Vuelta 2024: Voorbeschouwing favorieten jongerenklassement – Open strijd tussen toekomstige toppers
Wie volgt de dit jaar afwezige Juan Ayuso op? - foto: Cor Vos
Youri IJnsen
zaterdag 17 augustus 2024 om 07:15

Vuelta 2024: Voorbeschouwing favorieten jongerenklassement – Open strijd tussen toekomstige toppers

Het jongerenklassement belooft dit jaar een spannende te zijn. Waar er de laatste jaren op voorhand vaak één duidelijke topfavoriet was, zijn er nu meerdere jonge mannen die azen op het wit. Wie dat zijn? WielerFlits blikt vooruit! 

Historie

Eerste winnaars jongerenklassement flag-es Vuelta a España
2023: flag-es Juan Ayuso
2022: flag-be Remco Evenepoel
2021: flag-ch Gino Mäder
2020: flag-es Enric Mas
2019: flag-si Tadej Pogačar


Vorige editie

Door de verrassende ploegentijdritzege van Team DSM-Firmenich vorig jaar, mocht rodetruidrager Lorenzo Milesi ook voor een dag genieten van de leiding in het jongerenklassement. Een dag later raakte hij die alweer kwijt aan landgenoot Antonio Piccolo. Na de eerste bergetappe op de derde dag, nam topfavoriet Remco Evenepoel de trui over. Er werd verwacht dat hij ook de eindzege voor zich zou opstreken.

Niets bleek minder waar. Eerst was er het jonge Franse toptalent Lenny Martinez die een paar dagen van het wit mocht proeven. Toen Evenepoel de trui na de tijdrit op dag tien weer terugpakte, leek de glorie in ere hersteld. In de rit over de Tourmalet zakte de Belg echter helemaal door het ijs. Juan Ayuso – alweer zo’n toptalent – nam de macht over en die zou het wit niet meer afstaan.

JONGEREN

Regels

De officiële regels in de technische gids van de Vuelta a España schrijven voor dat alle renners die na 1 januari 1999 geboren zijn, in aanmerking komen voor het jongerenklassement. Sprinter Arne Marit (21 januari 1998) is de oudste renner die meestrijdt om het wit. Het Britse toptalent Joshua Tarling is met zijn twintig lentes (geboren op 15 februari 2004) de jongste van het stel. In totaal staan er 56 jonkies aan de start die een gooi naar de witte trui kunnen doen.


Favorieten

Zonder de afwezige titelverdediger Juan Ayuso is UniPublique op zoek naar een nieuwe eigenaar voor het wit. In deze bergachtige editie van de Vuelta a España moeten kanshebbers voor dit klassement vooral goed kunnen klimmen. Er staan weliswaar ruim 36 vlakke tijdritkilometers op het programma, maar uiteindelijk zal het grooste verschil optreden in de bergen. Wie verteert dat het beste?

Kan Rodríguez zijn slechte Tour wegpoetsen? – foto: Cor Vos

INEOS Grenadiers brengt niet één, maar twee troeven aan de start van deze Ronde van Spanje die meedingen naar wit. We kiezen als topfavoriet voor de meest constante: Carlos Rodríguez. De 23-jarige ronderenner staat in Spanje al jaren te boek als de nieuwe hoop, samen met uittredend winnaar Ayuso. Rodríguez reed tot op heden drie grote rondes in zijn carrière, waarbij zijn zevende plaats in de jongste Tour de France zijn ‘slechtste’ resultaat was.

De Spanjaard is ook een winnaar, want hij pakt altijd z’n zeges mee in een seizoen. Bovendien werd hij eerder dit jaar tweede in eindklassement van de Ronde van het Baskenland en won hij begin mei de Ronde van Romandië. In het Critérium du Dauphiné werd hij ook nog eens vierde. Alleen in de Tour was hij kleurloos, terwijl er gedacht werd dat Rodríguez – door zijn optreden een jaar eerder – de stap richting het podium kon maken. Op herkansing in de Vuelta?

Thymen Arensmans laatste kans op een eindzege in een jongerenklassement – foto: Ekoï

Mocht het voor de Spanjaard opnieuw uitdraaien op een lastige exercitie, dan hebben de Britten ook nog Thymen Arensman in de gelederen. In de laatste drie grote rondes die hij uitreed, werd hij vijfde in de Vuelta van 2022 en in de Giro d’Italia van 2023 én 2024 eindigde hij als zesde. Ook de 24-jarige Nederlander weet dus wat het is om een sterke drieweekse neer te zetten. Maar net als bij Rodríguez hoopt INEOS Grenadiers de volgende stap te zetten.

Wat dat betreft is het een beproeft concept, want Arensman doet voor het derde opeenvolgende jaar de dubbel Giro-Vuelta. Sindsdien werd hij een keer achttiende (toen hij in de laatste week voor ritten besloot te gaan in de Giro 2022, ondanks dat hij er goed voor stond in het klassement) en eindigde hij dus twee keer zesde en eenmaal vijfde. Vorig jaar moest hij de Vuelta – na een lastige start – op dag zeven verlaten. Bij een harde val brak hij zijn sleutelbeen.

Tiberi won het jongerenklassement in de jongste Giro – foto: Cor Vos

Bahrain Victorious zet hoog in deze Vuelta. Met Antonio Tiberi gaan ze voor het eindpodium. Dan kom je ook snel uit bij een mogelijke eindzege in het jongerenklassement. De 23-jarige Italiaan is een meer dan behoorlijke klimmer, maar heeft als voormalig juniorenwereldkampioen ook een uitstekende tijdrit. Met een achtste plek in de Ronde van Catalonië, een derde plaats in de Tour of the Alps en vijfde in de Giro, stuurt Bahrain Victorious vast niet hun kat.

Bij Lidl-Trek hebben ze al vroeg dit jaar hun kopmannen verdeeld over de verschillende grote rondes. Zo zijn in de Vuelta onder meer Giulio Ciccone en Tao Geoghegan Hart van de partij, maar zij zijn niet de renners die voor een goed klassement moeten zorgen. Dat is Mattias Skjelmose. De 23-jarige Deen is bezig aan een erg sterk seizoen, met onder meer een vierde plek in Parijs-Nice en derde plaatsen in de rondes van het Baskenland en Zwitserland.

Steeds meer teams geven talentvolle ronderenners de kans op het kopmanschap in een grote ronde en vaak is de Vuelta daar een mooie gelegenheid voor. Ook Team dsm-firmenich PostNL kiest daarvoor. Daar krijgt toptalent Max Poole de mogelijkheid om zich te ontplooien. Hij werd in februari zevende in de UAE Tour, maar brak in Tirreno-Adriatico zijn elleboog. In de Vuelta a Burgos keerde hij terug, waarin hij meteen tweede werd achter Sepp Kuss.

Waar Poole reeds bewezen heeft een talentvolle klimmer én tijdrijder te zijn, moet Lennert Van Eetvelt dat laatste nog tonen. De 23-jarige Belg krijgt echter ook het kopmanschap toebedeeld. De Lotto Dstny-renner is de volgende in een rij met Belgische toptalenten. Aan het begin dit jaar won hij de UAE Tour. Kort daarna werd hij aangereden op training en lag hij er lang uit. Nu is hij weer in topvorm; afgelopen weekend was hij derde in de Clásica San Sebastián.

De zes reeds genoemde renners genieten dus allemaal het kopmanschap. Dat brengt druk met zich mee, maar ook de vrijheid om voor eigen kansen te gaan. Dat heeft Cian Uijtdebroeks in zekere zin ook. De 21-jarige Belg van Visma | Lease a Bike werd vorig jaar achtste in de Vuelta en begin dit jaar zevende in Tirreno-Adriatico. In de Giro stond hij tot zijn opgave vijfde. Hij kan dit dus zeker, maar kopman Kuss kan ervoor zorgen dat Uijtdebroeks hem moet helpen.

In dat geval is de Belg zijn vrije rol kwijt en lijkt een goed resultaat in dit klassement minder aannemelijk. Dat geldt sowieso voor Isaac Del Toro. Het 20-jarige Mexicaanse toptalent won vorig jaar de Ronde van de Toekomst en daarna is het hard gegaan. In zijn eerste jaar als prof werd hij derde in de Tour Down Under, vierde in Tirreno-Adriatico, zevende in het Baskenland en dertiende in Zwitserland. Hij is hier vooral om te leren bij UAE Emirates.

Isaac Del Toro kwam dit seizoen met een knaller binnen als prof – foto: Cor Vos

Logisch ook, want de Mexicaan heeft João Almeida, Adam Yates, Brandon McNulty, Pavel Sivakov, Marc Soler, en Jay Vine als ploegmaats. Maar eerlijk is eerlijk: zijn eerste jaar vertoont wel gelijkenissen met die van Tadej Pogačar in 2019. Die werd toen derde in de Vuelta. Kanttekening is wel dat de Sloveen destijds alleen Fabio Aru voor zich te dulden had, waarbij Del Toro dus een heel leger voor zich heeft. Maar misschien vat hij de stier meteen bij de horens.

Red Bull-BORA-hangrohe brengt ook een sterk collectief aan de start. Zij kunnen spelen met sterke ronderenners als Primož Roglič, Aleksandr Vlasov en Daniel Felipe Martínez (tweede in de jongste Giro d’Italia). In hun kielzog maakt rijdt ook voormalig biatleet Florian Lipowitz. De 23-jarige Duitser breekt dit jaar door met een derde plaats in de Ronde van Romandië, zilver op het Duits kampioenschap op de weg en de eindzege in Roemeense Sibiu Tour.

Florian Lipowitz in het nieuwe tenue – foto: Red Bull-BORA-hansgrohe

De laatste ster in deze voorbeschouwing gaat naar Valentin Paret-Peintre. De 23-jarige Fransman reed een sterke Giro d’Italia, met ritwinst en een zestiende plaats in het eindklassement. Daar reed hij – net als in deze Vuelta, overigens – wel in dienst van kopman Ben O’Connor. Toch zal de pocketklimmer van Decathlon AG2R La Mondiale iets willen laten zien, want vanaf volgend seizoen krijgt hij daar als helper van Remco Evenepoel minder kansen voor.

Outsiders
Er zijn nog een groot aantal talenten actief in de komende Vuelta naar wie het reikhalzend uitkijken is. Vanuit het België en Nederland is dat vooral naar William Junior Lecerf (Soudal-Quick-Step) en Gijs Leemreize  (dsm-firmenich PostNL), maar echt topresultaten in dit klassement liggen nu (nog) niet in de lijn der verwachting. Dat geldt ook voor Reuben Thompson (Groupama-FDJ), Welay Berhe (Jayco AlUla) en Darren Raffert (EF Education-EasyPost).

De laatste ster in onze voorbeschouwing had echter ook naar iemand anders gekund. Denk aan Giovanni Aleotti (winnaar Ronde van Slovenië), Pablo Castrillo (vijfde in Slovenië en zevende in Burgos) en Filippo Zana (elfde in de Giro). De grootste dark horse is echter Matthew Riccitello. De 22-jarige Amerikaan van Israel-Premier Tech rijdt een sterk seizoen, met onder meer een vijfde plek in Zwitserland. Hij mag en wil hier voor een klassement gaan.

Riccitello werd ook twaalfde in de UAE Tour en zesde in de Sibiu Tour – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Carlos Rodríguez
*** Thymen Arensman, Antonio Tiberi
** Mattias Skjelmose, Max Poole, Lennert Van Eetvelt
* Cian Uijtdebroeks, Isaac Del Toro, Florian Lipowitz, Valentin Paret-Peintre

Deelnemers (CyclingFlash)
Website organisatie


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.