Westra bekent gebruik cortisonen
Lieuwe Westra heeft tijdens zijn profcarrière cortisonen gebruikt. De Leeuwarder Courant weet te melden dat de Friese wielrenner dat in zijn boek Het Beest, het wielerleven van Lieuwe Westra bekent.
De ex-prof kon de cortisonen gebruiken dankzij een medisch attest dat de ploegarts hem verstrekte. “Je was echt een hele knaap als je een uitslag zonder cortison kon rijden. Naar mijn idee bestond dat niet. Het medisch attest kreeg ik vaak met een geveinsde blessure, bijvoorbeeld een ontsteking in de knie. Het loonde die jaren om een blessure aan de knie te faken. Volgens het rennersboekje liep ik al jaren rond met knieproblemen. Zo kon ik op belangrijke piekmomenten in het seizoen met een kuur cortison beginnen”, legt hij uit in het boek.
De ploegleiding was niet op de hoogte van het gebruik, al denkt hij wel dat ze wisten wat er gebeurde. “De ploegleiding wilde volgens mij in die jaren niet weten wat er speelde: dan konden ze er ook niet op worden aangesproken. Al wisten ze het vaak wel natuurlijk, maar we spraken er niet openlijk over. Wij moesten presteren en het maakte hen niet uit, zolang we maar niet gepakt werden. Wat niet weet, wat niet deert”, zegt hij.
Westra gebruikte de cortisonen naar eigen zeggen vooral voor aandacht. “Ik spoot het in mijn eigen lijf om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst nemen. Ik kon daarvan genieten: aandacht na een sterk optreden. In mijn eerste profjaar werd het mij duidelijk dat met alleen hard trainen er geen overwinningen werden behaald. Wilde je meedoen met de grote jongens, dan moest je de grenzen van het toelaatbare opzoeken.”
Artsen schuldig
Spijt heeft de 35-jarige Westra niet. “Ik vind dat ik het verhaal over de cortisoneninjecties open kan vertellen, omdat ik niet het gevoel heb dat ik echt iets fout heb gedaan. Bijna iedereen van mijn generatie werkte op deze manier naar piekmomenten toe. Hoe denk je dat de klassiekerspecialisten en ronderenners zich van elkaar probeerden te onderscheiden? Die deden het echt niet anders. En de ‘marginal gains’ van Team Sky? Zelfde laken een pak. Als er al een schuldige moet worden aangewezen, is het misschien beter om naar de artsen binnen het wielrennen te kijken. Zij faciliteren dit gedrag door te helpen met attesten”, vertelt hij.
Wel is hij bij dat zijn profcarrière niet eerder op gang is gekomen. De verleiding om dan naar andere prestatiebevorderende middelen te grijpen was volgens hem te groot geweest. “Ik prijs me tot de dag van vandaag gelukkig dat mijn professionele carrière pas in 2009 begon. Had ik eerder de overstap van de amateurs gemaakt, dan was de verleiding mij te sterk geweest. Mijn hand zou naar epo of een variant daarvan hebben gegrepen.”
Westra versleet het overgrote deel van zijn carrière bij Vancansoleil-DCM en Astana. In januari 2017 beëindigde hij zijn carrière om persoonlijke redenen. Zijn grootste zeges als prof zijn etappeoverwinningen in de Ronde van Catalonië, Parijs-Nice en het Critérium du Dauphiné.
Wil trouwens niemand persoonlijk veroordelen. Bedankt Lieuwe, dr uit met die geheimen, want die vreten je met huid en haar op.
Het lijkt mij wel alsof deze mannen jou iets persoonlijks hebben aangedaan? Reageer je altijd zo heftig wanneer dr iemand word gepakt?
Het zijn niet meer dan exponenten van wat gebruikelijk, cq. "normaal" was in het verleden (EPO tijdperk) en nu (medische attesten) ook nog.
Schoon moet de norm zijn, en velen voldoen daaraan maar lang niet allemaal.
Nou, op zich kan dat best een reden zijn..!
Wat mij betreft mag je bij iedereen die bij Astana gereden heeft vragen stellen. En dat er een luchtje hing aan Vacansoleil is ook geen wereldnieuws.
In mijn post wilde ik overigens vooral benadrukken dat er een dunne scheidslijn loopt tussen renners die als held worden bestempeld en renners die als sukkel of erger worden aangduid. Ik weet niet hoe groot de overeenkomsten tussen De Gendt en Westra zijn, maar ze hebben in elk geval gemeen dat ze jaren voor hetzelfde licht stinkende ploegje hebben gekoerst.
Dat levert kostelijke beelden op. Lachen is gezond.
Hij deed er eigenlijk een beetje minnetjes over, Brown had echter maar liefst gemiddeld 300 WATT over de etappe op zijn computertje staan. De Gendt 340 watt.
Logisch dat ie een klopje kreeg.
M.a.w Kroon zat er nogal naast, zou hij in zijn tijd met doping aan die 300 watt gekomen zijn.
Denk het niet! Misselijke kerel!!
Yep, daarom zeg ik ook dat het niet alleen met de ander te verslaan maken heeft. Het heeft dus ook met de ander verslaan te maken. Maar als je het daar alleen op gooit, en niet ook naar andere zaken wilt kijken, zoals oa lengte en zwaarte van het parcours, dan steek je, naar mijn mening, je hoofd in het zand enkel voor je eigen vertier om de wielergladiatoren in de arena te zien. Lange etappes hoeven helemaal niks met het wielrennen in grote rondes te maken hebben, Kwibus. Ze zijn al behoorlijk ingekort tov bijv de jaren 80 en het wielrennen is er allerminst minder interessant om geworden. Sterker nog, bij korte spectaculaire ritten, staar iedereen te juichen.
Ok met deze jongen is er heel veel mis. Heel veel.
Het is al gezegd maar de afstand en zwaarte van een etappe maakt geen ruk uit voor dopinggebruik omdat het nodig is. Het is de wetenschap dat je een ander makkelijker kan verslaan met speciale preparatie die de mens daartoe brengt. Een van de makkelijkste en minst zware sportonderdelen ooit de 100m sprint heeft misschien een nog wel grotere dopinghistorie dan wielrennen.
Enkel zij mogen nog voorschriften uitschrijven en controles uitvoeren.
Hen contract laten tekenen dat bij misbruik (Bv. omkoping, ...) ze niet alleen ontslagen, maar meteen volledig uit hun ambt worden gezet.