Waarom de wielen van Fabien Grellier maandag ‘achteruit reden’
foto: Cor Vos
dinsdag 2 juli 2024 om 11:31

Waarom de wielen van Fabien Grellier maandag ‘achteruit reden’

Een opvallend beeld maandag in de derde etappe van Tour de France: de wielen van Fabien Grellier in de vlucht draaiden achteruit, terwijl de Fransman toch echt vooruitreed. Hebben we te maken met een nieuw technologisch snufje van het Amerikaanse bedrijf ENVE?

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Nee, is het simpele antwoord daarop. Hoewel de achteruit draaiende wielen van Grellier er op televisie fraai uitzien, rijdt Grellier in het echt gewoon vooruit. Het is optisch bedrog van de camera en heet officieel het wagenwieleffect.

Televisiecamera’s maken in feite niet meer dan 24 of 25 beelden per seconde en dat zorgt ervoor dat het op televisie er uit kan zien alsof het wiel naar achteren draait. Als het wiel net als de camera 25 keer per seconde draait, zul je op televisie zien dat het het wiel steeds in dezelfde positie staat.

In het geval van Grellier draait het wiel langzamer dan 25 keer per seconde, waardoor de camera elke keer een opname van het wiel maakt als het wiel bijna een rondje heeft gedraaid. Als toeschouwer krijg je zo de indruk dat het wiel inderdaad achteruit rijdt.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.