Wielerploegen 2016: Etixx-Quick-Step
Nu de Tour Down Under van start is gegaan, kan het wielerjaar pas echt beginnen. WielerFlits presenteert de komende dagen de samenstellingen van de belangrijkste wielerteams. Vandaag het Belgische Etixx-Quick-Step.
Etixx-Quick-Step 2016
Land:
Sponsor: Etixx zit in de sportvoeding en Quick Step is laminaatfabrikant
Sinds: 2003
UCI-afkorting: EQS
Fietsen: Specialized
Tenue 2016: Klik
Aantal overwinningen 2015: 54
WorldTour Ranking 2015: 4e
CQranking 2015: 6e
Website: www.etixx-quickstep.com
Facebook: facebook.com/opqscyclingteam
Twitter: @Etixx_quickstep
YouTube: youtube.com/OPQSCyclingTeam
Vorig seizoen
Het eerste jaar met Etixx als naamsponsor was er een met een tal van uitschieters, maar een – naar de normen van dit team – iets mindere klassieke campagne. De voortekenen waren nochtans goed. Met name de enige Nederlander binnen de ploeg, Niki Terpstra, deed gouden zaken met winst in de Ronde van Qatar. Topsprinter Mark Cavendish reeg de overwinningen dan weer aan elkaar in Dubai en Almeria, nadat hij in San Luis tot twee keer toe slaag gekregen had van Colombiaan Fernando Gaviria. De Brit trok zijn vormpeil door naar het Vlaams openingsweekend en redde het weekend van de blauwe formatie in Kuurne-Brussel-Kuurne. Een dag voordien hadden Tom Boonen, Stijn Vandenbergh en Niki Terpstra nog een bijna zekere winst uit handen gegeven aan Ian Stannard in de Omloop Het Nieuwsblad. Ook Gianni Meersman, die tot drie keer toe won, opende sterk, maar hij zou verderop in het seizoen volledig wegdeemsteren.
Van Boonen was er in de klassieke periode geen sprake, nadat hij ten val kwam in de openingsrit van Parijs-Nice en daarbij de nodige blessures opliep. Alle druk kwam dus op de schouders van Niki Terpstra en Zdenek Stybar terecht. Die laatste won dan wel de Strade Bianche, maar in de grote klassiekers liep het duo telkens op een counter van een snelle man. In de Ronde van Vlaanderen was Alexander Kristoff Terpstra te snel af, terwijl Stybar John Degenkolb net niet aankon op de piste van Roubaix. Gelukkig waren er nog de heuvelklassiekers, waar het Franse talent Julian Alaphilippe met twee tweede plaatsen in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik en wereldkampioen Michal Kwiatkowski met winst in de Amstel Gold Race veel goedmaakten. Vooral die laatste overwinning – voor de Pool overigens zijn eerste in de regenboogtrui – deed deugd voor de troepen van Patrick Lefevere.
Na de klassiekers stond de Giro al snel voor de deur. Daarin was het aan Rigoberto Uran om de lijn van Tirreno-Adriatico (vierde) en de Rondes van Catalonië en Romandië (beide vijfde) door te trekken. De Colombiaanse kopman kampte in de openingsweek echter met een bronchitis en kon een goed algemeen klassement toen al vergeten. Met twee derde plaatsen in de slotweek zette Uran nog het een en ander recht, maar dé prestatie van de Giro kwam er van Iljo Keisse. Op de slotdag glipte hij al vroeg met Luke Durbridge weg uit het peloton, en klopte hem in de sprint. Voor de dolgelukkige pistier was het de mooiste zege in zijn carrière. Intussen pakte Mark Cavendish op het Aziatische en Amerikaanse continent uit met enkele sprintzeges in de Rondes van Turkije en Californië. Ook Tom Boonen – pas hersteld van zijn blessures – kwam terug aan winnen toe in de Ronde van België en Rund um Köln.
In de Tour de France moest de ploeg niet zolang wachten op etappewinst als in de Giro. In de gevreesde kasseirit naar Cambrai glipte Tony Martin in de slotfase weg en sloeg hij zowaar een dubbelslag. Zdenek Stybar liet zich drie dagen later inspireren door het nummer van zijn ploegmaat en deed het ook over op de lastige aankomst van Le Havre. De ploeg verliet die rit echter met een dubbel gevoel, want gele truidrager Tony Martin kwam in de slotkilometer ten val en brak zijn sleutelbeen. Voor hem was het einde verhaal in de Tour. In de sprints zou André Greipel gedurende de hele Tour oppermachtig zijn, maar sprintkopman Mark Cavendish wist hem in etappe zeven toch een keertje te vloeren. Het zou Cavendish’ laatste zege in het Etixx-tenue blijken. Nederlander Niki Terpstra zette in diezelfde periode wel nog enkele streepjes achter zijn naam, in onder andere de Tour de Wallonie. Boonen trok dan weer een sprintzege naar zich toe in de Eneco Tour.
Maar dé man van het najaar zou voor Etixx-Quick Step in de eerste plaats de Italiaan Matteo Trentin zijn. De Italiaan was de beste in twee etappes in de Tour du Poitou-Chatentes, één ritje in de Tour of Britain én najaarsklassieker Parijs-Tours. Daarnaast hielp hij in Groot-Brittannië ook stagiair Fernando Gaviria – in San Luis nog de grote opponent van Mark Cavendish – aan zijn een eerste grote zege. Tot slot is ook de overwinning op WorldTour-niveau van Rigoberto Uran in de Grand Prix de Québéc nog noemenswaardig. De Colombiaan toonde zich in een sprintje bergop verrassend de betere van onder andere Michael Matthews.
Transfers
Patrick Lefevere was behoorlijk actief op de transfermarkt en kwam een aantal keer verrassend uit de hoek. Zo legde hij in extremis topsprinter Marcel Kittel vast, die eigenlijk nog een lopend contract had bij Giant-Alpecin, maar daar niet meer aan winnen toe kwam. Natuurlijk heeft Kittel ook de nodige renners voor in zijn sprinttrein nodig, en om die rol te vervullen nam Lefevere Maximilliano Richeze van Lampre-Merida over en legde hij ook de beloftevolle snelle mannen Fernando Gaviria en Davide Martinelli – recent al zevende in de People’s Choice Classic – vast. Op klimgebied werd de blauwe formatie grondig versterkt met ex-Luik-Bastenaken-Luik-winnaar Daniel Martin, die overkomt van Cannondale-Garmin. Maar ook de vijfde van de Tour de San Luis van vorig jaar, Rodrigo Contreras, Lotto-belofte Laurens De Plus en Bob Jungels (Trek) zouden bergop goed uit de voeten moeten kunnen.
Met de komst van Kittel en Martin wordt het verlies van drie sterkhouders binnen de ploeg knap opgevangen. Kittel moet in de eerste plaats Mark Cavendish, die samen met zijn vaste lead out Mark Renshaw naar Dimension Data verkast, doen vergeten. Heuvelspecialist Michal Kwiatkowski (Sky) en klimmer Rigoberto Uran (Cannondale) moeten dan weer plaats maken voor Daniel Martin, die beide onderdelen goed onder de knie heeft. Kwiatkowski neemt zijn landgenoot en boezemvriend Michal Golas – vorig jaar winnaar van het Kampioenschap van Vlaanderen – mee naar de Britse formatie. De conclusie na de transferperiode is dan ook dat Etixx behoorlijk veel kwaliteit verloor, maar ook een groot aantal sterke vervangers in huis haalde, waardoor de balans in evenwicht blijft.
In
Rodrigo Contreras (neoprof)
Laurens De Plus (Lotto Soudal U23)
Fernando Gaviria (neoprof)
Bob Jungels (Trek Factory Racing)
Marcel Kittel (Giant-Alpecin)
Daniel Martin (Cannondale-Garmin)
Davide Martinelli (neoprof)
Maximiliano Richeze (Lampre-Merida)
Uit
Mark Cavendish (Dimension Data)
Michal Golas (Sky)
Michal Kwiatkowski (Sky)
Mark Renshaw (Dimension Data)
Rigoberto Uran (Cannondale)
De renners voor 2016
Wie Etixx-Quick-Step zegt, denkt met de rijke geschiedenis van de ploeg in het achterhoofd in de eerste plaats aan de kasseiklassiekers. Voor die wedstrijden beschikken de blauwhemden in de breedte nog steeds over een van de sterkste blokken van het hele peloton. De Tsjech Zdenek Stybar, Nederlander Niki Terpstra en de Belgische legende Tom Boonen zijn de mannen die het moeten waarmaken, maar ook tijdritkanon Tony Martin heeft al aangegeven zich hierop te zullen richten. Voor Stybar lonkt een eerste klassieke zege, terwijl Boonen op recordjacht gaat in wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen, de E3 Prijs en Parijs-Roubaix. Daarnaast zijn er nog jonge talenten als Yves Lampaert – vorig jaar zevende in Parijs-Roubaix – en Guillaume Van Keirsbulck en gevestigde waarden Stijn Vandenbergh en Iljo Keisse om de kopmannen op de stenen bij te staan.
Sprintbom Marcel Kittel begint relatief rustig aan zijn seizoen, om op zijn best te zijn in zowel de Giro d’Italia als de Tour de France. De Duitser bracht de combinatie van die twee grote ronden eerder in 2014 tot een goed einde, met de nodige etappeoverwinningen als gevolg. Daarnaast mag hij zijn kans gaan in sprintklassiekers als Gent-Wevelgem en de Scheldeprijs, waar Kittel reeds recordhouder is. Maar Kittel is niet de enige renner met rappe benen binnen de ploeg, ook Fernando Gaviria, Nikolas Maes, Gianni Meersman, Maximilliano Richeze, Fabio Sabatini en Matteo Trentin kunnen in een sprint uit de benen. Gaviria, Meersman en Trentin hebben al bewezen sprinten te kunnen winnen en zullen dus af en toe hun eigen kans mogen gaan, terwijl de verwachting is dat Maes, Richeze en Sabatini zich vol voor de Duitse krachtpatser zullen opofferen. Het blijft echter de vraag of Kittel na een moeilijk jaar zijn oude sprintbenen terugvindt.
Daniel Martin en Julian Alaphilippe leiden dan weer het sterk klimmende deel van de ploeg. Beide renners werken toe naar het drieluik Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, om daarna te pieken naar de Tour de France. In de Franse ronde zou Martin, met zijn zevende plaats in de Vuelta van 2014 in het achterhoofd, wel eens op een goede klassering kunnen mikken. Daarnaast is het afwachten in hoeverre de 23-jarige Luxemburger Bob Jungels de voorbije winter is geëvolueerd. Jungels geldt als een toptalent, dat in de toekomst bergop een rol zou moeten kunnen spelen. Andere renners die bergop een stevig tempo kunnen ontwikkelen zijn Tony Martin, Maxime Bouet, Gianluca Brambilla, David De la Cruz en belofte Laurens De Plus.
Selectie 2016
Julian Alaphilippe
Tom Boonen
Maxime Bouet
Gianluca Brambilla
Rodrigo Contreras
Laurens De Plus
David De la Cruz
Fernando Gaviria
Bob Jungels
Iljo Keisse
Marcel Kittel
Yves Lampaert
Nikolas Maes
Daniel Martin
Tony Martin
Davide Martinelli
Gianni Meersman
Maximiliano Richeze
Fabio Sabatini
Pieter Serry
Zdenek Stybar
Niki Terpstra
Matteo Trentin
Petr Vakoc
Guillaume Van Keirsbulck
Stijn Vandenbergh
Martin Velits
Julien Vermote
Carlos Verona
Lukasz Wisniowski
""wegdeemsteren".....prachtig woord !
Ben zeer benieuwd naar Kittel.Prachtig tenue overigens,mooie kleur blauw.
Ik vind het geen evenwichtige ploeg, want in de (grote) rondes gaan we ze niet zien voor wat betreft het ak. In de klassiekers en, als Kittel terug weet te komen, in de sprints hebben ze wel wat te makken.