Westra schept verwarring met verwijderd bericht over einde carrière
Lieuwe Westra heeft pas net een nieuwe ploeg, maar hij lijkt zijn carrière per direct te beëindigen. Dat schreef de Fries zondagavond in een inmiddels verwijderd Facebook-bericht. Zakelijke conflicten met zijn voormalig zaakwaarnemer André Boskamp en ex-zwager Kevin Snijder zouden de reden zijn voor het besluit.
“Vandaag heb ik besloten om te stoppen met koersen”, schreef Westra in zijn verwijderde Facebook-bericht. “Ik kan het niet meer opbrengen dankzij A. Boskamp en K. Snijder. Door te stoppen heb ik tijd om deze zaken nu op te lossen. Bedankt wielerwereld.”Het is onduidelijk waarom het Facebook-bericht niet langer online staat. Volgens Omroep Fryslân zou Westra het nieuws bevestigd hebben.
De Fries stapte dit seizoen over naar Wanty-Groupe Gobert. In de afgelopen drie seizoen kwam hij uit voor Astana. Vorig jaar gaf Westra al aan dat hij aan stoppen dacht. De inwoner van Monaco zat naar eigen zeggen heel diep in de put. “Raar gezegd: ik was er gewoon helemaal klaar mee”, stelde Westra destijds tegenover WielerFlits. “Dat zijn straffe uitspraken. Maar er is gewoon teveel gebeurd in één jaar tijd. Relatie op de schop, het alleen wonen in Monaco, veel van huis te zijn. Veel dingen om me heen zien gebeuren in de koers, valpartijen, mensen die nog steeds in coma liggen. Al die kleine dingen bij elkaar, kan dus ook Het Beest Westra dus kraken, zeg maar.”
Lieuwe Westra retires from cycling @lieuwewestra @TeamWantyGobert pic.twitter.com/GrMHWr4CkV
— Ben De Praetere (@bendepraetere) 8 januari 2017
Mijn Facebook-bericht is verwijderd, maar gelukkig hebben we de foto’s nog. pic.twitter.com/XqSO6QPqWU
— Roelof de Vries (@Roelofdevries83) 8 januari 2017
-Zijn relatie is met zijn partner is op de klippen gelopen. Wie weet op hele nare vuile wijze.
-Een conflict met zijn oud zaakwaarnemer. Juist de persoon die je moet kunnen vertrouwen als je 100% wil focussen op wielrennen.
-Een conflict binnen de familie over zaken. Die kan hij dus ook niet meer vertrouwen.
Ik denk dat 99% van allen hier ook depressief zouden kunnen raken als ze zich bedrogen voelen door hun zaakwaarnemer, familie, en partner.
Mentaal zwak zou ik het niet noemen. Een mindere mentale weerbaarheid misschien. Laten we eerlijk zijn, Westra was geen professor en moest het vooral hebben van verstand op nul en hard fietsen.
Als je niet stevig in je schoenen staat dan wordt er vroeg of laat misbruik van je gemaakt.
Nu alles bij elkaar komt, schrijgt hij een impulsieve Facebook post . Hopen dat dit een waarschuwingsbericht is en hij goede begeleiding krijgt, want het klinkt allemaal niet zo lekker.
als je depressief bent dan maakt het geen ene moer uit of je keien legt als stratenmaker of kilometers wegtrapt als wielrenner hoor.
dit topic leert me wel dat de gemiddelde flitser wel verstand heeft van wielerzaken maar geen flauw benul heeft van psychische problematiek.
nou ja, vallen over jouw reactie....
terug naar woonplaats en vrienden en familie is zeker een goed advies, maar dat stratenmaken kan pas echt weer als hij beter is, of op zijn minst als hij een heel eind beter is. als je echt zwaar depressief bent, dan ben je niet in staat om te werken, dus kan je ook geen keien leggen.
de andere opmerking was algemeen bedoeld, en niet alleen richting jou. veel mensen (hier) denken dat je mentaal zwak moet zijn om psychische problemen te kunnen ontwikkelen en dat is gewoonweg niet waar. ja, mentaal zwakke mensen krijgen vaker psychische problemen, maar mentaal sterke mensen kunnen die ook krijgen.
een normaal mens die lekker in zijn vel zit en werk doet wat hij leuk vind heeft helemaal geen psychologisch-emotionele begeleiding nodig, en dat is bij wielrenners niet anders.
betrek het eens op jezelf, heb jij zelf psychologisch-emotionele begeleiding, of denk je dat je die nodig hebt?
Bij mijn werk is het normaal dat je na een gebeurtenis een gesprek krijgt en je kan dan zelf bepalen of er vervolggesprekken nodig zijn. Ook al zijn die vervolggesprekken nooit nodig, het is toch prettig om gehoord te worden en te moeten verwoorden wat je in die situatie voelde. Waarom zou je niet hetzelfde doen met wielrenners die met 70 kmh tegen de grond kwakken of zien dat hun collega door een motor van de fiets worden gereden en van hun werkgever de volgende dag weer op die fiets moeten stappen? 90% zal zo'n gesprek onzin vinden maar je verkomen er wel mee dat een aantal een psychisch probleem krijgen.
ik lees toch echt dat de oorzaak ligt in relatieproblemen en het overhoop liggen met zijn zakelijk begeleider.
als hij lekker in Monaco was geen wonen met zijn geliefde vriendin en niet overhoop had gelegen met zijn zakelijk begeleider was er waarschijnlijk helemaal niks aan de hand geweest.
@ kirispuu:
je zegt het al zelf: 'na een gebeurtenis'.
Westra geeft toch ook het geval Broekx aan in zijn verklaring? Dat lijkt me nogal een gebeurtenis. Dat kan ook bij iemand die verder goed in zijn vel zit er flink inhakken. Maar ook een opstappeling van verschillende dingen kan teveel worden. Een mentale check up om de zoveel tijd kan echt geen kwaad in een functie waarin je veel stress hebt en altijd moet presteren. Bovendien: je kan als werkgever vaak aan de buitenkant niet zien wie er wel en wie er niet goed in zijn vel zit. Sommigen kunnen dat heel goed verbergen.
ja ik ben et eens met je hoor. maar ik had het over mensen die lekker in hun vel zitten, leuk werk hebben en geen 'gebeurtenis' ondergaan hebben.
als we ieder mens psychologisch-emotionele begeleiding gaan meegeven dan lijkt mij dat onnodig en ook veel te duur. laat dat maar over aan de mensen die het echt nodig hebben, zoals Westra.
misschien weet je het niet, maar er wordt nu enorm bezuinigd op de psychische hulpverlening. er is momenteel al te weinig geld en mensen om iedereen te helpen die psychische problemen heeft, laat staan dat er geld en mensen zijn om die psychologisch-emotionele hulpverlening maar aan iedereen te geven.
je zegt wel dat hij veel geld heeft, maar wellicht is dat toch wat minder door die zakelijke geschillen die hij nu heeft. wie weet is die garage failliet gegaan en was hij als mede-eigenaar financieel aansprakelijk en hebben ze beslag gelegd op al zijn geld en bezittingen om de schuldeisers mee af te betalen, weet jij veel. en daar zou je zo al depressief van kunnen geraken.
Het heeft, gezien zijn interviews en facebook bericht, niet zoveel met wielrennen te maken.
Met een nieuw contract is alles op te lossen lijkt me en aandacht voor elkaar kan veel voorkomen, in India zijn nauwelijks psychiaters, we hebben elkaar toch wat bij ons steeds minder lijkt. Wie neemt er hier zn ouders nog in huis?
dus als we alle depressieve mensen een 'nieuw contract' geven is iedereen weer beter. als dat toch zo zou zijn....
daarnaast ga ik echt mn ouders niet in huis nemen. ik bel het bejaardentehuis wel. of ik stuur ze wel door naar jou.