Wielerploegen 2016: IAM Cycling
Met de Tour Down Under in het vooruitzicht start het nieuwe wielerjaar. Nu de transfercarrousel stopt met draaien, presenteert WielerFlits de komende vier weken de samenstellingen van de achttien WorldTour-teams, Roompot Oranje Peloton en de zeven Nederlandse continentale ploegen. In de tweede aflevering de hekkensluiter van afgelopen seizoen in de WorldTour-ranking en de ploeg van de Nederlander Stef Clement: IAM Cycling.
IAM Cycling
Land: Zwitserland
Sponsor: firma gespecialiseerd in vermogensbeheer
Sinds: 2013
UCI-code: IAM
Fietsen: Scott
Tenue 2016: Klik
Aantal overwinningen 2015: 14
WorldTour-ranking 2015: 17e (189 punten)
Cqranking: 19e met 4816 punten
Website: www.iamcycling.ch
Facebook: /IAMcycling
Twitter: @IAM_Cycling
YouTube: /IAMcycling
2015:
IAM Cycling presenteerde begin vorige maand vol trots de nieuwe outfit voor het komende seizoen. De overwegend donkerblauwe kleuren op het tenue maken plaats voor wit, al zijn er nog wel blauwe en rode vlakken op de borst en blijft de Zwitserse vlag op een subtiele manier zichtbaar. De complimenten die de Zwitserse ploeg ontving voor de stijlvolle nieuwe outfit kreeg het het afgelopen seizoen in veel mindere mate voor de prestaties. Op de WorldTour-ranking eindigde IAM Cycling in het eerste seizoen op het hoogste niveau op de zeventiende en laatste plaats, met slechts 189 punten. Cannondale, dat voorlaatste werd, behaalde met 340 bijna het dubbele aantal.
De zegeteller van IAM Cycling bleef uiteindelijk steken op veertien. Slechts twee van die overwinningen werden behaald in een WorldTour-koers. Sprinter Matteo Pelucchi was in augustus twee keer de snelste in de Ronde van Polen.
Op de WorldTour-ranking was de beste renner van de ploeg pas terug te vinden op een schamele 58e plaats. Mathias Frank had 72 punten nodig om op die positie te belanden. Hoewel Frank dit seizoen verstoken bleef van een overwinning, gaf hij wel zijn visitekaartje af in de belangrijkste koers van het jaar. De Zwitserse kopman van de ploeg eindigde op een keurige achtste plaats in de Tour de France, vlak achter Robert Gesink en Bauke Mollema.
Pelucchi mag zich de zegekoning van de ploeg noemen. Naast zijn dubbele succes in Polen won de rappe Italiaan de Trofeo Santanyi en de Trofeo Playa de Palma tijdens de Challenge Mallorca. Een ritzege in de Giro d’Italia had daarna de kers op de taart moeten worden, maar daar stak André Greipel een stokje voor. In de zesde etappe naar Castiglione della Pescaia was alleen de Duitser hem te snel af. Vier dagen later verliet Pelucchi de Giro na betrokken te zijn geweest bij meerdere valpartijen.
Sylvain Chavanel kwam in zijn tweede seizoen bij IAM Cycling veel minder goed voor de dag dan in zijn eerste jaar, toen hij nog de GP Ouest-France Plouay wist te winnen. Zo kwam hij in het voorjaar niet verder dan twintigste plaatsen in Gent-Wevelgem en de E3 Harelbeke. Zijn ploeggenoot Martin Elmiger kwam in de grote klassiekers veel beter voor de dag met top tien-klasseringen in Parijs-Roubaix (vijfde) en de Ronde van Vlaanderen (tiende). Het leverde hem de 68e plaats op in de WorldTour-ranking, naast Frank de enige IAM-renner bij de beste honderd.
Matthias Brändle boekte eind februari, een paar dagen nadat hij zijn werelduurrecord was kwijtgeraakt aan Rohan Dennis, een ritzege in de Ronde van Oman. Na ruim drie maanden zonder overwinning voor IAM zorgde de Oostenrijker eind mei voor blijdschap binnen de ploeg door de proloog in de Ronde van België te winnen. Een proloogzege behaalde ook zijn ploeggenoot Roger Kluge, maar dan in de Ster ZLM Toer.
Brändle liet ook in de Tour de France zien over een goede tijdrit te beschikken met een zevende plaats in Utrecht. Op datzelfde moment wist de ploeg nog beter te scoren in de Ronde van Oostenrijk. Op 5 juli won Sondre Holst Enger daar een etappe, een dag later was het de beurt aan David Tanner.
Een ritzege in een grote ronde kwam er niet in 2015, ondanks de knappe Tour van Frank, die na een aantal mislukte pogingen eindelijk zijn status van klassementsrenner in een grote ronde waar kon maken. In de andere grote rondes speelde IAM geen rol in het klassement. Sylvain Chavanel werd 36e in de Giro d’Italia. Larry Warbasse was de beste van zijn ploeg in de Vuelta op de 38e plaats.
In de kleinere rittenkoersen zorgde Jonas van Genechten twee keer voor succes. De Belg won eind juli een rit in de Ronde van Wallonië, begin oktober herhaalde hij dat kunstje in de Tour de l’Eurométropole.
IAM Cycling leverde in 2015 drie nationale kampioenen af. Heinrich Haussler, die zijn seizoen afsloot met een zevende plaats in Parijs-Tours, won de wegwedstrijd in Australië. Aleksejs Saramotins werd kampioen van Letland, terwijl Jérome Coppel zich in Frankrijk de beste tijdrijder toonde.
En dan is er natuurlijk nog Stef Clement, die voor de Nederlandse inbreng zorgt. Eind 2014 sloeg hij een aanbieding om zijn contract bij Belkin te verlengen af en ging hij bij IAM Cycling op zoek naar een nieuwe impuls in zijn carrière. Zijn droom om eens een etappe in de Giro d’Italia te winnen kwam niet uit. Na een val in de twaalfde etappe gaf de wegkapitein er een paar dagen later de brui aan.
Succes was er wel op de Europese Spelen in Baku, waar Clement achter de latere wereldkampioen Vasil Kiryienka zilver pakte in de tijdrit. Een maand later reed Clement de Tour de France uit op de 59e plaats, in de ploegentijdrit finishte hij met zijn ploeg als zesde. De 33-jarige Brabander staat ook dit jaar nog bij IAM Cycling onder contract.
Transfers:
Waar IAM Cycling vorig jaar met het behalen van de WorldTour-licentie nog tien nieuwe renners aantrok, bleef het dit jaar betrekkelijk rustig. Alleen de Belg Oliver Naesen (Topsport Vlaanderen-Baloise), de Zwitser Oliver Zaugg (Tinkoff-Saxo), de Australiër Leigh Howard (Orica-GreenEDGE) en de Noor Vegard Stake Laengen (Team Joker) werden gehaald. Van die vier is Zaugg de enige met een grote zege op zijn erelijst. Hij won in 2011 verrassend de Ronde van Lombardije. Het palmares van Howard is overigens ook geen onbeschreven blad. Hij boekte onder meer een ritzege in de Tour of Britain en in de Ster ZLM Toer.
Van de renners die vertrokken, springt de naam van Sylvain Chavanel het meest in het oog. De ervaren Fransman kwam het afgelopen seizoen niet tot aansprekende resultaten, al was dat niet de reden om hem geen nieuw contract te geven. “Voor volgend jaar willen we onze groep renners meer compact en prominent aan kop van het peloton zien om onze sprinters effectiever naar de finishlijn te brengen”, gaf IAM-oprichter Michel Thétaz als verklaring. “Als gevolg van deze evaluatie hebben we besloten om het contract met Sylvain Chavanel niet te verlengen.” De 36-jarige renner zet zijn loopbaan voort bij het ProContinentale Direct Energie.
Ook Chavanels landgenoot Jérôme Pineau staat volgend seizoen niet meer op de loonlijst. Hij heeft op 36-jarige leeftijd zijn fiets aan de wilgen gehangen.
In
Oliver Naesen (Topsport Vlaanderen-Baloise)
Oliver Zaugg (Tinkoff-Saxo)
Leigh Howard (Orica-GreenEDGE)
Vegard Stake Laengen (Team Joker)
Out
Sébastien Reichenbach (FDJ)
Patrick Schelling (Vorarlberg)
Jérôme Pineau (gestopt)
Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert)
Sylvain Chavanel (Direct Energie)
De renners voor 2016:
IAM Cycling zal er veel aan gelegen zijn om de laatste plaats op de WorldTour-ranking volgend seizoen door te geven aan een andere ploeg. Daarvoor zal vanzelfsprekend meer gewonnen moeten worden. “Dat is ons doel voor dit seizoen”, vertelde Thétaz onlangs bij de officiële presentatie. “We kunnen dat bereiken door alle sterke punten van het team optimaal te gebruiken.”
“Ik heb onze technische staf gevraagd zich vooral te richten op de Ronde van Romandië, de Ronde van Zwitserland, het Zwitserse kampioenschap op de weg en uiteraard de Tour de France. Dat zijn onze belangrijkste doelstellingen van het jaar. Het aantrekken van nieuwe renners is vanuit die doelstelling gedaan”, zo wijst hij op de komst van Naesen, Zaugg, Howard en Laengen. “Zij zijn gehaald om het team te versterken in dienst van onze leiders.”
En van die leiders is Frank, die in de belangrijkste koersen zal moeten gaan voor het klassement. Hij rijdt in ieder geval weer de Tour de France en zal ook zeker in de GP Lugano, Tirreno-Adriatico, de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland worden ingezet. Verder zal IAM Cycling zich vooral richten op etappezeges en het winnen van eendagskoersen. Daarbij is de ploeg niet afhankelijk van één of twee kopmannen. In 2015 werden de veertien overwinningen over negen verschillende renners verdeeld. Voor de sprints blijft de Italiaan Matteo Pelucchi de belangrijkste troef.
Selectie IAM Cycling 2016
Marcel Aregger
Matthias Brändle
Clément Chevrier
Stef Clement
Jérome Coppel
Stefan Denifl
Dries Devenyns
Martin Elmiger
Sondre Holst Enger
Mathias Frank
Jonathan Fumeaux
Heinrich Haussler
Reto Hollenstein
Leigh Howard
Roger Kluge
Vegard Stake Laengen
Pirmin Lang
Oliver Naesen
Jarlinson Pantano
Simon Pellaud
Matteo Pelucchi
Vicente Reynes
Aleksejs Saramotins
David Tanner
Jonas Van Genechten
Larry Warbasse
Marcel Wyss
Oliver Zaugg
Wellicht dat Enger nog wat meer door gaat breken dit jaar...
Altijd goed in de TTT's, maar verders mag ik hopen dat ze wat meer aansprekende resultaten gaan boeken. ben niet echt overtuigd van de 4 nieuwe aanwinsten.
Voor de rest uitkijken naar Pantano, Denifl, Hollenstein en Coppel.
Was trouwens wel Elmiger vergeten. Waren jullie die niet vergeten @purito, @rahims?
@CeRo, vandaar dat ik hem zo slecht ken. Van Asbroeck, Naesen, Wallays, Theuns, Stuyven, De Bie... ik hoop dat er een écht doorbreekt zoals Benoot.
@Kelderfan in aantal overwinningen was IAM inderdaad beter dan TLJ maar ik vind de WT-overwinningen van TLJ wat aansprekender en ook in de breedte vindt ik wat TLJ liet zien qua niveau toch net een stapje hoger dan IAM.
Bij TLJ heb je 't ook over 3 kopmannen en bij IAM is eigenlijk alleen Frank, die voor 't klassement kan gaan. En wat overwinningen betreft had IAM er 14 en TLJ er 7, waarvan nog eentje gedeeld met SEG.