Nick Doup
woensdag 23 oktober 2024 om 19:09

Waarom Lander Loockx en Tour de Tietema-Unibet voor korte crosswinter kiezen

Video Lander Loockx gaat nog ruim een maand crossen. Dat heeft de 27-jarige veldrijder van Tour de Tietema-Unibet verteld voor de camera van WielerFlits. De Belg zet eind november een punt achter zijn crosswinter, om zich daarna te focussen op het wegseizoen met de ploeg van de vernieuwde Unibet Tietema Rockets.

In de Nacht van Woerden zat het Loockx niet mee. Na een slechte start werkte hij zich terug richting een mogelijke top-5, maar kettingproblemen gooiden vervolgens roet in het eten. “Maar ik kon daar niets aan doen. Ik heb al wel een goede seizoensstart gehad. Ik ben twee keer naar het buitenland geweest en heb ook twee keer top-5 kunnen rijden in België”, doelt hij op Ardooie (vierde) en Essen (vijfde). “En Ruddervoorde was ook oké, dus ik denk dat ik sterker ben dan vorig seizoen. Dat is positief.”

Dat Loockx een volwaardig wegseizoen achter de rug heeft bij TDT-Unibet van eind maart tot eind augustus – met onder meer optredens in de Amstel Gold Race, de Ronde van Turkije en de Arctic Race of Norway – heeft hem daarbij geholpen. “Ik ben ervan overtuigd. Voor het seizoen was het even afwachten, het kon mijn prestaties positief of negatief beïnvloeden, maar het is heel goed meegevallen. Hopelijk kunnen we nog een paar mooie dingen laten zien.”

“Ik heb nu nog een goede maand waarin ik mij focus op het veldrijden, daarna gaat de focus meer op de weg. Tot eind november rijd ik om een paar mooie top-10 of eventueel top-5-plaatsen te behalen in grote crossen in België”, kijkt Loockx vooruit.

‘De weg is belangrijker geworden’
De keuze voor de weg is een bewuste voor de Belg en zijn (vanaf 2025) Franse ploeg, al doet het pijn in het hart van de crosser. “Ik laat de cross niet helemaal vallen, maar na vorige zomer is de weg belangrijker geworden en ook voor het team is dat belangrijker. Maar een programma zoals deze winter vind ik helemaal prima en vind de ploeg ook prima. Zo kan ik beide dingen nog blijven combineren.”

Vanaf december gaan we Loockx dus niet meer in actie zien, waardoor hij het vernieuwde Wereldbeker-seizoen mist. Is er nog een kans op een verlengde winter als de nieuwe bondscoach van België hem daarvoor oproept? “Ik heb er geen op mijn programma gezet, maar moesten er een paar bij komen, dan kan ik wel plaats maken. Maar echt veel Wereldbekers ga ik niet doen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.