Wielerploegen 2016: FDJ
Met de Tour Down Under in het vooruitzicht start het nieuwe wielerjaar. Nu de transfercarrousel stopt met draaien, presenteert WielerFlits de komende vier weken de samenstellingen van de achttien WorldTour-teams, Roompot Oranje Peloton en de zeven Nederlandse continentale ploegen. Vandaag is het de beurt aan het Franse FDJ.
FDJ
Land: Frankrijk
Sponsor: Kansspelaanbieder
Sinds: 1997
UCI-afkorting: FDJ
Fietsen: Lapierre
Tenue 2016: Klik
Aantal overwinningen 2015: 15
WorldTour Ranking 2015: 14de met 499p
CQ-ranking 2015: 16de met 5055p
Website: www.equipecyclistefdj.fr
Facebook: /equipecyclistefdj
Twitter: @EquipeFDJ
YouTube: EquipeCyclisteFDJ
2015:
Marc Madiot analyseerde eind november streng het afgelopen seizoen van FDJ: “Thibaut Pinot heeft ons seizoen gered”. 2015 werd voor Madiot niet wat hij ervan had verwacht. De teammanager van FDJ zag zijn renners in totaal slechts vijftien overwinningen boeken, het laagste aantal sinds 2001. Het verlies van Nacer Bouhanni aan Cofidis was zeker een aderlating qua aantal overwinningen voor 2015, maar ook Arnaud Démare gaf niet thuis. De FDJ-renner zegevierde vorig seizoen slechts twee keer, tegenover vijftien in 2014.
Ook in het ploegenklassement van de WorldTour kon FDJ het niet waarmaken met een veertiende stek. Pinot was individueel de sterkhouder van de ploeg met zijn tiende plaats (319 punten) in het individuele klassement. Maar naast Pinot, stonden enkel nog Alexandre Geniez (85e) en Arnaud Démare (97e) in de top honderd van de WorldTour. Alleen IAM Cycling scoorde slechter met Mathias Frank (58e) en Martin Elmiger (68e) bij de eerste honderd renners uit de WorldTour van 2015. Marc Madiot mocht terecht kritisch zijn op zijn renners. In 2014 scoorde zijn ploeg nog 7108 punten op de CQ-ranking, in 2015 slechts 5055 punten.
Arnaud Démare had zich vorig seizoen toegelegd op de Vlaamse voorjaarsklassiekers, maar hij deed nergens mee voor de overwinning. Zowel in Qatar, Oman als Parijs-Nice kon de 24-jarige renner geen massasprint winnen. Ook in klassiekers Milaan-San Remo, Vlaanderen en Roubaix speelde Démare geen rol van betekenis. Uiteindelijk werd een tiende plaats in de semi-klassieker Omloop Het Nieuwsblad (1.HC) zijn beste prestatie in een ééndagskoers. Het andere boegbeeld van de ploeg, Thibaut Pinot, was daarentegen wel meteen op de afspraak met een vierde plaats in Tirreno-Adriatico, tweede in het Criterium International en tiende in de Ronde van het Baskenland.
Op het einde van het jaar waren die lage rangschikkingen er niet voor niets. Het was al begin april en nog steeds stond de zegeteller van de Franse ploeg en LottoNL-Jumbo als enige WorldTour-ploegen op nul. Gelukkig bracht Anthony Roux daar op 8 april 2015 eindelijk verandering in. Roux spurtte in de ochtendetappe van het Circuit Cycliste Sarthe (2.1) naar zijn dertiende profzege voor zijn medevluchters Quentin Jauregui en Thomas Voeckler. Die vervelende nul was eindelijk van de tabellen. Het Ardennendrieluik werd een maat voor niets. Uiteindelijk volgde de eerste WorldTour-zege pas één maand later toen Pinot zegevierde in de koninginnenrit van de Ronde van Romandië en daarnaast vierde werd in het eindklassement.
In de Ronde van Italië was er geen dagzege weggelegd voor FDJ, terwijl in 2014 nog drie etappes gewonnen werden met Nacer Bouhanni. Kopman Alexandre Geniez presteerde wel naar behoren en finishte in Milaan knap als negende in het eindklassement van de Giro. In de Ronde van België (2.HC) kwam Arnaud Démare eindelijk boven water. Zowel in de tweede als derde etappe versloeg de 24-jarige spurter Tom Boonen in de massasprint.
Tussen de Giro en de Tour was er voor Pinot wederom een overwinning in de koninginnenetappe van de Ronde van Zwitserland door op de flanken van de Rettenbachferner iedereen uit het wiel te rijden. Dankzij deze overwinning nam de Fransman de gele leiderstrui over van Tom Dumoulin, maar dat volstond niet voor de eindzege. Na een vierde stek in het eindklassement van Tirreno-Adriatico en Tour de Romandie, viel Pinot in de Ronde van Zwitserland opnieuw net naast het podium (4e). De voorbije drie jaar leverde de ploeg van Marc Madiot telkens de Franse kampioen af, in 2015 eindigde echter niemand van FDJ in de top tien van het Franse kampioenschap. Zelfs Jussi Veikkanen werd geen Fins kampioen.
Na een derde plaats in de Tour van 2014 startten ploegmanager Madiot en zijn kopman Pinot met veel vertrouwen aan de belangrijkste koers van het jaar. Maar in juli leek de Ronde van Frankrijk uit te draaien op een ware nachtmerrie voor de Franse ploeg. Spurtkopman Arnaud Démare was net als alle andere sprinters niet opgewassen tegen André Greipel. William Bonnet maakte een doodsmak naar Hoei en moest noodgedwongen de Tour de France na drie dagen al verlaten. Ook Thibaut Pinot werd niet van pech gespaard en verloor al tijdens de kasseienrit naar Cambrai meer dan drie minuten.
Tijdens de eerste bergrit naar La Pierre-Saint-Martin viel Pinot compleet door de mand. De Franse berggeit verloor meer dan tien minuten op Chris Froome. Ondanks uiteindelijk een teleurstellend klassement in Parijs (zestiende) toonde de kopman nog veerkracht met vele aanvalspogingen tijdens de Tour de France. In de veertiende etappe naar Mende met de Côte de la Croix Neuve lieten Pinot (2e) en Romain Bardet (3e) zich ringeloren door de Brit Stephen Cummings van MTN-Qhubeka. Al het aanvalsdrift van de 25-jarige klimmer heeft uiteindelijk geleid tot winst op Alpe d’Huez in het laatste weekend. Met vlag en wimpel de allermooiste overwinning voor FDJ in 2015.
In de gietende regen verraste Johan Le Bon met een ritoverwinning in de Eneco Tour na een lange vlucht. Tevens de vierde en meteen ook laatste WorldTour-zege voor de Franse ploeg. Opvallend was dat Le Bon wel de zegen van ploegbaas Marc Madiot had gekregen om het ruime sop te kiezen, terwijl David Boucher door zijn team FDJ daarvoor één dag eerder naar huis werd gestuurd. De reden was dat de 35-jarige Belg in de eerste en derde etappe tegen de stalorders in voor de aanval koos, waar hij moest knechten voor Arnaud Démare.
Augustus bleek een goede maand voor het aantal overwinningen van FDJ. Alexandre Geniez bekroonde zijn sterk seizoen met rit- en eindwinst in de Tour de l’Ain en neoprof Marc Sarreau spurtte naar zijn eerste profoverwinning in de Tour du Poitou Charentes. In de Ronde van Spanje werd het negental van FDJ zonder echte sprinter en berggeit te licht bevonden om een grote rol van betekenis te spelen. Kevin Réza kwam in Murcia het dichtst bij een ritoverwinning, hij finishte als derde na Jasper Stuyven en Pello Bilbao. Kenny Elissonde werd zestiende in het eindklassement.
Het slotakkoord was er voor het enige speerpunt van FDJ op niveau: Thibaut Pinot tekende présent voor een uitstekend najaar. Zesde in Grand Prix de Wallonie (1.1), rit- en eindwinst in Tour du Gévaudan (2.1), vierde in Milaan-Turijn (1.HC) en uiteindelijk derde in de Ronde van Lombardije na Vincenzo Nibali en Daniel Moreno.
Transfers:
Vergeleken met vorig seizoen zijn er een elftal wijzigingen in de selectie van FDJ doorgevoerd. Voor de tot Belg genaturaliseerde Fransman Boucher was er geen plaats meer na een hoop heibel weg met Madiot, waar hij de stalorders meermaals niet zou opgevolgd hebben. Francis Mourey en Arnold Jeannesson kregen geen contractverlening. Mourey zet zijn carrière verder bij Fortuneo-Vital Concept, Jeannesson tekende bij Cofidis. Tot slot hadden Jussi Veikkanen (34e) en Anthony Geslin (35e) besloten om hun fiets aan de haak te hangen.
Voor vijf vertrekkers bij FDJ, koos Madiot zes nieuwkomers. De zeer talentvolle Noren Odd Christian Eiking en Daniel Hoelgaard komen over van Team Joker en zijn dit jaar neoprof. Ook de Fransen Marc Fournier en Jérémy Maison mogen na hun succesvolle belofteperiode hun kwaliteiten gaan bewijzen bij de profs. De Franssprekende Zwitser Sebastian Reichenbach koerste vorig jaar voor IAM Cycling en komt Thibaut Pinot bijstaan in de bergen. Ignatas Konovalovas moest na zeven profjaren een stapje terug zetten naar Marseille 13 KTM in het continentale circuit. De Litouwer maakte vorig seizoen indruk door de Vierdaagse van Duinkerke (2.HC) op zijn naam te schrijven en Marc Madiot gaf de 30-jarige hardrijder opnieuw een tweejarige profcontract.
In
Odd Christian Eiking (Neoprof)
Marc Fournier (Neoprof)
Daniel Hoelgaard (Neoprof)
Ignatas Konovalovas (Marseille 13 KTM)
Jérémy Maison (Neoprof)
Sébastian Reichenbach (IAM Cycling)
Uit
David Boucher (Crélan-Vastgoedservice)
Anthony Geslin (Gestopt)
Arnold Jeannesson (Cofidis)
Francis Mourey (Fortuneo-Vital Concept)
Jussi Veikkanen (Gestopt)
De renners voor 2016:
24 Fransen met zes buitenlanders. Dat is kort en bondig samengevat de samenstelling van de selectie van FDJ voor 2016. Zonder het aantrekken van nieuwe kopmannen of speerpunten, zullen Arnaud Démare (nog altijd maar 24) en Thibaut Pinot (nog altijd maar 25), net als in 2015, alle druk van de WorldTour-ploeg op hun jonge schouders moeten dragen. Vier van de zes nieuwkomers zijn neoprofs, waardoor er van hen niet meteen uitstekende prestaties of overwinningen verwacht mogen worden. Kunnen Yoann Offredo en Johan Le Bon zich in de Vlaamse voorjaarsklassiekers nog eens in beeld rijden? Marc Madiot rekent daarnaast ook op sterke prestaties van Alexandre Geniez en oud-Frans kampioen Arthur Vichot.
Net als in 2015, zal een teveel aan pur sang Franse knechten en slechts twee kopmannen er voor zorgen dat FDJ een lastig seizoen te wachten staat, zeker qua aantal overwinningen. Arnaud Démare zal zich opnieuw moeten gaan bewijzen in de massasprints en tijdens het Vlaamse voorjaar. Daarentegen hoopt Thibaut Pinot na een uitstekend 2015, met WorldTour-zeges in drie koninginnenetappes van drie WorldTour-koersen, opnieuw te kunnen bevestigen. De doelen van de Franse berggeit in 2016 zijn: Tirreno-Adriatico, de Ronde van Romandië, het Criterium du Dauphiné, de Ronde van Frankrijk en de Olympische Spelen in Rio.
Selectie FDJ 2016
William Bonnet
Sébastien Chavanel
Arnaud Courteille
Mickaël Delage
Arnaud Démare
Odd Christian Eiking
Kenny Elissonde
Murilo Fischer
Marc Fournier
Alexandre Geniez
Daniel Hoelgaard
Ignatas Konovalovas
Matthieu Ladagnous
Johan Le Bon
Olivier Le Gac
Pierre-Hendri Lecuisinier
Jérémy Maison
Lorrenzo Manzin
Steve Morabito
Yoann Offredo
Laurent Pichon
Cédric Pineau
Thibaut Pinot
Sébastian Reichenbach
Kevin Reza
Anthony Roux
Jérémy Roy
Marc Sarreau
Benoit Vaugrenard
Arthur Vichot
Twee foutjes;
- "Ook in klassiekers Milaan-San Remo, Vlaanderen als Roubaix speelde [...]" --> 'als' moet zijn 'en'
- 'enigste' moet zijn 'enige'
On: Het blijft een leuke ploeg met veel potentie. Maar het afgelopen jaar was het idd veel te mager. Hopelijk haalt Demare weer zijn eigen niveau. Veel talent in deze (op papier) sterke ploeg, nu moet het er uit zien te komen.
Verder ben ik vooral benieuwd hoe het de nieuwe Noorse generatie vergaat in de WT.
Voor FDJ relatief veel buitenlanders dit jaar, daarom heb ik wel sympathie voor deze ploeg.
En ik vind dat we dit soort foutjes best mogen aanduiden.
Ik verwacht er opzich wel veel van. Pinot heeft zich vorig jaar ook na tegenslag strijdlustig getoond in de Tour en uiteindelijk zelfs ritwinst als beloning. Met Reichenbach heeft hij een goede knecht erbij. Allez FDJ!
Ik vind conclusies over een verkeerde keuze tussen Bouhani en Demare nog wat voorbarig. De laatste heeft een bijzonder matig jaar gedraaid maar blijft een enorm talent voor de sprint en de keienklassiekers.
Nacer is misschien iets minder allround (alhoewel het een betere klimmer is), maar het is wel een topspurter.
Voor de rest een niet echt interessante ploeg. Ik ben wel benieuwd of Pinot en Le Bon nog een stapje kunnen maken, en of Vichot revanche kan nemen voor een teleurstellend 2015. En dat was het wel zo'n beetje.