WF interviewt Brian Bulgac: “Ik moet nog veel leren”
woensdag 14 december 2011 om 11:38

WF interviewt Brian Bulgac: “Ik moet nog veel leren”

Brian Bulgac maakt komend seizoen zijn debuut in het profpeloton. De 23-jarige Nederlander krijgt een kans bij de nieuwe ploeg Lotto-Bolisol. Bulgac mag ondermeer naast renners als Greipel en Van den Broeck zijn opwachting maken tussen de grote mannen. “Ik heb er veel zin in”, liet Bulgac WielerFlits optekenen.

Op dit moment woon je nog in Nederland. Zijn er plannen om, net als vele Nederlandse renners, je in het buitenland te vestigen?
“Ik woon nog bij mij ouders in Almere en ik ben niet van plan om te verhuizen. Dit lijkt mij ook best lastig, ik word nu in de watten gelegd. Ze helpen mij bij alles wat ik doe, zodoende kan ik mij dan richten op de prestaties en op de ploeg.”

Hoe ben je met wielrennen begonnen?
“Ik ben eerst begonnen met triatlons en duathlons, dit was bij de jeugd, dus voornamelijk de korte afstanden. Hier waren de zaken niet super georganiseerd. Ik werd bij het EK derde van Europa. Ondanks dat resultaat moest ik toch alles zelf betalen, waaronder het reizen. Bij de bond vonden ze dat ik mij meer moest bewijzen. Via mijn broertje kwam ik bij het fietsen terecht. Dat ging ook redelijk goed. Zo ben ik op mijn 18e a 19e met wielrennen begonnen. Mijn eerste club was W.V. Eemland uit Amersfoort, na een halfjaar ben ik daar vertrokken naar een Belgische ploeg, omdat ik daar een beter programma kon rijden. Dat was echt top, ik reed daar mooie wedstrijden die goed bij mij pasten. Ik kon daar meer klimmen en mooie koersen met heuvels rijden.”

Daarna de stap naar Rabobank?
“Nee, ik ben toen voor Beveren 2000 gaan rijden. Daar kreeg ik twee aanbiedingen, ik kon naar de opleidingsploeg van Rabobank, maar ik kon ook naar Omega Pharma-Lotto-Davo. Als Nederlander koos ik toen natuurlijk voor de Rabobankploeg. Dat werd voor mij geen topjaar, maar ik heb daar wel ontzettend veel geleerd als renner.”

“Ik leerde daar waar mijn grenzen lagen, hoe ik met mijn sport om moest gaan. Alleen reed ik niet de topuitslagen, hierdoor moest ik vertrekken bij de ploeg. Ik heb toen naar Omega Pharma-Lotto-Davo gebeld en daar kon ik toen terecht. Resultaat is bekend.”

Wat voor type renner ben je?
“Eigenlijk ben ik mijzelf nog steeds aan het ontdekken, maar ik kan goed in heuvelachtig terrein uit de voeten en ook het klimmen gaat mij wel goed af. Gezien de resultaten van afgelopen seizoen ben ik ook goed in meerdaagse wedstrijden. Ik heb het voordeel dat ik weinig verzwak in etappekoersen.”

Ligt er ook een ambitie bij etappe koersen?
“Ambities liggen daar zeker, maar ik heb nog niet echt uitgesproken ambities. Dit vind ik ook moeilijk te zeggen op dit moment, alles is nieuw. Ik weet mijn programma nog niet, dus ik weet ook nog niet welke koersen ik ga rijden voor de ploeg. Ik heb de ploeg een keer gezien tijdens een dag in het gebouw van de fietsenleverancier Ridley, maar verder nog niet.”

“Dit was wel heel mooi om mee te maken. Vooraf was ik ook best zenuwachtig. Mannen die je normaal alleen op TV ziet, daar zit ik nu opeens mee in de ploeg. Ik hoopte vroeger toch met hun ooit te mogen koersen en dat gaat nu ook gebeuren. Ik zie ze nu ook gewoon als teamgenoten.”

Van wie kan je veel leren binnen je ploeg?
“Het voordeel is dat ik mijn debuut maak in het professionele wielrennen. Ik denk dat ik daarom van de meeste renners nog heel veel kan leren. Er zijn veel ervaren renners, die mannen kunnen mij allemaal nog veel bijbrengen. Hierdoor zal ik ook een betere renner worden, ik heb er ieder geval veel vertrouwen in.”

Je moest bij de Rabobankploeg weg, was dit jaar daarom een jaar om het tegendeel te bewijzen?
“Grotendeels wel. Bij Rabo heb ik niet alles eruit kunnen halen, ik kon niet laten zien wat ik echt kan. Alles moet gewoon kloppen als je een topjaar wilt rijden.. Rabo is echt een topploeg, ik heb heel veel geleerd. Daar is echt een team van goede mensen, ik heb alleen maar lovende woorden voor de goede begeleiding. Gelukkig kwam het bij Omega Pharma-Lotto-Davo kwam het er wel uit. Alles viel op zijn plaats en presteerde ik goed genoeg om bij de besten te horen en twee etappe koersen te winnen.”

Was de concurrentie bij Rabobank te groot?
“Het is daar niet anders dan bij de Belgische ploeg. Wij wonnen Luik-Bastenaken-Luik voor de beloften, hier reden ook jongens van Rabobank. Zo zijn er meer wedstrijden, dus de concurrentie is er in België net zo goed, alleen viel dit jaar alles op zijn plek.”

Is er veel verschil tussen een Nederlandse en Belgische ploeg?
“Ik heb niet veel verschillen gezien. Bij beide ploegen heb ik veel geleerd en het prima naar mijn zin gehad. Dit jaar heb ik veel geleerd van Kurt van de Wouwer als ploegleider, hij was echt top. Ook hoe dingen geregeld zijn is vergelijkbaar.”

Verwacht je dat je leven komend jaar veel gaat veranderen?
“Ik denk dat ik met beide benen op de grond moet blijven en moet vechten voor wat ik waard ben. Ik ga zeker proberen om het beste uit mijzelf te halen, zodat ik en de ploeg blij kunnen zijn. In het dagelijks leven zal er niet veel veranderen. Ik ga gewoon trainen en wedstrijden rijden, net als dit jaar. Presteren moet je bij een opleidingsploeg en bij de professionals ook doen. Natuurlijk zijn de wedstrijden een stuk groter, maar ik denk niet dat mijn leven direct heel erg zal veranderen.”

Afgelopen seizoen had je jezelf als doel gesteld te verbeteren in klimmen en tijdrijden. Heb je die doelen behaald?
“Ik ben zeker verbeter op beide vlakken. Sowieso ben ik een betere renner geworden. Dit was het best jaar van mij tot nu toe. Ik ga er hard voor vechten om volgend jaar nog beter te zijn.”

Wie zijn je voorbeelden?
Lance Armstrong en Alberto Contador zijn mijn grootste favorieten van vroeger. Dat zijn echt twee grootheden. Vooral Armstrong vond ik echt een held in de tijd dat hij koerste. Hoe hij voor zijn sport leefde. Hij deed er echt alles aan om beter te worden. Ook bleef hij op TV sympathiek overkomen.”

Heb je een wedstrijd die je echt heel graag wilt winnen?
“Ik hoop ooit goed te zijn in de Tour de France, net als iedere wielrenner. Toch is het ook lastig om dit uit te spreken. Dit is maar voor weinigen weggelegd. Laat ik eerst maar beginnen met een mooie wedstrijd te winnen ”

Wanneer is komend seizoen geslaagd?
“Aankomend seizoen is geslaagd als ik mijn werk voor de ploeg kan doen en de ploeg zodoende tevreden met mij is. Zelf wil ik mij kunnen handhaven in het peloton en redelijk mee kunnen doen. Voor een overwinning zal het misschien nog te vroeg zijn, ik moet nog veel leren, Als ik aan het einde van het jaar mijzelf in de middenmoot heb gevestigd, met hier en daar een uitschieter, dan ben ik wel blij. Een overwinning is de absolute droom.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.