Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 7 naar Córdoba – Is opmerkelijke klim te zwaar voor sprinters?
foto: Cor Vos
vrijdag 23 augustus 2024 om 08:45

Vuelta 2024: Voorbeschouwing etappe 7 naar Córdoba – Is opmerkelijke klim te zwaar voor sprinters?

De zevende rit in de Vuelta a España is glooiend, maar zal vermoedelijk (weer) weinig teweegbrengen tussen de klassementsrenners. Op ongeveer dertig kilometer van de meet is er een klim van tweede categorie. Welke sprinters overleven die? WielerFlits blikt vooruit.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Parcours

De etappe gaat vrijdag van start in Archidona. De Andalusische gemeente heeft nog geen track record in de Vuelta, maar is wel in de geschiedenis nauw verwant aan finishplaats Córdoba. Net als een groot deel van Spanje was Archidona in de vroege middeleeuwen bezet door de Moren. In 888 werd Archidona bezet door de emir Al-Mundhir, waarna een opstand in Archidona plaatsvond. De notabelen werden later afgevoerd naar Córdoba en aldaar gekruisigd.

De geschiedenis zal zich niet herhalen in deze rit. Zeker de eerste 140 kilometer van de etappe zijn mild, als het peloton in noordelijke richting richting Córdoba rijdt. Af en toe wordt er wat geklommen, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben.

Het summum van de etappe is de Alto del 14%. Een opmerkelijke naam voor een beklimming, genoemd naar de maximale stijgingspercentages van deze heuvel. Heel lastig is de klim verder niet: de klim is 8,4 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3%.

In 2021 was de finale vergelijkbaar met die van dit jaar. Op de Alto del 14% trokken onder meer Giulio Ciccone, Jay Vine en Romain Bardet ten aanval, maar zij konden in de laatste twintig kilometer geen sprint voorkomen. In de sprint in Córdoba toonde Magnus Cort zich vervolgens de rapste.

Hij voegde zich in een rijtje met Peter Sagan, Oscar Freire, Tom Boonen en John Degenkolb, renners die eerder wonnen in de warmste stad van Europa. Vermoedelijk zal er in 2024 opnieuw een type-Cort winnen.

Vrijdag 23 augustus, etappe 7: Archidona – Córdoba (179 km)
Start: 13.10 uur
Finish: rond 17.20 uur


Favorieten

Wel of geen sprint? Dat is de grote vraag na het bestuderen van het parcours van de zevende etappe van de Vuelta a España. In de eerste 145 kilometer staan er – toch zeker voor Spaanse begrippen – maar weinig hoogtemeters op het menu. Het venijn zit hem echter in de staart, met de beklimming van de Alto del 14% met de top op goed 25 kilometer van de finish. Deze beklimming kan weleens roet in het eten gooien van de snelle mannen, en een springplank vormen voor de aanvallers in het Vuelta-peloton.

Voor de pure sprinters is de enige gecategoriseerde klim van de dag te zwaar, dat staat buiten kijf, maar wat doen met een renner als Kaden Groves? De Australiër staat bergop meer dan zijn mannetje, maar we verwachten niet meteen dat zijn ploeg Alpecin-Deceuninck de hele dag zal controleren voor een waterkansje op een sprint. Dit speelt de avonturiers dan weer in de kaart. Of pakt Visma | Lease a Bike – de ploeg van Wout van Aert – de handschoen op? De Nederlandse formatie zou de koers eventueel kunnen controleren, om dan aan te sturen op een sprint met een omvangrijke groep.

Wout van Aert zal deze rit zeker hebben aangekruist – foto: Cor Vos

Dit brengt echter ook de nodige risico’s met zich mee, zeker als de mannen van Visma | Lease a Bike het alleen moeten zien op te knappen, in de achtervolging op een (eventueel) sterke kopgroep. Het is voor speerpunt Wout van Aert wellicht beter om zelf mee te schuiven in de vlucht, om het op een andere – meer aanvallende – manier af te maken. De drager van de groene trui beschikt over de kwaliteiten om dit te doen. Een goede Van Aert draait zijn hand niet om voor een beklimming als de Alto del 14% en de Belg kan in de finale altijd terugvallen op zijn vlijmscherpe sprint.

We gaan er toch vanuit dat een sterke kopgroep het zal uithouden tot de finish, maar wie komen er dan allemaal in aanmerking voor de overwinning? De meeste ogen zijn gericht op Wout van Aert, maar de Belg zal als topfavoriet geviseerd worden. We zien vaak dat andere renners dan kunnen profiteren. Misschien is Oier Lazkano wel zo’n renner. De veelzijdige Spanjaard zal deze rit ongetwijfeld hebben aangekruist. De rit telt onderweg niet te veel hoogtemeters, maar in de finale is het voor renners mogelijk om het kaf van het koren te scheiden.

Het zal de Spaanse Flandrien als muziek in de oren klinken, maar Lazkano is zeker niet de enige renner van Movistar die mag dromen van ritsucces. De ploeg heeft met Pelayo Sánchez – eerder dit jaar al triomfator in de Giro d’Italia – nog een kandidaat-ritwinnaar in de gelederen. En we houden ook maar beter rekening met de explosieve Carlos Canal en de Portugese hardrijder Nelson Oliveira. Kortom: de thuisploeg heeft voldoende ijzers in het vuur.

Dit lijkt ons een uitgelezen kans voor Victor Campenaerts – foto: Cor Vos

Over meerdere kanshebbers gesproken: Lotto Dstny hoopt de komende weken met Lennert Van Eetvelt een rol van betekenis te spelen in het klassement, maar we kunnen de ploeg ook wel omschrijven als een echte vrijbuitersformatie. De eerste naam die ons te binnenschiet, is Victor Campenaerts. Eigenzinnig tot en met, maar Campenaerts is bovenal een bijzonder sterke wielrenner die zich de laatste jaren met succes heeft weten om te toveren tot rittenkaper. Dit bewees hij nog in de voorbije Tour de France, door op knappe wijze de rit naar Barcelonnette te winnen.

Om nog even terug te komen op deze Touretappe: op weg naar Barcelonnette kregen de renners liefst vier gecategoriseerde beklimmingen en zo’n 3.000 hoogtemeters voor hun kiezen. Het geeft maar aan dat Campenaerts geen schrik heeft – of hoeft te hebben – van de Vuelta-rit naar Córdoba. Schrijf Vocsnor dus maar op voor de vlucht en de ritzege! Zijn ploeg Lotto Dstny kan – met Sylvain Moniquet en de afscheidnemende Thomas De Gendt – overigens nog meer renners in de aanval sturen.

Mauro Schmid en Bruno Armirail zijn twee gevaarlijke klanten – foto: Cor Vos

INEOS Grenadiers is nog zo’n ploeg die het over een aanvallende boeg kan en wil gooien. Brandon Smith Rivera mogen we misschien wel verwachten in de kopgroep, maar we kijken toch vooral naar Jhonatan Narváez. De kampioen van Ecuador mag in deze Vuelta naar hartenlust aanvallen en heeft al bewezen dat hij het kan afmaken in een grote ronde. Is het na twee ritzeges in de Giro d’Italia ook voor een eerste keer raak in de Vuelta? Decathlon AG2R heeft met Victor Lafay en Bruno Armirail dan weer twee interessante renners in huis.

Over interessante renners gesproken: Jayco AlUla kan tevens meerdere pionnen uitspelen, met Zwitsers kampioen Mauro Schmid en good old Alessandro De Marchi. De inmiddels 38-jarige Italiaan is inmiddels bezig aan de nadagen van zijn carrière, maar vlak hem niet uit. Eerder dit jaar won soleerde hij namelijk nog op knappe wijze naar een ritzege in de Tour of the Alps. Israel-Premier Tech kan met de snelle Corbin Strong, Canadees kampioen Michael Woods en Dylan Teuns dan weer een rol van betekenis spelen, mocht er een vluchtgroep wegrijden en wegblijven.

Kan Quinten Hermans zich onderscheiden? – foto: Cor Vos

Vanuit Belgisch oogpunt is het dus uitkijken naar Wout van Aert, maar we vergeten ook zeker niet Quinten Hermans. De coureur van Alpecin-Deceuninck offert zich in de vlakke ritten op voor Kaden Groves, maar mag in dit soort overgangsritten zeker zijn kans gaan. Dit geldt ook voor zijn landgenoten bij Soudal Quick-Step, Mauri Vansevenant (die donderdag ook al mee was in de aanval) en de jonge Vuelta-debutant William Junior Lecerf.

Andere renners die we toch noteren, zijn Stefan Küng en Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Attila Valter (Visma | Lease a Bike), Marc Soler (UAE Emirates), Patrick Konrad, Mathias Vacek (Lidl-Trek), Roger Adrià (Red Bull-BORA-hansgrohe), Lorenzo Rota, Kobe Goossens (Intermarché-Wanty), Ion Izagirre, Jesús Herrada (Cofidis), Ide Schelling, Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Pau Miquel, Pablo Castrillo (Equipo Kern Pharma).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Wout van Aert
*** Victor Campenaerts, Oier Lazkano
** Jhonatan Narváez, Bruno Armirail, Mauro Schmid
* Alessandro De Marchi, Stefan Küng, Mathias Vacek, Quinten Hermans


Weer en TV

In Archidona, de startplaats van de zevende etappe, is het vrijdag behoorlijk warm. De renners vertrekken aan een graad of 29, maar op weg naar Córdoba wordt het nog een stuk warmer. In de middaguren krijgen de renners te maken met extreme hitte: het kwik stijgt naar een graad of 38. Het blijft verder droog, terwijl er een matige tot zwakke wind staat vanuit het westen/zuidwesten.

De 79ste Vuelta a España is de komende weken natuurlijk live te volgen op televisie. Schakel naar Eurosport 1, HBO Max en Discovery+ of Sporza voor de live-uitzending. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.