Wielerploegen 2016: BMC
Met de Tour Down Under in het vooruitzicht start het nieuwe wielerjaar. Nu de transfercarrousel stopt met draaien, presenteert WielerFlits de komende vier weken de samenstellingen van de achttien WorldTour-teams, Roompot Oranje Peloton en de zeven Nederlandse continentale ploegen. Vandaag is de beurt aan de werkgever van neoprof Floris Gerts: BMC.
BMC
Land: Verenigde Staten
Sponsor: BMC is een Zwitserse fietsenfabrikant
Sinds: 2007
UCI-code: BMC
Fietsen: BMC
Tenue 2016: Klik
Aantal overwinningen 2015: 33
WorldTour-ranking 2015: 6e met 1010 punten
CQ-ranking: 5e met 10947 punten
Website: www.bmcracingteam.com
Facebook: /BMCProTeam
Twitter: @BMCProTeam
2015
Al vroeg in het jaar wist BMC dat het afscheid ging nemen van Cadel Evans. De Australiër beëindigde zijn loopbaan in februari in zijn eigen wedstrijd. De vrijgekomen plek werd het afgelopen jaar moeiteloos overgenomen door zijn landgenoot: Rohan Dennis. Hij opende het seizoen groots door de Tour Down Under te winnen. Vervolgens bevestigde hij februari in Grechen zijn tijdrijderskwaliteiten door het werelduurrecord op zijn naam te zetten. In de gewonnen ploegentijdritten van de Dauphiné en de Tour was hij de grote motor. Individueel was de tijdritzege in Utrecht zijn grootste moment; hij droeg één dag het geel. In het najaar bereidde hij zich in de USA Pro Challenge voor op het WK in Richmond. In de Amerikaanse koers won hij twee etappes en werd hij twee keer tweede. Dit resulteerde in de eindzege en bleek de ideale opmaat voor zijn piek tijdens het WK ploegentijdrit.
Net als Dennis wist ook Greg Van Avermaet een Touretappe te winnen namens BMC. De Vlaming zegevierde in Rodez en kon met gerust hart huiswaarts keren, waar zijn dochtertje geboren werd. D’n Greg liet al in het voorjaar van zich horen met podiumplaatsen in Strade Bianche, De Ronde en Parijs-Roubaix en een vijfde plek in de Amstel Gold Race. In de Baloise Belgium Tour pakte hij de rit- en eindzege, waarna hij brons won op het BK. Na zijn Tourritzege keerde hij met een tweede plaats terug in de Eneco Tour. Een lekke band leverde hem nog een derde plek op in Parijs-Tours als seizoensafsluiter. Op het WK moest hij het kopmanschap delen met Philippe Gilbert. De Waal eindigde als tiende (en beste Belg) in Richmond. Zijn piek in de heuvelklassiekers leverde hem geen overwinning op en dus week hij uit naar de Giro d’Italia, waar hij revanche nam en twee etappes won; een Gilbert-aankomst en een vlucht. In juli zegevierde hij tweemaal, waarna hij in de Clásica San Sebastián genoegen moest nemen met de tweede plek. In de Eneco Tour werd hij vierde. Om zijn seizoen te beëindigen, reed hij top tien in Québec (zevende), Montréal (negende) en Richmond (tiende).
De ultieme kopman voor 2015 was Tejay van Garderen. De Amerikaan was ervan overtuigd dat hij in de Tour de France het podium zou kunnen halen, nadat hij in het Critérium du Dauphiné alleen Chris Froome voor zich moest dulden. De voorjaarscampagne van TJ was – buiten een tweede plek in Oman en een ritzege in Catalonië – niet overtuigend. In La Grande Boucle wist Van Garderen zich al vroeg in de top van het klassement te nestelen. De ploegentijdritzege gaf nog meer vertrouwen, ware het niet dat hij ziek uit de tweede rustdag kwam en op moest geven op weg naar Pra Loup. Een maand later probeerde de klassementsman het nog in de Vuelta, maar daarin brak hij na acht dagen zijn schouder bij een crash. Hierdoor miste hij het WK in ‘zijn’ Amerika.
Naast de grote namen in de BMC-selectie, heeft de ploeg van Andy Rihs zich ook in de breedte ontwikkeld in 2015. Vooral de jonge renners hebben een stap gezet. Stefan Küng en Silvan Dillier boekten allebei hun eerste twee profzeges het voorbije seizoen. De Belg Dylan Teuns reed naar meerdere ereplaatsen in Nederland en België, terwijl zijn landgenoot Loïc Vliegen zich in juli aansloot bij de hoofdmacht en direct top tien reed in de Ronde van Wallonië. Rick Zabel boekte op zijn beurt zijn eerste profzege in Oostenrijk. Op een profzege wacht Floris Gerts nog altijd. De jonge Nederlander was stagiair en bevestigde in de Primus Classic (derde) en de Japan Cup (vierde) wat de BMC-leiding dacht te zien in hem; hij kreeg een profcontract aangeboden voor 2016 en 2017.
Gerts voegt zich dan bij een ploeg die voor het tweede jaar op rij wereldkampioen ploegentijdrit is geworden. Het afgelopen seizoen bekrachtigden de Amerikaanse hardrijders meermaals dat zij in deze discipline de beste van de wereld zijn. Zo waren zij in het Criterium du Dauphiné en de Tour de France de snelste formatie tegen de klok. In de Vuelta wonnen ze de ploegentijdrit over het ‘strand’ van Marbella. In Richmond heroverden Dennis, Küng, Dillier, Taylor Phinney, Daniel Oss en Manuel Quinziato de wereldtitel ploegentijdrit, waardoor BMC ook in 2016 met een speciale UCI-badge op het tenue koerst.
Transfers
BMC heeft een hechte selectie en ziet weinig renners vertrekken naar andere ploegen. Van de vier renners die ten opzichte van 2015 niet meer tot de selectie behoren, zijn er liefst drie gestopt. Cadel Evans (38) omdat hij het zelf tijd vond, Campbell Flakemore (23) kon niet wennen aan het profbestaan in Europa en Klaas Lodewyck (27) heeft noodgedwongen zijn carrière beëindigd wegens hartproblemen. Peter Stetina transfereert binnenslands en voegt zich bij Trek-Segafredo.
Met Richie Porte hoopt BMC de man binnengehaald te hebben die ze enkele jaren misten. Hij gaat samen met Tejay van Garderen proberen hoge ogen te gooien in de Tour de France, nadat hij de laatste jaren in de Frankrijk moest knechten voor Chris Froome. Ook de opleidingsploeg is men niet vergeten. Onze landgenoot Floris Gerts en de Zwitser Tom Bohli hebben na een succesvolle stageperiode een profcontract aangeboden gekregen.
Cadel Evans zwaaide BMC uit (links), Richie Porte versterkt de gelederen (rechts) – foto’s: Sirotti
In
Richie Porte (Sky)
Tom Bohli (BMC Development)
Floris Gerts (BMC Development)
Uit
Cadel Evans (gestopt)
Campbell Flakemore (gestopt)
Klaas Lodewyck (gestopt)
Peter Stetina (Trek-Segafredo)
De renners voor 2016
29 renners uit twaalf landen staan onder contract voor het komende seizoen. Vijf Belgen, Italianen en Zwitsers rijden in het rood-zwart, evenals vier Amerikanen, twee Australiërs en Duitsers. Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Slowakije worden door één renner vertegenwoordigd bij BMC.
Met Richie Porte hoopt BMC de klassementsgroep naar en hoger niveau te stuwen en in de breedte sterker te worden. Hij gaat samen met Tejay van Garderen op jacht in La Grande Boucle. Samuel Sanchez, Darwin Atapuma, Damiano Caruso en Alessandro De Marchi kunnen ook uit de voeten in de bergen.
In de klassiekers beschikt het Amerikaanse team over de sterke Belgische hoek met Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert, maar ook vanuit de ‘tweede lijn’ kan men verrassen. 2016 wordt voor Taylor Phinney het eerste complete seizoen sinds hij half 2014 een zware beenbreuk opliep. Zijn terugkeer in de USA Pro Challenge van vorig jaar was veelbelovend. Is hij sterker terug dan ooit?
Rohan Dennis is een klasse apart in de selectie. De Australiër heeft zich inmiddels al verzekerd van de Australische tijdrittitel voor en zal in zijn beste discipline het hele jaar te zien zijn in het wit, geel en groen van zijn land. Kan hij ook in 2016 weer van grote waarde zijn in de ploegentijdritten? Benieuwd zijn wij ook naar de ontwikkeling die de jonge renners van BMC. Tien coureurs zijn op het moment 25 jaar of jonger, waaronder de Nederlander Floris Gerts. Kan hij acclimatiseren in het WorldTour-peloton?
Selectie BMC 2016
Darwin Atapuma
Tom Bohli
Brent Bookwalter
Marcus Burghardt
Damiano Caruso
Alessandro De Marchi
Rohan Dennis
Silvan Dillier
Jean-Pierre Drucker
Tejay van Garderen
Floris Gerts
Philippe Gilbert
Ben Hermans
Stefan Küng
Amaël Moinard
Daniel Oss
Taylor Phinney
Richie Porte
Manuel Quinziato
Joey Rosskopf
Samuel Sánchez
Michael Schär
Manuel Senni
Dylan Teuns
Greg Van Avermaet
Peter Velits
Loïc Vliegen
Danilo Wyss
Rick Zabel
Verder heb ik weinig met dit team, ik hou meer van teams met een echt nationaal karakter. Dit is toch teveel een bijelkaar geraapt zootje, wat mij betreft.
Met Porte - van Garderen hebben ze een tweede top koppel die weinig bij elkaar passen in mijn ogen. Porte wel vol voor de Tour gaan denk ik, en van Garderen zal zich ook niet op de Giro/Vuelta willen focussen.
Verder altijd wel talenten in de ploeg, maar die krijgen niet zo heel erg veel kansen. Ik denk dat een Kung, Dillier, Caruso, Hermans, Zabel en ook Oss veel verder hadden kunnen zijn bij andere ploegen. Bij sommige is dat nog te herstellen, en ik hoop dat hetzelfde niet gaat gelden voor Gerts & Teuns.
En de rest van de renners vallen eigenlijk vooral veel tegen. Renners als De Marchi, Hermans, Oss, Velits, Dennis, Caruso en Atapuma laten maar heel af en toe zien hoe goed ze eigenlijk zijn, meestal lijken ze onder hun kunnen te presteren.
Ik vind juist wel dat de talenten de laatste jaren aardig wat kansen krijgen bij BMC. Kung heeft dit jaar behoorlijk wat voor zichzelf mogen rijden, Gerts mocht als stagiair al een paar keer voor een resultaat gaan
@Hakkie2
Hoe kan je nou vinden dat Dennis is tegengevallen. Hij won afgelopen jaar de Tour Down Under, had het uurrecord op de baan, wint de proloog en ploegentijdrit in Utrecht, wint de USA Pro Challenge, de WK ploegentijdrit, hier en daar nog een etappe en een stapeltje podiumplekken erbij. Wat moet hij doen voordat hij op een normaal niveau is? Hetzelfde geld in iets mindere mate ook voor Hermans (Brabantse Pijl, etappe in Yorkshire, 2e in oostenrijk, 3e in polen) en Oss (ijzersterke knecht in het voorjaar)
Met Gilbert en v.Avermaet hebben ze wel altijd een favoriet aan de start staan. Daarnaast komen we nu pas op een punt dat Greg wellicht wel beter is dan Gilbert. Porte en v.Garderen hebben nog geen koers gereden (samen al helemaal niet), onzinnige conclusie dus.
En de rest valt tegen?
Dennis; uitleg is al gegeven
De Marchi; 2x etappe Vuelta en 15e Lombardije, daarnaast ook een zware blessure gehad
Hermans; Bij BMC elk jaar beter, zie ook CQ-ranking. 3e Polen, 2e Oostenrijk, 8e Oman, 1e Brabantse Pijl
Atapuma; matig 1e jaar, sterker 2e jaar. 16e Giro en 7e Catalunya (beste prestaties tot nu toe)
Caruso; 14e Tirreno en 8e Giro (beste ooit). Daarna knecht.
Velits; 2014 niveau, 2015 slecht. Toch al 31.
Als je zegt dat ze vooral tegenvallen, maar heel af en toe laten zien hoe goed ze eigenlijk zijn en meestal onder hun kunnen lijken te presteren, dan is de interpretatie 'tegenvallend' logischer dan de interpretatie "wisselvallig".
Anyway, ook met wisselvallig ben ik het niet eens. Iedere renner heeft betere en mindere momenten, bij BMC niet meer dan bij andere ploegen. En bijvoorbeeld Dennis heeft het hele jaar goed gepresteerd. Vroeg in het seizoen met de Tour Down Under en het werelduurrecord, in juli bij de Tour de France en in het najaar met de USA pro challenge en de ploegentijdrit.
edit: kan jij een voorbeeld geven waarbij ze opeen niet meer mee konden. Ik kan maar een bedenken: van Garderen. BMC heeft mijns inziens juist een heel constant jaar gehad
Niets over Van Avermaet in San Sebastian?
Verder vind ik BMC toch steeds sympathieker. Een hechte groep lijkt het, niet veel transfers meer, dus vrij stabiel. Dat is meestal wel een goed teken.
Ook geven ze jong talent zeker een kans, misschien wel een van de teams waar de meeste renners doorstromen vanuit hun eigen development team...
En eigenlijk toch opvallen dat Cannondale echt focust op Nl'ers en Bmc altijd voor Belgen lijkt te gaan.
Ik vind het juist mooi dat talenten als Küng en Dillier relatief langzaam gebracht worden, en zelfs als WK TTT zijn. Porte is ook niet zomaar een random aankoop "omdat het kan", maar de meest logische aankoop die er in jaren gedaan is. Die man is een zekerheid in kleine WT koersen, en gaat gewoon zeker top 5 rijden als ie eens van pech bespaard blijft in de Tour.
Gilbert versus Van Avermaet is wat mij betreft het enige "mismanagement", maar daar zie je eigenlijk de laatste tijd niet zo veel van bij BMC zelf, maar meer bij de nationale ploeg. Ook omdat ze over het algemeen niet in dezelfde koersen rijden.
Anyway, het is best een leuke ploeg geworden. En met Phinney, Küng, Gerts, Porte, Van Garderen (omdat ie iets Nederlands heeft dan..), Sammie Sanchez en Dennis hebben ze ook een hoop leuke of voor mij sympathieke renners.
12 - 89 - 2 - 10 - 50 -