Wielerploegen 2016: Movistar
Met de Tour Down Under in het vooruitzicht start het nieuwe wielerjaar. Nu de transfercarrousel stopt met draaien, presenteert WielerFlits de komende vier weken de samenstellingen van de achttien WorldTour-teams, Roompot Oranje Peloton en de zeven Nederlandse continentale ploegen. Vandaag de beste ploeg van het WorldTour-jaar 2015: Movistar.
Movistar
Land: Spanje
Sponsor: Movistar is aanbieder van mobiele telefonie
Sinds: 1980, sinds Reynolds, Banesto, Illes Balears en Caisse d’Epargne
UCI-code: MOV
Fietsen: Canyon
Tenue 2016: Klik
Aantal overwinningen 2015: 31
WorldTour-ranking 2015: 1e met 1760 punten
CQ-ranking: 3e met 11958 punten
Website: www.movistarteam.com/
Facebook: /movistarteam
Twitter: @Movistar_Team
2015
Bij Movistar kroop Nairo Quintana steeds dichter naar de plek op de troon, die bezet werd door Alejandro Valverde. De Colombiaan mocht na zijn Girozege in 2014 alles zetten op de Tourwinst. Zijn aanloop naar La Grande Boucle was indrukwekkend. Derde in San Luis, eindwinnaar in Tirreno (plus een ritzege), vierde in het Baskenland, achtste in Romandië en tweede in de Route du Sud als laatste test. De Tour de France zelf begon hij als medekopman in Utrecht. Na een 57e plaats in de tijdrit aldaar kwam hij na de ploegentijdrit de top tien binnen. De eerste bergrit leverde hem een derde plek op en diezelfde plaats in het klassement. Ondanks verwoede pogingen op onder meer de Alpe d’Huez kwam de kleine Zuid-Amerikaan niet voorbij Chris Froome. Hij strandde op 72 tellen van de Brit. Wel zag hij Valverde naast zich staan op het eindpodium. Bij zijn revanche in de Vuelta miste Quintana net het podium, Rafal Majka bleef hem een halve minuut voor en gaf geen krimp in de beslissende fase van de voorlaatste etappe.
Zijn naam is al genoemd: Alejandro Valverde, de koning van Movistar die de hete adem van de kroonprins in zijn nek voelt. Daar liet El Imbatido zich niet door van de wijs brengen. In zijn zeven voorgaande Tourdeelnames kwam hij niet verder dan plek vier. Hij moest én zou dat podium halen. Vanaf de etappe naar Pra Loup stond hij in het kielzog van zijn ploegmaat op de virtuele derde plek, die hij op Alpe d’Huez over de streep trok. De tranen vloeiden. Eerder op het seizoen had hij al op Mallorca, drie keer in Catalonië, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en het Spaans kampioenschap gewonnen. Om over de ereplaatsen nog maar de zwijgen. Na een derde plaats in San Sebastian trok Valverde vol goede moed naar de Vuelta, maar daar kwam hij in het algemeen klassement niet verder dan plek zeven. Wel wist hij het puntenklassement op zijn naam te schrijven na een felle strijd met Joaquim Rodriguez. Op het WK en in Lombardije waren het respectievelijk een vijfde en een vierde plaats die zijn najaar afsloten.
Naast de twee hoofdrolspelers is Movistar niet voor niets de beste formatie van de WorldTour. In de breedte presteerde men uitermate goed bij de Spaanse ploeg. Andrey Amador verraste met een vierde plaats in de Giro d’Italia, Ion Izagirre werd derde in de Ronde van het Baskenland en won in de Ronde van Polen, terwijl Beñat Intxausti vierde werd in de Dauphiné en in de Giro lang meestreed om de bergtrui, die uiteindelijk gewonnen werd door ploegmaat Giovanni Visconti. Ook klimmers als Jesus Herrada, Javier Moreno en Igor Anton mochten (meermaals) juichen.
Andere veelwinnaars in de selectie waren sprinter Juan José Lobato (onder meer in de Tour Down Under), tijdrijder Adriano Malori (vijf zeges tussen San Luis in januari tot Poitou Charentes in augustus) en zijn kompaan Alex Dowsett, die voorlopig de laatste eindwinnaar is van de Bayern Rundfahrt. In totaal zijn er vier nationale kampioenen in de donkerblauwe formatie: Valverde (Spanje, weg), Jonathan Castroviejo (Spanje, tijdrit), Dowsett (Groot-Brittannië, tijdrit) en Malori (Italië, tijdrit). Veel geklaag is er over de kampioenstruien van Movistar. Met een klein vleugje rood en geel geeft met aan dat Alejandro Valverde de Spaans kampioen is. Oordeelt u zelf.
Transfers
Movistar zag de afgelopen winter vijf renners vertrekken, terwijl Pablo Lastras stopte. De grootste aderlating is Beñat Intxausti, die zijn heil zoekt bij Sky. Eros Capecchi keert terug aan de zijde van Vincenzo Nibali, terwijl Igor Anton onderdak vond bij Dimension Data. John Gadret keert terug naar zijn roots, hij gaat weer veldrijden.
Daarvoor in de plaats komt onder meer Daniel Moreno. Toch wel een opvallende transfer van de Spanjaard, die overstapt van Rodriguez naar Valverde. Enfant terrible Carlos Betancur hoopt bij Movistar terug te keren op zijn oude niveau, terwijl Nelson Oliveira overkomt van Lampre-Merida. Daarnaast zijn Antonio Pedrero (24) en Jorge Arcas (23) nieuw in de selectie van Eusebio Unzue.
In
Daniel Moreno (Katusha)
Antonio Pedrero (Inteja-MMR Dominican)
Carlos Betancur (AG2R La Mondiale)
Nelson Oliveira (Lampre-Merida)
Jorge Arcas (Lizarte)
Uit
Enrique Sanz (Southeast-Venezuela)
Pablo Lastras (Gestopt)
Beñat Intxausti (Sky)
John Gadret (Crossteam by G4)
Eros Capecchi (Astana)
Igor Anton (Dimension Data)
De renners voor 2016
Voor het eerst in jaren lijkt Alejandro Valverde zijn plek af te staan. Nairo Quintana krijgt het volle vertrouwen voor de Tour de France en de Vuelta a España, terwijl Valverde voor het eerst in zijn vijftienjarige loopbaan de Giro d’Italia gaat rijden en dus naar Apeldoorn komt. Daarna zal hij de Tour in dienst rijden, om mogelijk ‘zijn’ Vuelta er nog aan vast te plakken. Om nog nieuwe dingen te ontdekken zal Valverde ook in de Ronde van Vlaanderen te zien zijn, alvorens hij het Ardennendrieluik gaat aanvallen.
Net als in 2015 zal Movistar profiteren van de sterke, brede selectie die zij hebben. Kunnen klimmers als Amador, Anacona, de broers Herrada, de broers Izagirre en de twee Moreno’s (geen broers) bevestigen? Zij zullen regelmatig eigen kansen krijgen, maar ook in dienst moeten rijden van de kopmannen. Verder is het afwachten wat Betancur doet met het vertrouwen dat hij krijgt en gaan we zien of Ruben Fernandez, Dayer Quintana en Marc Soler een stap kunnen maken in 2016.
Alex Dowsett, Adriano Malori en Jonathan Castroviejo gaan als erkende tijdrijders tegen de klok de nodige zeges aan elkaar rijgen en zullen belangrijk zijn in ploegentijdritten. In de sprints is het gokken op ‘Fran’ Ventoso, José Joaquin Rojas en Juan José Lobato.
Selectie Movistar 2016
Andrey Amador
Winner Anacona
Jorge Arcas
Carlos Betancur
Jonathan Castroviejo
Alex Dowsett
Imanol Erviti
Ruben Fernandez
Jesus Herrada
José Herrada
Gorka Izagirre
Ion Izagirre
Juan José Lobato
Adriano Malori
Javier Moreno
Daniel Moreno
Nelson Oliveira
Antonio Pedrero
Dayer Quintana
Nairo Quintana
José Joaquin Rojas
Marc Soler
Rory Sutherland
Jasha Sütterlin
Alejandro Valverde
Francisco Ventoso
Giovanni Visconti
Een aantal overwinningen per jaar. Dan zou je Movistar juist NIET met Real Madrid moeten vergelijken hea
Verder heel benieuwd of ze Betancur op de rit krijgen, als dat lukt, hebben ze volgens mij voor een appel en een ei een ijzersterke renner binnengehaald.
Verder echt een van de sterkste ploegen in de WT, maar dat is al geen verrassing meer. Hebben met Moreno een mooie slag geslagen. Als Betancur op zijn niveau terugkomt, is dit misschien wel de te kloppen ploeg voor 2016