Wereldkampioene Fem van Empel opent crossseizoen met overtuigende zege
foto: Cor Vos
zaterdag 12 oktober 2024 om 16:58

Wereldkampioene Fem van Empel opent crossseizoen met overtuigende zege

Fem van Empel heeft de Exact Cross Beringen 2024 gewonnen. De Nederlandse van Visma | Lease a Bike was in vijf rondes te snel voor Ceylin del Carmen Alvarado en Lucinda Brand. Daarmee trapt de wereldkampioene het Belgische veldritseizoen goed af.

Na lang wachten was het dan eindelijk zover: Het Belgische crossseizoen is weer begonnen. Met hier en daar een aanpassing – zo is onder andere een afdaling wat minder steil gemaakt – maakten de renners en rensters zich op voor de openingscross op een vernieuwd parcours in Beringen. Bij de vrouwen mochten bijvoorbeeld Fem van Empel, Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado kennismaken met het nieuwe rondje. Om 16.15 uur klonk het startschot.

Een drietal neemt afstand in openingsronde
Na het startschot was het de Italiaans kampioene Sara Casasolo die als eerste het veld in dook. Maar ook Alvarado en Van Empel waren goed vertrokken, de twee gingen op de eerste beklimming van de dag over de Italiaanse heen. Het drietal reed binnen de kortste keren weg bij de concurrentie tijdens de eerste technische afdaling met schuine kant. Alvarado maakte de beste indruk, zij kwam als eerste over de finishpassage na de openingsronde.

Waar Alvarado in de eerste ronde het verschil maakte op de modderige schuine kant, ging de Nederlandse tijdens de tweede ronde de mist in op deze plek. De renster van Fenix-Deceuninck maakte een foutje, moest voet aan de grond zetten en zag haar ketting eraf vallen. En dus reed wereldkampioene Fem van Empel plots solo aan de leiding. Alvarado was na een fietswissel inmiddels teruggevallen naar een vierde plek in achtervolging op Brand.

Van Empel maakt geen fouten
Waar we elders in Europa naar een Sloveense wereldkampioen aan de leiding konden kijken, zagen de bezoekers in Beringen een Nederlandse wereldkampioene aan de kop van de koers. Van Empel breidde de voorsprong op haar eerste achtervolgsters langzaam uit. In de strijd om de podiumplekken was Alvarado inmiddels weer voorbij Brand en de goed gestarte Casasolo. Het trio volgde bij de derde finishpassage op iets meer dan een halve minuut van Van Empel.

In de voorlaatste ronde reed de duidelijk sterkere Alvarado weg bij Casasolo en Brand. Ook laatstgenoemde reed de Italiaans kampioene – die uiteindelijk nog ver terugviel tot plek tien – uit het wiel. Bij het klinken van de bel leken we dus een volledig Nederlands podium te krijgen. De verschillen waren te groot om nog te hopen op een spannende ontknoping. In de slotronde bleven de verschillen nagenoeg hetzelfde. Van Empel is zodoende de eerste leider in het Exact Cross-klassement.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.