Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 21 naar Madrid – Zorgt tijdrit voor een zinderend slot?
foto: Cor Vos
zaterdag 7 september 2024 om 19:00

Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 21 naar Madrid – Zorgt tijdrit voor een zinderend slot?

De ASO hoopt dat de Vuelta a España in 2024 een zinderende ontknoping in Madrid krijgt. Na jaren sprinten voor de bühne wordt de Vuelta dit jaar afgesloten met een tijdrit van 24,6 kilometer door de Spaanse hoofdstad. De kans is klein dat we nog een wisseling van de wacht krijgen aan kop, maar de strijd om het podium ligt nog helemaal open. WielerFlits blikt voor de laatste keer vooruit op deze avond-chrono.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Parcours

De laat tijdrit in de Vuelta a España 2024 is qua hoogtemeters niet spectaculair meer. In het centrum van Madrid is het grotendeels vlak. De 24,6 kilometer lange chrono is verder ook niet bijzonder technisch, omdat er grotendeels in zuidelijke richting naar het centrum wordt gereden.

De start van de tijdrit ligt bij het hoofdkantoor van de Spaanse telecomaanbieder Telefónica – een thuiswedstrijd voor Movistar dus – vanwaar de renners via de M-612 het oude stadscentrum inrijden. Na een kilometer of twaalf rijden de coureurs via de stadswijk Tétuan Madrid binnen en komen ze vlak langs het voetbalstadion Santiago Bernabéu. 

Op vier kilometer van de finish passeren de renners het echte Madrileense erfgoed, als eerst de fraaie fontein van Cibele wordt gepasseerd en daarna de groene boulevard Paseo del Prado. Bij de botanische tuinen, op twee kilometer van de finish, maken de renners nog een bocht van 180 graden terug naar de Paseo del Prado en de fontein van Cibele, waarna de finish op de Gran Via ligt. Hier zal het Vuelta-feest losbarsten. 

De afgelopen jaren wonnen Kaden Groves, Juan Sebastián Molano, Pascal Ackermann, Fabio Jakobsen, Elia Viviani en Matteo Trentin in de hoofdstad. Vermoedelijk komt daar nu een nieuwe naam bij.

Zondag 8 september, etappe 21: Madrid – Madrid (22 km)
Start eerste renner: 16.29 uur, Tim Naberman
Finish laatste renner: rond 19.30 uur, Primož Roglič


Favorieten 

Een tijdrit op de laatste dag van een grote ronde is altijd moeilijk om in te schatten. Een goede waardemeter is natuurlijk de eerdere tijdrit in deze Vuelta, die op de eerste dag in Lissabon. We zijn echter drie weken later en het is deze zondag een langere tijdrit, dus wie weet zien we een totaal andere uitslag. 

Dat verwachten we echter niet. Het zou goed kunnen dat Brandon McNulty zondag weer de snelste tijd neer zet. De Amerikaan won op dag één eerder onverwachts de tijdrit. McNulty deed slechts minstens seconden beter dan zijn concurrenten en won voor de tweede keer een etappe in een grote ronde. De renner van UAE Emirates deed het niet alleen goed in de openingsrit, ook daarna toonde hij zich in de Vuelta. Drie keer zat hij mee in de vroege vlucht. Heeft hij nog de energie om zondag ook de tweede tijdrit naar zijn hand te zetten?

McNulty vloog in Portugal naar de rode leiderstrui – foto: Cor Vos

Een van de grootste uitdagers voor McNulty zal Primoz Roglic zijn. De Sloveen is quasi zeker van zijn eindzege in de Vuelta, maar maakt zondag wel kans op een nieuwe ritzege. In de openingstijdrit eindigde hij wel op ruime afstand van McNulty. De renner van Red Bull-BORA-hansgrohe kwam zo terecht op plaats acht. Het golvende parcours van de tweede tijdrit ligt Roglic wellicht wat beter dan de vlakke openingstijdrit, maar het zijn toch flink wat tellen die Roglic moet goedmaken ten opzichte van McNulty. Maar we gaan ook niet zeggen dat het ons zou verbazen als Roglic zondag alles en iedereen naar huis rijdt. 

Door de opgaves van Joshua Tarling en Wout van Aert zijn er niet al te veel echte tijdritspecialisten over in de Vuelta. Wie er wel nog is, is Stefan Küng. De tempobeul van Groupama-FDJ legde in de openingstijdrit beslag op plek vier. Dat was niet de laatste ereplaats van Küng, want hij eindigde daarna nog drie keer in de top-5. Een sterke Ronde van Spanje dus voor de Zwitser, maar zoals altijd is winnen erg lastig Voor Küng. Het ontbreken van Tarling en Van Aert kan hem wel vleugels geven. 

Roglic won dit jaar nog de tijdrit in de Ronde van het Baskenland – foto: Cor Vos

Dé verrassing van de eerste tijdrit was Matthias Vacek. De jonge Tsjech eindigde op slechts twee seconden van McNulty en greep zo net naast de ritzege. In de zevende etappe naar Cordoba was Vacek nog een keertje erg dichtbij, toen moest hij alleen Van Aert voor zich dulden. Lidl-Trek heeft overigens niet alleen Vacek als kanshebber, want ook Mattias Skjelmose doet nog mee voor de prijzen in de Vuelta. De Deense klassementsrenner zal alles op alles zetten, want hij is verwikkeld in een spannende strijd voor het jongerenklassement. Skjelmose kan ook een prima tijdrit neerzetten.

Terug naar de specialisten. Dan komen we terecht bij Edoardo Affini en Victor Campenaerts. De renners van respectievelijk Visma | Lease a Bike en Lotto Dstny zullen de laatste rit van de Vuelta zien als een generale repetitie voor de tijdrit van het EK, want die wacht enkele dagen later. In de tijdrit op de eerste dag werd Affini vijfde, Campenaerts kwam niet verder dan een 27ste plaats. Zowel Affini als Campenaerts zijn eerder outsiders voor zondag. 

Kan Vacek nog eens verrassen? – foto: Cor Vos

Dat zijn Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Oier Lazkano, Nelson Oliveira (Movistar), Jay Vine (UAE Emirates), Mattia Cattaneo, Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) en Mauro Schmid(Jacyo AlUla) ook. Van deze namen schuiven we vooral Armirail, Schmid en Vine naar voren. Schmid en Vine rijden een goede Vuelta, Armirail eindigde op dag een in de top-10.

Werpen we nog een blik op de strijd om het algemeen klassement, dan vallen natuurlijk de namen op van Ben O’Connor, Enric Mas en Richard Carapaz. Het is O’Connor die zijn tweede plaats moet en zal verdedigen. In de openingstijdrit van 12 kilometer verloor hij nog 13 seconden op Mas en 12 seconden op Carapaz. Als we dat verdubbelen naar de tijdrit van 24 kilometer in Madrid, zou hij 26 seconden verliezen op Mas en 24 op Carapaz. In dat geval kan Mas de tweede plek nog wel pakken, maar zo simpel is het natuurlijk niet.

AK

Favorieten volgens WielerFlits
**** Brandon McNulty
*** Primoz Roglic, Stefan Küng
** Mattias Skjelmose, Victor Campenaerts, Mathias Vacek
* Edoardo Affini, Bruno Armirail, Mauro Schmid, Jay Vine

Weer en TV

Het belooft zondag een aangename dag te worden in Madrid. De temperaturen in de Spaanse hoofdstad zullen rond de 25 graden Celsius schommelen. Neerslag zal er vrijwel zeker niet vallen. De wind zal in principe ook geen al te rol spelen tijdens de tijdrit, momenteel wordt er namelijk maar 2 Beaufort verwacht. 

De 79ste Vuelta a España is de komende weken natuurlijk live te volgen op televisie. Schakel naar Eurosport 1, HBO Max en Discovery+ of Sporza voor de live-uitzending. Let op; de uitzendtijden zijn in de 21ste en laatste etappe anders dan de voorbije dagen. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.