Waar de mannenkoers werd geannuleerd, reden de vrouwen wel door in Tre Valli Varesine: “Werden genegeerd”
De rensters reden wel verder, in bijzonder zware omstandigheden - foto: Cor Vos
woensdag 9 oktober 2024 om 09:06

Waar de mannenkoers werd geannuleerd, reden de vrouwen wel door in Tre Valli Varesine: “Werden genegeerd”

Onder aanvoering van Tadej Pogacar – die als wereldkampioen zijn verantwoordelijkheid nam en het gesprek aanging met de organisatie – werd Tre Valli Varesine na goed zestig kilometer afgelast. De vrouwen reden eerder op de dag wel gewoon door, al was lang niet iedereen het daarmee eens.

De wedstrijd werd door de extreme regenval in de provincie Varese weliswaar ingekort, maar de vrouwen moesten alsnog 108,7 kilometer afleggen, en dat in de stromende regen. De zege ging uiteindelijk naar Cédrine Kerbaol. In helse weersomstandigheden kwam de Française solo over de streep in Varese. Silvia Persico werd tweede, Liane Lippert derde.

Tijdens de race probeerde Brodie Chapman – een van de deelneemsters – de organisatie nog wel op andere gedachten te brengen. “Als renner wil je altijd koersen”, reageert de renster van Lidl-Trek op X. “Meerdere rensters hebben tegen mij en anderen dezelfde gevoelens geuit, die ik nu uit. Dit met het oog op de veiligheid en voorzorgsmaatregelen. Zeker met de recente gebeurtenissen in het achterhoofd.”

Chapman doelt op het tragische ongeluk van Muriel Furrer, die op het voorbije WK wielrennen in het Zwitserse Zürich om het leven kwam na een valpartij in de juniorenwedstrijd. De weersomstandigheden in Varese waren zodanig slecht, dat Chapman besloot om aan de bel te trekken. “We lieten ons terugzakken naar de wedstrijdjury, om de commissarissen in te lichten. Maar ze draaiden het raam weer dicht en reden weg.”

Tadej Pogacar als spreekbuis van het stakende peloton- foto: Cor Vos

Niet veilig
“Het kan natuurlijk zijn dat ze me niet goed hebben gehoord, maar het was niet veilig. Het zicht van de rensters was duidelijk belemmerd en er waren gaten in de weg, gevuld met water. We probeerden de commissarissen hiervan op de hoogte te brengen, maar werden genegeerd.”

“Ik ben van mening dat je beter iets tijdens de wedstrijd kunt zeggen, in plaats van achteraf. We leven uiteraard mee met de organisatie en we hopen dat we volgend jaar weer volwaardig kunnen koersen”, besluit Chapman.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.