‘WADA gaat voortaan negatieve dopingstalen hertesten’
woensdag 4 maart 2009 om 16:37

‘WADA gaat voortaan negatieve dopingstalen hertesten’

Cyclingnews komt met nieuws dat sommige wielrenners en andere sporters niet zal aanstaan. De Amerikaanse site meldt namelijk dat het WADA-comité op 9 mei waarschijnlijk een verandering in de dopingcontroles gaat doorvoeren. Stalen die al eerder negatief uit de test zijn gekomen, mogen vanaf dan opnieuw getest worden, waardoor het gebruik van andere soorten doping aan het licht kan komen.

“Er kunnen wat interessante zaken aankomen”, zo stelt de wetenschappelijk directeur van de wereld anti-doping organisatie, Olivier Rabin. Ook dopingexpert Rasmus Damsgaard reageert enthousiast: “Het is al langer een probleem dat dit niet mogelijk was. Dit is een mijlpaal in EPO-controle. Er zijn veel sporters door het oog van de naald gekropen, en dit zal niet meer gebeuren.”

Dat de WADA deze wijziging wil doorvoeren, komt vooral doordat er uit eigen onderzoek is gebleken dat wereldwijd ongeveer 80 ‘EPO biosimilars’ worden geproduceerd in zo’n 20 landen. Dit zijn medicijnen met een kleine variatie van het orgineel, waardoor ze niet te testen zijn met huidige methoden.

Ook een betere samenwerking tussen medicijnproducenten en de WADA, vaak voorgesteld als een middel tegen zaken zoals de positieve CERA-testen in de zomer van 2008, zou dan niets uitmaken. Als stalen later echter opnieuw getest kunnen worden, zou dit wel kunnen helpen.

Naast de hogere kosten van opslaan, transport en testen is er echter nog een nadeel, waardoor de WADA deze regel niet eerder heeft doorgevoerd. Momenteel wordt dit duidelijk in de zaak-Schumacher. De Duitser heeft namelijk de AFLD, de Franse tegenhanger van de WADA aangeklaagd.

Schumacher werd namelijk geschorst nadat zijn stalen uit de Tour voor de tweede keer getest waren, ditmaal specifiek op CERA. Hij laat via zijn advocaat weten dat deze tests, waarbij zijn A-staal onverzegeld en met zijn naam erop verschillende malen getransporteerd is tussen verschillende instanties, tegen de anti-doping regulaties zijn.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.