Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 4 naar Pico Villuercas – Serieuze test voor Roglic en co op steile slotklim
De eerste bergrit in de Vuelta a España van 2024 is tijdens de vierde etappe een feit, als de klassementsrenners op de afgelegen en steile Pico Villuercas het duel met elkaar aangaan om de rode trui en de seconden. Aan wie geeft de huidige klassementsleider, Wout van Aert – die na de derde etappe weer weet wat winnen is – zijn leiderstrui over? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
De 167 kilometer lange rit van Plasencia naar Pico Villuercas is de eerste rit op Spaanse bodem en wordt meteen na de start al lastig, als de coureurs de Puerto de Cabezabellosa (9,7 km aan 5,2%) van tweede categorie op moeten. Na een korte afdaling is direct de volgende klim aan de beurt: de Alto de Piornal (14,1 km aan 5,5%) van eerste categorie. Een vroege vlucht zal hier gelijk veel tijd op het peloton bij elkaar kunnen rijden.
Het middengedeelte van de etappe is vervolgens tam. In aanloop naar de finale krijgen de ploegen ruimte om weer een beetje te reorganiseren en wordt de regio Extremadura opgezocht, met onder meer de Puerto de Miravete (7,5 km aan aan 4,7%). De ASO weet hier de afgelopen jaren steeds vaker onbekende klimmen op te vissen, zoals de Piornal al in 2022.
Dit jaar maakt zit de Pico Villuercas voor de tweede in de Ronde van Spanje. De berg is 13,8 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. Dat klinkt als een normale klim, maar het slot is weerzinwekkend. In de laatste 4 kilometer is het stijgingspercentage bijna altijd 10% of meer en bovendien bestaat het wegdek hier dan uit grof beton. Precies, een geitenpad. De maximale stijgingspercentages zitten zelfs boven de 20% procent.
De laatste honderden meters daalt het wegdek dan weer, maar de klappen zullen dan al uitgedeeld zijn. Na deze rit weten we echt hoe de klassementsrenners ervoor staan. Gaan zij meteen voor de etappezege, of blijft een vlucht vooruit? In 2021 was er ook een Vuelta-finish op Pico Villuercas, alleen was dat een beklimming van de andere kant en zaten daar geen stroken in van 13%, 14% en 16%.
Dinsdag 20 augustus, etappe 4: Plasencia – Pico Villuercas (167 km)
Start: 13.05 uur
Finish: rond 17.15 uur
Favorieten
De eerste bergetappe zal meteen voor verschillen gaan zorgen, maar de vraag is hoe groot al die verschillen gaan zijn zo vroeg in de ronde. De beslissing zal vallen in de laatste vier kilometer van de Pico Villuercas, als de percentages oplopen tot boven de 20%, maar is dat genoeg om voor grote gaten te zorgen tussen de favorieten? Er zijn enkele springveren die zich hier wel thuis zullen voelen en meteen een gat willen slaan met de rest.
In 2021 ging ook een etappe naar Pico Villuercas, toen won Romain Bardet vanuit een monstervlucht en was Miguel Ángel López de beste klassementsman, voor een groepje met onder meer Primož Roglič, Adam Yates en Egan Bernal. De vergelijking is dus lastig te trekken met die finale. Op de beklimming van dit jaar zal de focus toch echt liggen op de laatste vijf kilometer, terwijl drie jaar geleden de klim een stuk gelijkmatiger was.
We kijken in eerste instantie toch naar de favorieten voor het eindklassement. Wij gaven vier sterren aan Primož Roglič in de strijd om de rode trui en dit is een typische Roglič-aankomst, zoals er al zoveel geweest zijn. De teller staat inmiddels op 12 ritzeges voor de Sloveen van Red Bull-BORA-hansgrohe in Spanje en hier kan hij een nieuwe eraan toevoegen. We weten alleen niet hoe zijn vorm is in de bergen na zijn revalidatie als gevolg van de val in de Tour. Is hij explosief genoeg om de besten te kunnen volgen en het dan af te kunnen maken in de spurt? In de tijdrit toonde hij zich de snelste van de klassementskandidaten. Mogelijk is dat een voorbode.
Met Daniel Felipe Martínez en Aleksandr Vlasov heeft Roglič twee sterke luitenanten mee. Wat heet, Martínez moet een aankomst als deze zelf ook goed aankunnen. Afhankelijk van de situatie van Roglič zou de Colombiaan zelf misschien voor de ritzege kunnen gaan. Meermaals toonde DFM dat hij met een sterk eindschot op een steile slotklim kan winnen, zoals hij dit voorjaar tot twee keer toe deed in de Ronde van de Algarve.
Roglič moet het in ieder geval opnemen tegen het ijzersterke blok van UAE Emirates, dat meerdere kopmannen heeft. Brandon McNulty won verrassend de openingstijdrit, maar voor het klassement kijkt de ploeg-Pogačar toch naar Adam Yates en João Almeida. Beiden moeten dit aankunnen, maar als het aankomt op de steilste kilometers dan lijkt Yates wat in het voordeel. Almeida staat er in het algemeen klassement beter voor na de tijdrit in Lissabon, voor hem lonkt mogelijk de rode trui als hij het beter doet dan Roglič. Het gat is twee seconden met de Sloveen.
UAE Emirates kan ook nog Isaac Del Toro uitspelen, mits hij de vrijheid krijgt en nog altijd de explosiviteit heeft die hij eerder dit seizoen liet zien. Het Mexicaanse toptalent rijdt zijn eerste grote ronde, maar zo vroeg in de Vuelta is hij nog fris. De vraag is of hij voor zijn kansen op ritwinst mag gaan, of dat hij in het gareel moet blijven en Yates en Almeida moet piloteren in de finale.
Een erg interessante pion gaat Mattias Skjelmose zijn, de kopman van Lidl-Trek voor het algemeen klassement. Met oud-Giro-winnaar Tao Geoghegan Hart en klimmer Giulio Ciccone aan zijn zijde kan de Deen hier een optie nemen op een goede plaats in het klassement. Na de tijdrit staat hij al ‘derde’ onder de klassementsrenners, binnen vijf seconden van Roglič en Almeida. Skjelmose houdt van kortere en steilere klimmen, zoals hier op Pico Villuercas. Weet hij met zijn vinnige postuur naar de zege te rijden? Daarmee zou hij wel voor een kleine verrassing zorgen.
Let op Lennert Van Eetvelt! De troef van Lotto Dstny vindt hier in de provincie Cáceres een beklimming die op zijn lijf geschreven is. Nog maar 23 jaar, maar al ambitieus met een top-10 als doel deze Vuelta. Na winst in de UAE Tour, waar hij op Jebel Hafeet een dubbelslag sloeg, een elfde plaats in Strade Bianche, een vierde plaats in de Sibiu Tour en onlangs een knappe derde stek in de Clásica San Sebastián mag ook wat verwacht worden van Van Eetvelt hier. In de eerste tien kilometer van de slotklim gaat hij er zeker niet afgereden worden en daarna moet de rest hem er eerst af rijden.
Visma | Lease a Bike verdedigt haar titel in deze Ronde van Spanje met twee kopmannen die oog hebben voor het algemeen klassement. Sepp Kuss is de titelverdediger himself en zal hier meteen moeten staan. De Amerikaan voelt zich als een vis in het water op steile stroken, maar dan moet hij wel in vorm zijn. Na de tijdrit in Lissabon was hij blij, maar wel is zijn achterstand op Roglič al ruim 30 seconden. Kuss moet dus iets goedmaken. Cian Uijtdebroeks is de tweede klimmer bij de Nederlandse formatie, hij heeft een vrije rol en zou ook iets kunnen proberen.
Wat te denken van Richard Carapaz, de klassementshoop van EF Education-EasyPost. De klimmer uit Ecuador wil volgens zijn ploeg gaan voor de eindzege in de Vuelta, dus dan mag hij hier meteen laten zien wat hij waard is. In de Tour de France liet hij zien een echte afmaker te kunnen zijn vanuit de aanval, maar lukt hem dat ook als hij omringd is door alle favorieten? Na de tijdrit staat hij op 23 seconden van Roglič, dus voor hem is het ook zaak om tijd terug te pakken.
Bahrain Victorious zal alles op alles zetten voor Antonio Tiberi, die een sterke tijdrit reed en zijn positie hoog in het klassement zal willen consolideren. De steile beklimmingen lijken andere klimmers beter te liggen, maar Tiberi kan zomaar uit zijn slof schieten. Movistar zal hopen op een goede dag van Enric Mas, die als pure klimmer hier kan bovendrijven. Nairo Quintana en Einer Rubio verloren al veel tijd op de eerste dag, dus zij kunnen misschien tactisch een vroege aanval plaatsen om voor ritwinst te gaan.
INEOS Grenadiers heeft met Carlos Rodriguez en Thymen Arensman twee klimmers in huis; de Nederlander staat er het beste voor in het klassement maar deze slotklim lijkt voor hem te zwaar om er te winnen. Datzelfde geldt voor Mikel Landa, die door een teleurstellende tijdrit al bijna 50 seconden achterstand heeft op Roglič en dus met een 1-0 achterstand begint aan de Vuelta. Kan hij er 1-1 van maken namens ‘T-Rex Quick-Step’?
Dan pikken we er nog enkele kanshebbers uit voor de ritwinst die we niet per se zien meedoen om de eindoverwinning. Denk bijvoorbeeld aan Canadees kampioen Michael Woods, die vaker goed is op een steile aankomst als de Pico Villuercas. Het zou ook zomaar kunnen dat Woods laat lopen, want later deze week komen er meerdere kansen voor vluchters aan waar hij wellicht meer kans maakt op ritwinst. Bij Israel-Premier Tech heeft men ook lichtgewicht Matthew Riccitello en Dylan Teuns, al lijkt de slotklim voor hem net te lang te zijn. Mauro Schmid, Chris Harper (Jayco AlUla), Max Poole (dsm-firmenich PostNL) en de Decathlon AG2R-klimmers willen we ook nog noemen: Ben O’Connor, Felix Gall of Valentin Paret-Peintre.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Primož Roglič
*** Lennert Van Eetvelt, Adam Yates
** Mattias Skjelmose, João Almeida, Richard Carapaz
* Michael Woods, Isaac Del Toro, Daniel Felipe Martínez, Sepp Kuss
Weer en TV
Het belooft opnieuw een warme dag te worden voor de Vuelta-renners. In startplaats Plasencia is het ten tijde van de start al 34 graden onder een stralende zon, wind staat er nauwelijks volgens Weeronline. In de buurt van de slotklim loopt de temperatuur ook op tot 34 graden, daar is een zuidelijke wind aan windkracht 2.
De 79ste Vuelta a España is de komende weken natuurlijk live te volgen op televisie. Schakel naar Eurosport 1, HBO Max en Discovery+ of Sporza voor de live-uitzending. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.