Wielerploegen 2016: Sky
Met de Tour Down Under in het vooruitzicht start het nieuwe wielerjaar. Nu de transfercarrousel stopt met draaien, presenteert WielerFlits de komende vier weken de samenstellingen van de achttien WorldTour-teams, Roompot Oranje Peloton en de zeven Nederlandse continentale ploegen. In deze aflevering aandacht voor Sky, het vlaggenschip van het Britse wielrennen.
Sky
Land: Groot-Brittannie
Sponsor: Brits televisienetwerk
Sinds: 2010
UCI-code: SKY
Fietsen: Pinarello
Tenue 2016: Klik
Aantal overwinningen 2015: 50
WorldTour-ranking 2015: 3e (1378 punten)
Cqranking 2015: 2e met 12197 punten
Website: www.teamsky.com
Facebook: /TeamSky
Twitter: @TeamSky
2015
“Ons doel is om consistent en onweerlegbaar de beste wielerploeg ter wereld te worden en zelfs als een van de beste sportploegen ter wereld te worden beschouwd.” Met die stoere woorden keek manager Dave Brailsford deze maand vanuit het trainingskamp op Mallorca vooruit naar de toekomst. Maar hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind, zoals bleek bij de afgelopen Tour de France. Ondanks de verwensingen langs de kant en de dopingverdachtmakingen hield kopman Chris Froome zijn hoofd koel en won hij op overtuigende wijze zijn tweede Tour, na in aanloop al de beste te zijn geweest in het Criterium du Dauphiné.

Chris Froome- Foto: Sirotti
Het succes van Froome staat symbool voor de veerkracht van het team na een tegenvallend seizoen in 2014, toen een schamele negende plaats op de WorldTour-ranking werd bereikt. Afgelopen seizoen ging het over de hele linie beter. Het voorjaar werd opgefleurd door het winnen van de Omloop Het Nieuwsblad (waar Ian Stannard drie man van Etixx-Quick-Step in de luren legde) en de E3 Harelbeke (Geraint Thomas). Richie Porte zette de rittenkoers Parijs-Nice naar zijn hand.
Ook in de Giro d’Italia had Porte graag hoge ogen willen scoren, maar als kopman kwam hij niet uit de verf. Het onheil begon al met een tijdstraf na een ongeoorloofde wielwissel met Simon Clarke. Nadat de achterstand in de bergen nog veel verder was opgelopen, gaf de Australiër er op de tweede rustdag de brui aan. Elia Viviani en Vasil Kiryenka wisten met hun ritzeges de pijn wat te verzachten. Leopold König werd nog verdienstelijk zesde in het klassement.
Froome verscheen na zijn succesvolle Tour (waar hij, behalve de eindzege, ook de tiende etappe won) nog aan de start van de Vuelta. Een val in de koninginnenrit, waarbij hij een voetbreuk opliep, zorgde daar voor een abrupt einde van zijn seizoen. Door een ritzege van Nicolas Roche vertrok Sky toch niet met lege handen uit Spanje. Mikel Nieve was de beste klassementsman op de achtste plaats.

Wout Poels na zijn ritzege in Tirreno-Adriatico – Foto: Sirotti
Ook Wout Poels droeg zijn steentje bij aan het succesvolle seizoen van Sky met een ritzege in Tirreno-Adriatico en in de Tour of Britain. Winst in de koninginnenetappe van de Abu Dhabi Tour ging aan zijn neus voorbij door een glijpartij in de laatste bocht. Poels maakte uiteraard ook deel uit van de winnende formatie in de Tour de France, die hij na een val in de Waalse Pijl even dreigde te gaan missen.
Eén van de renners van Sky is volgend seizoen te herkennen aan zijn regenboogtrui. Althans, in de tijdritten. Kiryienka pakte toch enigszins verrassend het goud op het WK in Richmond in de race tegen de klok. Het totaal aantal overwinningen voor Sky kwam in 2015 uiteindelijk uit op vijftig, bijna twee keer zoveel als in het jaar daarvoor.
Transfers
Sky trok zeven nieuwe renners aan voor het nieuwe seizoen en kwam daarbij met een aantal grote namen op de proppen. Zo werd voormalig wereldkampioen Michal Kwiatkowski overgenomen van Etixx-Quick-Step en maakte Mikel Landa de overstap van Astana. Sky hoopt op die manier in zowel de klassiekers als de grote rondes nog beter voor de dag te komen. Met de Spanjaard Beñat Intxausti (afgelopen seizoen winnaar van een bergetappe in de Giro d’Italia) is nog een renner aangetrokken die goed omhoog kan.
De Nederlandse inbreng bij Sky wordt volgend seizoen verdubbeld. Poels krijgt het gezelschap van Danny van Poppel, die in 2015 namens Trek Factory Racing onder meer een massasprint in de Vuelta a España won. Van Poppel zal zich echter niet alleen maar gaan richten op het sprintwerk, maar hoopt zich vooral te ontwikkelen als klassiekerrener. De Tour de France staat komend seizoen niet op het programma van de 22-jarige renner.

Danny van Poppel komt over van Trek – Foto: Sirotti
Dat Sky ook een neusje heeft voor talent bewijst de ploeg met het aantrekken van Gianni Moscon, een 21-jarige Italiaan van wie als neoprof het nodige wordt verwacht. Ook de Brit Alex Peters is pas 21 jaar oud. De Pool Golas is een dertiger en komt mee in het kielzog van zijn landgenoot Kwiatkowski.
Van de renners die vertrekken, is Porte de belangrijkste naam. De Australiër zal dit jaar in het shirt van BMC de strijd aan gaan met zijn voormalige kopman, onder andere in de Tour de France.
In
Danny van Poppel (Trek Factory Racing)
Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step)
Michal Golas (Etixx-Quick-Step)
Beñat Intxausti (Movistar)
Mikel Landa (Astana)
Gianni Moscon (belofte)
Alex Peters (SEG Racing)
Uit
Nathan Earle (Drapac)
Bernhard Eisel (Dimension Data)
Danny Pate (Rally Cycling, was Optum)
Richie Porte (BMC)
Kanstantin Siutsou (Dimension Data)
Chris Sutton (nog niet bekend)
De renners voor 2016

Mikel Landa – Foto: Sirotti
Vlak voor de start van het seizoen verlengde Sky het contract met Froome tot en met 2018. Onderhandelingen tijdens het seizoen met de kopman zouden alleen maar afleiden, zo luidde de uitleg van Brailsford, dus moest er snel zaken worden gedaan. Het tekent niet alleen de professionaliteit bij de Britten, maar ook het enorme belang dat aan een derde Tourzege voor Froome wordt gehecht. De geboren Keniaan liet zich in een laboratorium onderzoeken, om aan te tonen dat zijn natuurlijke aanleg een verklaring geeft voor zijn succes. Het is echter maar zeer de vraag of met name het Franse publiek zich daardoor heeft laten overtuigen. Froome en zijn ploeggenoten zullen in de komende Tour dus niet alleen fysiek, maar ook mentaal op de toppen van hun kunnen moeten zijn.
Gezien de status en het budget is Sky verplicht om op meerdere paarden te wedden. Brailsford droomt zelfs hardop van de treble Giro-Tour-Vuelta. Mikel Landa wordt de kopman in de Giro en ook Geraint Thomas zal willen scoren in een grote ronde. Voor Wout Poels moet het kopmanschap in een grote ronde nog even wachten. Hij zal waarschijnlijk komende zomer weer de sjieke meesterknecht zijn voor Froome en hoopt op deelname aan de Olympische Spelen.
Naast de grote rondes is ook het winnen van een monumentale klassieker een belangrijk doel in 2016. De zwart-blauwe brigade slaagde daar nog nooit in en daar moet verandering in komen, vindt Brailsford. Gaat aanwinst Kwiatkowski voor de primeur zorgen? Ian Stannard? Of Elia Viviani? De Italiaanse sprinter heeft een sterk seizoen achter de rug en heeft zijn zinnen gezet op Milaan-San Remo. Sky is bovendien in de breedte zo sterk dat er ook in de wat kleinere koersen weer genoeg te juichen zal zijn.

Elia Viviani- Foto: ANSA
Selectie 2016
Ian Boswell
Philip Deignan
Andrew Fenn
Chris Froome
Michal Golas
Sebastian Henao
Sergio Henao
Beñat Intxausti
Peter Kennaugh
Vasil Kiryienka
Christian Knees
Leopold König
Michal Kwiatkowski
Mikel Landa
David Lopez
Gianni Moscon
Mikel Nieve
Lars Petter Nordhaug
Alex Peters
Wout Poels
Danny van Poppel
Salvatore Puccio
Nicolas Roche
Luke Rowe
Ian Stannard
Ben Swift
Geraint Thomas
Elia Viviani
Xabier Zandio
Thomas.. Ja die gaat natuurlijk scoren in de kleinere rondjes, maar de Tour draait nog steeds volledig om Froome. Dus een scenario zoals vorig jaar ligt best voor de hand, vooral als Sky nog meer zal moeten doen omdat Quintana vanaf het begin more competitive is.
Landa is met Nibali de grote favoriet voor de Giro, en ik denk dat ie ook in de Vuelta podium kan rijden (en dus ook winnen).
Van Landa verwacht iedereen veel. Nu nog kijken of hij het dit jaar al gaat waarmaken als kopman in de Giro. Volgens mij rijdt hij daarna de Tour om Froome te ondersteunen, dacht dat te lezen hier op Wielerflits.
Ook heel benieuwd naar Thomas. Ik ga er vanuit dat hij dit jaar er niet doorheen zakt en gaat meedoen voor een top 5 plaats. Weet niet waarom ik dat denk, maar Sky kennende zal Thomas wel weer een stap gemaakt hebben.
A : Landa beleeft een rampgiro en krabbelt pas tijdens de vuelta weer op in 'zijn' Baskenland met 2 ritzeges in 2 lastige ritten achtereen.
B : Alle typen klassiekerrenners kunnen aardig mee maar niemand wint een eendaagse wedstrijd vanwege te gesloten rijden en niet durven/mogen anticiperen.
C : Thomas rijdt dermate goed in de tour dat hij Froome beijhoudt waardoor we reeds dit jaar op de volgende SKY-Spagaat getrakteerd worden. Na een valpartij in een vallei waarop de één op de ander dient te wachten knalt Tinkoff er met een trein vandoor en grijpt Contador als derde hond de gele trui.
Ik vind het een megasterke equipe maar met een onevenredig dienend element, het puilt uit van de toprenners met laag cowboygehalte en bij wat tegenslag zal het aantal overwinningen nog best tegen kunnen vallen.
Hebben echt kwaliteit ingeslagen en maar weinig kwaliteit (op Porte na) laten gaan...
Zou mij benieuwen als dat dit jaar anders wordt.
Kwiat zal vast wel zijn ereplaatsen verzamelen, maar moet altijd hopen op een off-day van de grote mannen, of een gesloten koers.
Nee het zal van Froome, Landa en Thomas moeten komen. En ik hoop dat Nieve en Swift de ruimte krijgen om leuke dingen te doen.
Niet mee eens. Dit wordt Henao's eerste échte seizoen sinds 2013! Vorig seizoen startte hij niet fit en werd ie alsnog tweede in Baskenland, 7e in Waalse Pijl én Luik, 9e in Lombardije en 3e in Californië. Ik denk dat ie zowel hier in Down Under, als in latere rondjes en klassiekers (Waalse Pijl, Luik, San Sebastian, Spelen en Lombardije) een top resultaat kan/gaat halen. Alleen in de grote rondes rijdt ie geen uitslagen, dat klopt. En je vindt Kwiatkowski geen wereldtopper..?! Podium in Waalse Pijl en Luik, winst in Amstel Gold Race én wereldkampioen... Dat lijkt me toch wel het erelijstje van een wereldtopper.
Laat ik het anders formuleren: Kwiat moet hopen op een matte editie van een LBL, en op een nivellering op de Cauberg. Hij profiteerde vorig jaar van een Gilbert op 90%, en het feit dat Valverde niet wilde meewerken met Gilbert en Matthews toen ze een gaatje hadden na de top van de Cauberg. Hij ontplofte toch behoorlijk toen Gilbert en Matthews aangingen. Dan is het wel zijn verdienste dat hij toch nog de sprint wint, maar hij hoorde niet eens bij de 3 beste renners in koers.
In 2014 eindigde hij alleen op het podium omdat het de saaiste LBL in 20 jaar was. De favorieten deden echt helemaal niks: ze reden en group over Faucons en Saint-Nicolas. Dan is het voor een Kwiat niet zo moeilijk om op het podium te finishen. Het is sowieso een schande dat een renner als Simon Gerrans LBL wint. Dat kan in een normale wereld (editie) niet.
In zware edities van een LBL en Lombardije zal Kwiatkowski altijd gewezen worden op zijn te beperkte klimkwaliteiten/explosief vermogen op 3-5 kilometer lange beklimmingen. De Amstel is een klassieker die hij wel aankan. En Ponferrada was helemaal geen zwaar parcours, als je ziet dat mannen als Kristoff, Swift en Bouhanni rond de top-10 eindigen. De Waalse Pijl zal hij sowieso nooit winnen. Dat is voor een specifiek type coureur.
Over Henao kunnen we inderdaad van mening verschillen. Ik vind het wel een goede coureur, maar hij faalt best wel vaak als er druk om de hoek komt kijken. En ik vind hem ook gewoon een tikkeltje minder dan mannen als Martin, Valverde en je weet wel
Maar wat de rol van Henao in de rondes betreft: Wat doe je met intxausti, Kwiatkowski, Nieve, koning,Poels, Thomas etc. stuk voor stuk goede renners die ook hun kans wel is zullen willen grijpen. Het zal met een beurtrolletje zijn denk ik. De Concurrentie is moordend.
Stelling: Sky koopt net als US Postal alle toppers op en legt de concurrentie inde grote rondes het zwijgen op. LET OP: Ik maak GEEN dopingvergelijkingen, GEEN.
Ik hoop dat het Franse publiek een beetje normaal doet, want dat was echt absurd. Sky zou er goed aan doen een paar Fransen te halen.