Vuelta 2024: Wedstrijdjury deelt eerste gele kaarten uit
Foto: Cor Vos
woensdag 21 augustus 2024 om 20:26

Vuelta 2024: Wedstrijdjury deelt eerste gele kaarten uit

De wedstrijdjury van de Vuelta a España heeft voor het eerst tijdens een van de vijf etappes enkele van haar deelnemers bestraft met een gele kaart. Het gaat om James Knox (Soudal Quick-Step) en een motorrijder van de Spaanse televisie.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Het systeem met gele kaarten zit momenteel nog in een testfase. De (virtuele) kaarten worden uitgedeeld door commissarissen voor een overtreding die een risico kan vormen voor de veiligheid van de wedstrijd. “Het systeem is erop gericht om al deze mensen verantwoordelijker te maken, door slecht gedrag in de loop van de tijd te monitoren en zo respectvol gedrag aan te moedigen”, klonk het bij de UCI bij de bekendmaking van het systeem.

Momenteel wordt er dus geen aanvullende straf uitgedeeld. Wel wordt aan het einde van het seizoen geëvalueerd hoe de gele kaarten bevallen. Vanaf 1 januari 2025 gaat het gele kaarten-systeem wel in, voor wedstrijden in de WorldTour, de ProSeries, WK’s, continentale kampioenschappen en Olympische Spelen. Er worden dan schorsingen uitgedeeld op basis van uitgedeelde gele kaarten.

In principe is er dus niet veel aan de hand voor James Knox – die volgens het juryrapport incorrect, onfatsoenlijk en gevaarlijk gedrag naar toeschouwers vertoonde, en daarom ook 200 Zwitserse Frank boete en 10 punten aftrek in het UCI-klassement kreeg – en motorrijder Marcos Blanco – die de regels met betrekking tot voertuigbewegingen tijdens de race niet opvolgde en 500 Zwitserse Frank boete kreeg.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.