Wielerploegen 2016: Lotto Soudal
Met de Tour Down Under met het vooruitzicht, gaat het nieuwe wielerjaar echt beginnen. Nu de transfercarrousel stopt met draaien, presenteert WielerFlits de komende dagen de samenstellingen van de belangrijkste wielerteams. Vandaag het Belgische Lotto Soudal.
Lotto Soudal 2016
Land:
Sponsor: nationale loterij en fabrikant van bouwmateriaal
Sinds: 2005
UCI-afkorting: LTS
Fietsen: Ridley
Tenue 2016: Klik
Aantal overwinningen 2015: 40
WorldTour Ranking 2015: 9e
CQranking 2015: 5e
Website: http://www.lottosoudal.be/
Facebook: facebook.com/LottoSoudalCyclingTeam
Twitter: @Lotto_Soudal
YouTube: youtube.com/LottoSoudal
Vorig seizoen
“Beter doen dan in het boerenjaar 2015 is bijna onmogelijk”, stelde sportief manager Marc Sergeant op de ploegenpresentatie begin dit jaar. Afgelopen seizoen ging het Belgisch team met ruim veertig overwinningen aan de haal en bekleedde het voor het eerst sinds 2011 weer een plekje in de top 10 van de UCI World Tour. Men moest door het forfait van André Greipel voor de Tour Down Under wel net iets langer dan normaal wachten op de eerste zege. Nederlander Pim Ligthart brak op 1 februari verrassend de ban in de GP La Marseillaise. Ligthart zou een week later ook de openingsetappe van de Ruta del Sol op zijn naam schrijven en kleurde zo mee het seizoensbegin van Lotto Soudal.
Voor het eerst pakte de ploeg ook uit met de tactiek om zijn kopmannen later dan normaal in actie te laten komen. Voor Tony Gallopin bleek dat een succes. De Franse heuvelspecialist was succesvol in de derde etappe van de Ster van Bessèges en zou daar een maand later een vervolg aan breien met een gooi naar winst in Parijs-Nice. Gallopin won de voorlaatste etappe na een lange solo en ging met de gele leiderstrui om de schouders naar de slottijdrit, maar daarin bleek Richie Porte te sterk. Gallopin werd zesde in het klassement. Intussen was ook Kris Boeckmans aan zijn zegereeks begonnen. De Antwerpenaar spitste zich toe op de wedstrijden in de Europe Tour en won onder meer de GP Le Samyn en Nokere Koerse.
André Greipel mocht dan wel later in actie gekomen zijn, het winnen was hij nog niet verleerd. Dat bewees hij onder andere in de Volta ao Algarve en Parijs-Nice. Zijn strafste stoot kwam er echter in de Ronde van Vlaanderen, waar hij de hellingen opreed alsof het niets was, berenwerk verzette voor Jürgen Roelandts en Tiesj Benoot en zelf nog vijftiende werd. Benoot zou dankzij zijn vijfde plek de revelatie van die Ronde worden. Die andere kopman, Jürgen Roelandts, reed zijn beste race van het voorjaar een weekje eerder, in een heroïsche Gent-Wevelgem. Daar pakte hij uit met een solo van bijna negentig kilometer, tot hij in de laatste 15 kilometer alsnog gevat werd. De heuvelklassiekers werden, ondanks de zesde plek van Gallopin in de Amstel Gold Race, een debacle.
In de Giro konden klassementsmannen Maxime Monfort en Jurgen Van den Broeck de verwachtingen niet waarmaken en vielen net buiten de top 10. Gelukkig was er André Greipel om de eer te redden, met een ritzege in etappe zes. Op de nationale kampioenschappen was het wel Van den Broeck die met zijn Belgische tijdrittitel voor de enige trui binnen de ploeg zorgde. Daarna ging het in snel tempo naar de Tour de France, waarin André Greipel baas was in zowat iedere massasprint: de snelle Duitser zorgde voor viervoudige etappewinst, met als orgelpunt de rit met aankomst op de Champs-Elysées. Klimhoop Tim Wellens droop af, maar zette dat een maand later bijzonder knap recht met rit- en eindwinst in de Eneco Tour.
Die zege leidde een sterk najaar van de rode formatie in. Ondanks enkele sterke pogingen van Tosh Van der Sande lukte winnen in de Vuelta niet, in de Ronde van Polen (Bart De Clercq) en semiklassiekers als de Vattenfall Cyclassics (Greipel), Grand Prix Cycliste de Montréal (Wellens), Grand Prix de Wallonie (Jens Debusschere) en de Grote Prijs Impanis-Van Petegem (Sean De Bie) was het wél prijs. De meest constante pion van Lotto Soudal zou echter Tony Gallopin blijken, die naast de zevende plek op het WK ploegentijdrit, ook zevende werd in de Grand Prix de Québec, de wegwedstrijd op het WK en de Ronde van Lombardije. Minder goed nieuws was de doodsmak van Kris Boeckmans in de Vuelta. Of en wanneer hij komend seizoen in actie komt, is nog niet bekend.
Transfers
Traditiegetrouw waren Marc Sergeant en zijn collega’s niet al te actief op de transfermarkt. Pas eind september werden de drie versterkingen binnengehaald, die moeten scoren waar Lotto dat het voorbije jaar te weinig deed: in rittenkoersen van één week en in de kasseiklassiekers. Rafael Valls, overkomend van Lampre-Merida, mag zijn kans gaan in die rittenkoersen. Hij moest het afgelopen jaar nog veelvuldig knechten voor Rui Costa, maar won in zijn bijzijn wel de Tour of Oman en werd achtste in Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië. Pools kampioen Tomasz Marczynski (Torku) staat voor dezelfde opdracht, maar kan ook knechten waar nodig. Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise) trok de aandacht van de ploegleiding het afgelopen jaar met winst in Dwars door Vlaanderen en is als extra pion voor de klassiekers gehaald. In extremis contracteerde de ploeg nog stagiair Frederik Frison.
Daartegenover staat het vertrek van enkele vaste waarden binnen de Lotto-ploeg, met als meest opvallende naam Jurgen Van den Broeck. Na enkele tegenvallende jaren besloot hij al snel nieuwe oorden te gaan opzoeken bij Katusha. Sprinters Kenny Dehaes en Boris Vallée vonden de aanwezigheid van mannen als Jens Debusschere en André Greipel dan weer verstikkend en hopen bij respectievelijk Wanty-Groupe Gobert en Fortuneo-Vital Concept meer voor eigen rekening te mogen rijden. Ook de Noorse heuvelspecialist Vegard Breen maakt de overstap naar de Franse ProContinentale formatie. Dennis Vanendert had minder geluk en vond nadat hij te horen kreeg dat hij de ploeg moest verlaten nog geen nieuwe oorden.
In
Frederik Frison (Lotto Soudal U23)
Tomasz Marczynski (Torku Şekerspor)
Rafael Valls (Lampre-Merida)
Jelle Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise)
Uit
Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept)
Kenny Dehaes (Wanty-Groupe Gobert)
Boris Vallée (Fortuneo-Vital Concept)
Dennis Vanendert (Nog niet bekend)
Jurgen Van den Broeck (Katusha)
De renners voor 2016
Lotto Soudal gaat dit seizoen voor dezelfde formule als het afgelopen jaar: een sterke ploeg in de breedte uitspelen. De grootste naam, die ook voor het merendeel van de overwinningen zal moeten zorgen, is André Greipel. De Duitse sprintbom is bijzonder ambitieus en wil zowel tijdens de klassiekers als in de Giro, Tour en op het WK in Qatar op zijn best zijn. Daarbij zal Greipel weer kunnen rekenen op zijn trouwe sprinttrein met Marcel Sieberg, Jens Debusschere, Jürgen Roelandts en veteraan Greg Henderson. Ook Adam Hansen zal Greipel dikwijls tegenkomen, want de Australiër spitst zich wederom toe op het rijden van de drie grote rondes in hetzelfde jaar.
Ook op vlak van de kasseiklassiekers hoopt de Lotto-formatie het in de breedte goed te doen. Tiesj Benoot staat naar eigen zeggen nog altijd net onder Jürgen Roelandts in de hiërarchie, maar zijn prestaties in Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en zelfs het Criterium du Dauphiné doen het beste verhopen voor het komende seizoen. Daarnaast is er ook nog Jens Debusschere, die jaar na jaar beter zijn weg vindt op de klassieke wegen en afgelopen jaar in Gent-Wevelgem (vijfde) en Parijs-Roubaix (negende) in ieder geval het nodige vertrouwen heeft getankt. Jelle Wallays is nieuw in de klassieke ploeg, maar heeft met overwinningen in Dwars door Vlaanderen en Parijs-Tours in zijn prille carrière al heel wat bewezen. Hij moet het hebben van een vroege aanval.
In de klimkoersen mogen de verwachtingen dit seizoen dan weer niet al te hoog zijn. Met Jurgen Van den Broeck verdween in één klap de beste klimmer van de ploeg en Rafael Valls, Bart De Clercq en Maxime Monfort lijken het op dit moment niet (meer) in zich te hebben om top 10 in een grote ronde te rijden. Daarom wil de ploegleiding met deze renners toewerken naar de rittenkoersen van één week en de heuvelklassiekers. Voor die koersen beschikt de Lotto-formatie ook over mannen als Jelle Vanendert, Tony Gallopin en Tim Wellens. Vooral die laatste zou wel eens hoge ogen kunnen gooien, nadat hij het voorbije najaar ijzersterk voor de dag kwam.
Selectie 2016
Sander Armée
Lars Bak
Tiesj Benoot
Kris Boeckmans
Stig Broeckx
Sean De Bie
Jens Debusschere
Jasper De Buyst
Bart De Clercq
Thomas De Gendt
Gert Dockx
Frederik Frison
Tony Gallopin
André Greipel
Adam Hansen
Greg Henderson
Pim Ligthart
Tomasz Marczynski
Maxime Monfort
Jürgen Roelandts
Marcel Sieberg
Rafael Valls
Tosh Van der Sande
Jelle Vanendert
Louis Vervaeke
Jelle Wallays
Tim Wellens
Dat is nou net precies wat ik wél van Monfort verwacht.
@chasse
Foto is wel degelijk in December in Mallorca genomen..
Wellens,Greipel,Gallopin zullen er ook wel staan wanneer het moet, al mag de verwachting zich niet spiegelen aan 2015