Wereldkampioen Sam Gaze verlengt contract bij Alpecin-Deceuninck
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
woensdag 21 augustus 2024 om 20:18

Wereldkampioen Sam Gaze verlengt contract bij Alpecin-Deceuninck

Sam Gaze gaat zijn aflopende contract bij Alpecin-Deceuninck verlengen, bevestigen meerdere bronnen aan WielerFlits. De 28-jarige Nieuw-Zeelander rijdt sinds 2019 voor het Belgische team, al werkte hij sindsdien pas 25 wegkoersen af. Niet opvallend, want de huidige wereldkampioen Short Track is al jaren hét uithangbord van de ploeg in het mountainbiken.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Dat zal hij dan ook blijven doen. Daarnaast komt hij ook incidenteel uit op de weg. Vorig jaar startte hij in de Vuelta a España, maar stapte hij in de achtste etappe af na ziekte. Dit seizoen bleef zijn wegprogramma beperkt tot GP de Denain en drie etappes in de Ronde van Catalonië, omdat Gaze zich volledig focuste op het mountainbiken tijdens de Olympische Spelen.

De Nieuw-Zeelander werd uiteindelijk zesde, nadat hij in 2016 nog 37ste was. In Tokio ontbrak Gaze op de Spelen. Jarenlang gold hij als een groot talent en toen hij in 2018 de Wereldbeker in Stellenbosch (Zuid-Afrika) won, leek Gaze vertrokken. Nadien had hij het meerdere seizoenen heel erg moeilijk.

Specialist Short Track
Pas na de Spelen van 2021 werden de resultaten van de Nieuw-Zeelander beter. In datzelfde jaar werd hij ook zesde op het WK Cross Country, de olympische discipline. Gaze bleek daarna vooral goed te zijn op het kortere format, de Short Track. Sterker nog: de laatste twee seizoenen werd hij in die discipline wereldkampioen. In die trui won hij in de Wereldbeker-weekenden van Mariporã en Val di Sole dit seizoen ook beide Short Track-wedstrijden. In drie van de vier andere Wereldbekers haalde de Nieuw-Zeelander bovendien de top-10 op het kortere format.

Sam Gaze op het WK mountainbike in Glasgow – foto: Cor Vos

Toch heeft hij ook op de olympische discipline unfinished business. Vorig jaar pakte hij achter Tom Pidcock zilver op het WK in Glasgow, nog voor levende legende Nino Schurter. Voor het eerst in jaren was de Nieuw-Zeelander – gedurende het Wereldbeker-seizoen in 2024 – ook stabieler in zijn uitslagen dan ooit te voren. Hij werd zevende en achtste in Mariporã en Araxá, elfde in Nové Mesto en zesde in Les Gets. Na de Olympische Spelen is Gaze opgerukt tot de nummer vijftien van de wereld, op basis van de UCI Ranking. Volgende week rijdt hij beide WK’s in Andorra.

Multidisciplinair
Dat Gaze verlengt bij Alpecin-Deceuninck mag geen verrassing heten. Het zit in het DNA van de ploeg dat ze in meer disciplines uitkomen, bij zowel de mannen als de vrouwen: veldrijden (van origine), weg, baan, gravel en mountainbiken. Aanvankelijk waren Mathieu van der Poel en de laatste jaren ook Puck Pieterse daarin de uithangborden, maar vooral MVDP komt nog maar heel af en toe uit op de MTB. Gaze is momenteel de enige andere elite man die in deze discipline uitkomt.

Met hoeveel jaar zijn contract is verlengd door de Belgische ploeg, is nog niet bekend.

Sam Gaze, links – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.