Wereldbeker Hulst zet extra security in na spuugincident Mathieu van der Poel
Interview De organisatie van de Wereldbekermanche in Hulst neemt bij de editie van komende zaterdag extra maatregelen tegen toeschouwers die zich niet gedragen. Dat vertelt organisator Kurt Vernimmen aan WielerFlits. Zeven extra securitymensen moeten een oogje in het zeil houden op het terrein, en ook de vrijwilligers worden ingezet om de situatie te managen.
De Vestingcross had vorig jaar een zwart randje, zoals de organisatie achteraf zelf beschreef. Men klokte af op een recordaantal van 22.000 toeschouwers, maar een paar enkelingen besloten om winnaar Mathieu van der Poel te beschimpen en bekogelen met bier, en twee persfotografen werden in het water geduwd door een stel onverlaten. Van der Poel reageerde in de slotronde door die toeschouwers te bespugen, wat vervolgens hét verhaal van de dag werd.
De organisatie beloofde in een persbericht toen extra maatregelen te zullen nemen bij de editie van dit jaar: “Onze vrijwilligers trachten een evenement in te richten dat toegankelijk is voor échte supporters, gezinnen en mensen die een leuke en gezellige dag uit plannen. In onze evaluatie van deze editie zullen wij dan ook richting volgende edities samen met verschillende instanties zoals gemeente Hulst, Flanders Classics, beveiliging en onze persdienst bekijken hoe wij renners en persmensen beter kunnen beschermen. Wij kunnen immers niet toestaan dat de goede naam van onze wedstrijd teniet zou gedaan worden.”
In aanloop naar de Vestingscross van 2024 vroegen we organisator Kurt Vernimmen hoe ze dat hebben gedaan. “Er is extra beveiliging aanwezig. In België kunnen de politiediensten die beveiliging opnemen op een eventterrein, maar in Nederland mag dat niet. Daar moet je zelf instaan voor de veiligheid met eigen security. De politie kan buiten het eventterrein wel controleren, maar niet op het crossparcours zelf.”
“We hebben voor op het terrein zeven extra securitymensen voorzien, die specifiek een oogje in het zeil houden op verschillende plaatsen op het parcours. En ook de mensen die aan de doorgangen staan worden extra gebriefd om mee de toeschouwers in de gaten te houden. Want met zeven kan je niet alles zien”, aldus Vernimmen. “De verschillende mensen die er zijn, moet je gewoon goed inschakelen zodat we extra zicht op de situatie hebben.”
Geen Van der Poel
Na het incident van vorig jaar zag Vernimmen alvast wereldkampioen Mathieu van der Poel afhaken voor zijn wedstrijd, terwijl hij de twee dagen nadien wél in het zand van Zonhoven en Mol crost. “Het is jammer dat hij er niet bij is, maar we weten niet of het meespeelt bij de keuze van Mathieu. Het zou kunnen, en als het zo zou zijn dan mag hij dat gerust tegen ons zeggen, vind ik. Maar er is niets over gezegd geweest.”
Vernimmen en co zullen het zo wel met een flink aantal minder toeschouwers moeten doen dan een jaar geleden. “De afwezigheid van de drie toppers bij de mannen is daar een gedeeltelijke verklaring voor, maar er spelen verschillende zaken. Vorig jaar hadden we ongelooflijk goed weer. Nu voorspellen ze een storm. Dat zal ook wel een effect hebben, vermoed ik.”
Toch wacht de organisatoren, die in 2026 het wereldkampioenschap naar Hulst zullen halen, zeker geen fiasco. “Het wordt een beetje minder druk, zeker niet zoals vorig jaar, maar de voorverkoop loopt nog altijd goed. We hebben al 8.500 kaarten verkocht en verwachten 1.200 vips. De laatste dagen voor de cross gaat die verkoop altijd hard, waardoor ik verwacht dat we rond de 15.000 mensen zullen uitkomen. Daarmee zouden we heel tevreden zijn.”
* het spuwen van Mathieu: vol in beeld
* de biergooier bij Iserbyt op de Koppenberg: vol in beeld
* smartphones (en tv-camera's) in de zone waar VDP spuuwde: ontelbaar
* beelden van de biergooiers in Hulst: nog steeds niet gezien