Weekendinterview: Johan Museeuw
Parijs-Roubaix staat zondag reeds voor de 112e keer op de wielerkalender. Drie van die edities werden gewonnen door Johan Museeuw. De Belg beleefde in de Hel vele mooie momenten, maar tekende er door zware valpartij ook bijna zijn doodvonnis als renner. In een interview met WielerFlits vertelt Museeuw zijn verwachtingen, en blikt hij ook terug op zijn eigen ervaringen in deze topklassieker.
Terreinkennis
Het is al exact veertien jaar geleden, in 2000, dat Museeuw voor de tweede keer de beste in de Helleklassieker was. Naar eigen zeggen “zijn mooiste overwinning in Parijs-Roubaix”. Hierna zou nog één overwinning in Roubaix volgen. De 48-jarige Belg is op dit moment nog steeds even gebeten door de wielersport als toen. Hij fietste gisteren de laatste vijfenzestig kilometer van het parcours richting de legendarische piste van Roubaix, waar voor Museeuw een hoop herinneringen aan verbonden zijn.
“Ik word niet sentimenteel en ik ga me niet de renner van weleer voelen als ik over die kasseien rijd, maar de herinneringen komen natuurlijk wel terug naar boven. De terreinkennis, die ik in de loop der jaren opdeed op de wegen naar Roubaix, verdwijnt niet zomaar. Elke bocht weet ik nog liggen, geen enkele put kan mij verrassen. De mensen waarmee ik fiets staan daar wel eens versteld van, maar voor mij blijft dit een extra handigheid als ik me, zoals vrijdag, nog eens op de kasseien naar Roubaix waag.”
“Ik word er ook zo vaak aan herinnerd. Zeker in de week voordat de klassieker wordt verreden, spreken mensen mij er talloze keren over aan.” Ook zondag, tijdens de wedstrijd, staat Museeuw in de schijnwerpers. “Ik volg Parijs-Roubaix op het parcours, samen met een cosponsor van Omega Pharma-Quick Step. Het is de bedoeling dat ik die mensen mijn ervaring en analyses probeer door te geven.”
Favorieten
“Favorieten aanduiden is dit jaar erg lastig. Maar het leuke aan de huidige generatie is net dat de koersen zo moeilijk voorspelbaar zijn. Er zijn dan ook zo veel kanshebbers. Mijn topfavoriet is Tom Boonen. Hij heeft de motivatie om het record van Roger De Vlaeminck te breken. Niet ver onder hem zet ik Fabian Cancellara, net zoals andere outsiders als Zdenek Stybar en Sep Vanmarcke. Maar ook Greg Van Avermaet zou ik de zege gunnen na zijn vele ereplaatsen in de voorbije weken.”
Museeuws topfavoriet Boonen finishte afgelopen zondag pas als zevende. Toen zijn grote concurrent Cancellara in de Ronde van Vlaanderen zijn verwachte aanval plaatste op de laatste passage bovenop de Oude Kwaremont, kon de Bom van Balen het tempo van de Zwitser niet volgen. “Maar kunnen we zeggen dat Boonen een slechte Ronde gereden heeft?”, zet Museeuw daar tegenover. “Hij heeft een hoge status bereikt waarin van hem verwacht wordt dat hij alles wint, maar zo makkelijk is dat niet.”
Een ontbrekende naam op de favorietenlijst van Museeuw, is de jonge Peter Sagan, die in de voorbije Ronde van Vlaanderen niet verder kwam dan een zestiende plaats. “Hij was in De Ronde niet goed genoeg. Het verschil tussen een buitengewone conditie hebben, of ‘gewoon’ een goede, is een wereld van verschil.” Toch verwacht hij de jongeling vooraan in Roubaix. “Als ex-mountainbiker zal hij een rol spelen, al denk ik dat hij altijd minder op kasseien zal blijven dan bijvoorbeeld Boonen.”
“Daarmee bedoel ik niet dat Sagan echt slecht in de kasseikoersen is, want ik zie hem in de toekomst zeker en vast de Ronde van Vlaanderen winnen. Maar zijn houding op zijn fiets is gewoon niet goed als hij over die stenen rijdt. Hoe hij op zijn fiets zit, helemaal naar voren leunend, ziet er niet goed uit. Daarnaast heeft hij ook zijn lichaamsbouw niet mee. Kasseitoppers als Tom Boonen en Fabian Cancellara zijn zwaarder gebouwd en hebben dikkere dijen. Misschien komt dat bij Sagan nog wel.”
Museeuw wikt en weegt ook de kansen van de Nederlanders. Niet van Langeveld, niet van Terpstra, maar wel van een ex-wereldkampioen veldrijden verwacht hij het meest. “Bij deze koers heb ik altijd in Lars Boom geloofd. Door zijn blessure aan de elleboog hebben we hem de laatste tijd niet vaak aan het werk gezien, maar in Parijs-Roubaix komen de renners die het best op de kasseien kunnen rijden automatisch naar voren. Ik geloof dat Boom daarbij kan zijn, zeker dankzij zijn veldritervaring.”
Valpartijen
“Een andere factor die zondag meespeelt, is het weer. Dat de kasseistroken er droog bijliggen, zal zorgen voor een hoop lekke banden, omdat de renners bij droog weer meer geneigd zijn om de zijkanten van de kasseien op te zoeken in plaats van de rug. Dat zorgt voor gevaarlijke taferelen en misschien wederom een hoop valpartijen. Ook omdat het tempo zondag door het droge weer verschrikkelijk hoog zal liggen op zowel de kasseistroken als de asfaltwegen.”
Die valpartijen kwamen de voorbije weken wel vaker voor. In de Ronde van Vlaanderen viel de ene renner na de andere. “De ploegen zijn gewoon te groot. Die moeten we reduceren naar zes renners”, noemt Museeuw als een mogelijke oplossing voor de vele valpartijen. “Daarnaast zijn de renners die starten zodanig nerveus, dat ze sneller fouten maken. Zeker als er in de finale nog veel renners samen zitten kan nerveus gedrag zowel de renner zelf als iemand anders in gevaar brengen.”
Ondanks de talrijke crashes genoot de Leeuw van Vlaanderen met volle teugen van De Ronde. “Dit was de mooiste editie van de afgelopen tien jaar. Mede dankzij de ingreep aan het parcours, met de Koppenberg dichterbij de finish en de Oude Kwaremont en de Patersberg als slotstuk. De afgelopen twee jaar werd er afgewacht tot de laatste beklimming van de Oude Kwaremont. Ditmaal gingen de subtoppers al vrij vroeg in de aanval, wat één van hen zelfs bijna de overwinning opleverde.”
Profiel Johan Museeuw
Geboren: 13 oktober 1965 (48)
Geboorteplaats: Varsenare
Woonplaats: Gistel
Ploegen:
ADRenting (1988-1989)
Lotto-Super Club (1990-1992)
MG Maglificio (1993-1994)
Mapei-Quick Step (1994-2000)
Domo-Farm Frites (2001-2002)
Quick Step (2003-2004)
Belangrijkste resultaten:
Wereldkampioenschap (1996)
Ronde van Vlaanderen (1993, 1995 en 1998)
Parijs-Roubaix (1996, 2000 en 2002)
Drie ritten Tour de France (1990 en 1994)
Kampioenschap van Zürich (1991 en 1995)
HEW Cyclassics (2002)
Amstel Gold Race (1994)
Om te reageren moet je ingelogd zijn.