegenstelling tot afgelopen Tour – nog altijd geen ritzege, iets wat hij in elke grote ronde ambieert. Hoge verwachtingen, dus!

Mochten de klassementsrenners voor de overwinning strijden, dan zal het van deze drie mannen moeten komen. Niet voor niets staan – op Ben O’Connor na natuurlijk – alle andere top 10-renners in het klassement ruim anderhalve minuut verderop. Toch willen we juist deze categorie renners niet op voorhand uitsluiten. Juist omdat deze rit zo’n goede mogelijkheden biedt om aan te vallen en posities in de rangschikking op te schuiven, zijn we benieuwd hoe de renners die tussen positie 5 en 10 staan in het algemeen klassement, deze rit gaan aanpakken.

Kan David Gaudu nog iets tonen? – foto: Cor Vos

We denken dan aan David Gaudu. De Fransman van Groupama-FDJ heeft er een bijzonder mager seizoen opzitten, maar lijkt er in deze Vuelta toch weer een beetje door te komen. Op de Alto de Moncalvillo sprintte hij nog naar een knappe tweede plek achter Roglič. Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) werd daar derde en is een tweede man die je in zo’n situatie zou mogen verwachten, om nog maar te zwijgen van de strijdbare Mikel Landa (Soudal Quick-Step) of de redelijk anoniem koersende Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers). Voor hen is er een tweeledig doel: nog wat posities opschuiven, maar ook die felbegeerde ritzege naar zich toetrekken.

Verder zijn er ook nog heel wat aanvallers die sowieso ruimte mogen krijgen, maar we blijven twijfelen of het wel een dag wordt die hen perfect past. We denken dan aan Max Poole (dsm-firmenich PostNL), misschien wel een van de meest attractieve renners in deze Vuelta. Alleen lijkt het geluk hem op dit moment nog wat te missen, of is het zijn gebrek aan ervaring? Als je drie keer derde en een keer tweede wordt, ligt het in ieder geval niet aan de benen.

BERG

UAE Emirates koerst erg aanvallend – foto: Cor Vos

Ook UAE Emirates heeft een interessant kransje potentiële aanvallers in haar rangen. Denk maar aan Jay Vine, bergtruidrager Marc Soler, Adam Yates en Pavel Sivakov. Het moet een gekke gewaarwording voor de ploeg zijn om eens niét voor een klassement te kunnen gaan, gezien Sivakov de dichtst geplaatste is aan het einde van de top-10. Wél doet het hen attractiever en aanvallender koersen, want die ritzege is dankzij Yates al binnen. Ook lijken Soler en Vine de enige kandidaten om de bergtrui nog te winnen.

De troepen van Jayco AlUla hebben Filippo Zana en Eddie Dunbar voor dit soort ritten in hun rangen. Verder kunnen ook Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech), Einer Rubio (Movistar), Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan) zomaar de etappe winnen vanuit de vlucht. En waarom niet nog eens een verrassing van Equipo Kern Pharma? Pablo Castrillo won al twee keer en zal de bergtrui misschien ook nog in zijn achterhoofd hebben.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Primoz Roglic
*** Enric Mas, Richard Carapaz
** Max Poole, David Gaudu, Mattias Skjelmose
* Jay Vine, Marc Soler, Matthew Riccitello, Filippo Zana

Weer en TV

De renners krijgen zaterdag vanuit Villarcayo uiterst ideale koersomstandigheden voorgeschoteld, als we Weeronline mogen geloven. Een stralend zonnetje, met 20 graden Celsius ligt de temperatuur ook niet te hoog en de wind blaast aan 3 Beaufort vanuit het zuidwesten moeten zowat alle renners gelukkig stemmen.

De 79ste Vuelta a España is de komende weken natuurlijk live te volgen op televisie. Schakel naar Eurosport 1, HBO Max en Discovery+ of Sporza voor de live-uitzending. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.