Wielerploegen 2017: Quick-Step Floors
Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreken we in aanloop naar de Tour Down Under alle achttien WorldTour-teams. Vandaag de ploeg die in 2016 de meeste overwinningen behaalde: Quick-Step Floors.
Quick-Step Floors 2017
Land:
Sponsor: Laminaatfabrikant
Sinds: 2003
UCI-afkorting: QST
Fietsen: Specialized
Tenue 2017: Klik
Aantal overwinningen 2016: 55
WorldTour Ranking 2016: 7e
CQranking 2016: 1e met 14226 punten
Website: www.quickstepfloorscycling.com/
Facebook: facebook.com/quickstepteam
Twitter: @quickstepteam
YouTube: youtube.com/OPQSCyclingTeam
2016
Etixx-Quick-Step kan terugkijken op een succesvol seizoen. Het boekte dagsucces in iedere grote ronde en wist voor het eerst sinds 2013 weer eens het prestigieuze WK ploegentijdrit te winnen. In totaal boekte het 55 overwinningen. Business as usual voor de Belgische formatie. Het is immers al voor de vijfde keer op rij dat de formatie van manager Patrick Lefevere de zegeranking aanvoert. Daar zag het aanvankelijk na het vertrek van twee oud-wereldkampioenen (Cavendish en Kwiatkowski) en klassementsman Rigoberto Uran niet naar uit. Lefevere had met het aantrekken van Marcel Kittel en Fernando Gaviria echter uitstekend geanticipeerd op dit verlies.
Het Colombiaanse sprinttalent Gaviria liet in januari al direct van zich spreken. Nadat hij met zijn teamgenoten tijdens de ploegentijdrit van de Tour de San Luis al de eerste overwinning van het seizoen boekte, klopte hij in Villa Mercedes Peter Sagan en Elia Viviani. Het zou de eerste van zeven sprintzeges in 2016 blijken. Gaviria won ook in de Tour La Provence, vestigde met een sprintzege in Tirreno-Adriatico definitief zijn naam en in de Ronde van Polen won hij zelfs twee keer. In de herfst won hij de Classic Impanis – Van Petegem en bezorgde hij als kers op de taart zijn ploeg de overwinning in Parijs-Tours.
Het klassieke voorjaar bleef zonder zege in een van de monumenten, maar met overwinningen in de Scheldeprijs (Kittel) en de Brabantse Pijl (Vakoc) kan de ploeg tevreden terugkijken. De grote rondes verliepen een stuk succesvoller. De Giro werd goed begonnen met twee ritzeges van Marcel Kittel op Nederlandse bodem. Voor de Duitse sprintbom was 2016 het jaar van zijn wederopstanding. Na een teleurstellend seizoen bij Giant-Alpecin leerde hij weer wat winnen is. Hij zou het jaar afsluiten met twaalf overwinningen en was daarmee de succesvolste renner uit de selectie. Kittel was niet de enige Etixx-renner die succesvol was in de Giro. Gianluca Brambilla won de rit naar Arezzo en mocht zelfs kort de leiderstrui dragen. Na twee dagen gaf hij het over aan Bob Jungels, die met een uiteindelijke zesde plaats zijn doorbraak als ronderenner kende. De Giro was niet de enige koers waar de ploeg in mei successen behaalde. In Californië legde Julian Alaphilippe beslag op het eindklassement.
In de Tour was het weer Kittel die de ploeg succes bezorgde. In Utah Beach moest hij nog zijn meerdere erkennen in Cavendish, maar in Limoges was hij wel de snelste sprinter. Het zou het hoogtepunt blijven van een Tour waar de ploeg geen grote triomfen kende. In de Vuelta was er meer succes. Gianni Meersman won in Baiona en Lugo, David De La Cruz in Oviedo en Brambilla won de bergrit naar Formigal.
Niki Terpstra legde in september beslag op het eindklassement van de Eneco Tour. De Noord-Hollander nam op de slotdag met een tweede plaats in de rit naar Geraardsbergen in extremis de leiderstrui over en boekte daarmee zijn belangrijkste zege van het seizoen. Het najaar stond ook in het teken van de wederopstanding van Tom Boonen. De oud-wereldkampioen had zijn zinnen gezet op de wereldtitel in Qatar en toonde met overwinningen in Wallonië, Londen en Brussel dat hij nog steeds een renner is om rekening mee te houden. In de mondiale titelstrijd moest hij uiteindelijk genoegen nemen met brons. De ploeg behaalde in het Midden-Oosten wel twee keer goud. Tony Martin werd wereldkampioen tijdrijden nadat hij enkele dagen eerder al de grote motor was bij het behalen van het goud tijdens de ploegentijdrit. Voor de Belgische formatie was het de derde keer dat de wereldtitel in de collectieve rit tegen de klok behaald werd. Een prestigieuze overwinning als kers op de taart van een seizoen, waarbij de zegeteller maar liefst 55 overwinningen liet noteren, meer dan ieder ander team.
Transfers
Ieder jaar is het kapitaalkrachtige Quick-Step een belangrijke speler op de transfermarkt. Dat was dit jaar niet anders. Lefevere sprak met Peter Sagan en Sep Vanmarcke, maar geen van beiden verdedigt in 2017 de kleuren van Quick-Step. Met Philippe Gilbert haalt hij wel een andere topper in huis. Lefevere betaalde daarvoor niet de hoofdprijs. “Hij heeft mij zelf opgebeld met de vraag om voor ons te mogen rijden, omdat hij nog grote overwinningen wil halen. “Ik kan je niet betalen”, zei ik. Maar hij zei dat geld zijn hoofddoel niet meer is. Hij wil betaald worden op basis van zijn prestaties”, vertelde Lefevere eerder deze week aan Sporza.
Met de Fransman Rémi Cavagna, de Spanjaard Enric Mas en de Duitser Maximilian Schachmann maken drie renners de overstap van opleidingsploeg Klein Constantia, dat sinds 2013 probeert talenten te laten doorstromen naar (Etixx-)Quick-Step. Renners als Julian Alaphilippe, Petr Vakoc en Lukasz Wisniowski gingen ze voor. De komst van Dries Devenyns (IAM Cycling) en Tim Declerq (Topsport Vlaanderen-Baloise) brengt het aantal Belgische renners weer op peil.
Daar tegenover staat het vertrek van een andere toprenner. Met Tony Martin verliest de ploeg een van de beste tijdrijders ter wereld. Der Panzerwagen verdedigt in 2017 de kleuren van Katusha. Met Nikolas Maes (Lotto Soudal), Stijn Vandenbergh (AG2R La Mondiale) Gianni Meersman (gestopt) en Guillaume van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) vertrekken er nog een paar steunpilaren. Łukasz Wiśniowski volgt zijn landgenoten Kwiatkowski en Golas naar Sky, terwijl Maxime Bouet terugkeert naar Frankrijk.
In
Jack Bauer (Cannondale-Drapac)
Eros Capecchi (Astana)
Rémi Cavagna (Klein Constantia)
Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise)
Dries Devenyns (IAM Cycling)
Philippe Gilbert (BMC)
Enric Mas (Klein Constantia)
Maximilian Schachmann (Klein Constantia)
Uit
Maxime Bouet (Fortuneo-Vital Concept)
Rodrigo Contreras (Coldeportes-Claro)
Nikolas Maes (Lotto Soudal)
Tony Martin (Katusha-Alpecin)
Gianni Meersman (gestopt)
Stijn Vandenbergh (AG2R La Mondiale)
Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert)
Carlos Verona (Orica-Scott)
Łukasz Wiśniowski (Sky)
Seizoen 2017
Quick-Step Floors zal zich in 2017 richten op de eendagsklassiekers en dagsucces in grote rondes. Philippe Gilbert en Tom Boonen zijn vanuit Belgisch oogpunt de belangrijkste blikvangers.
Nieuwkomer Gilbert richt zich op 34-jarige leeftijd op de klassiekers en het WK. De verwachting is dat hij voor het eerst sinds 2012 weer aan de start staat van de Ronde van Vlaanderen, met als ambitie om als eerste Waalse renners sinds Claude Criquielion (1987) Vlaanderens Mooiste te winnen. Daarnaast hoopt hij in 2017 zijn tiende ritzege in een grote ronde te kunnen boeken.
Oudgediende Boonen staat aan de vooravond van zijn laatste jaar als beroepsrenner. Hij stopt na Parijs-Roubaix en hoopt een vijfde zege in de Helleklassieker aan zijn palmares toe te voegen. In de kasseienklassiekers beschikt de ploeg met Niki Terpstra en Zdenek Stybar over meerdere troeven.
Hoewel het Vlaamse voorjaar voor de ploeg van oudsher een belangrijk speerpunt is, kan Quick-Step Floors ook goed voor de dag komen in andere monumenten. Met Gaviria en Kittel heeft het twee serieuze kanshebbers voor Milaan-San Remo en ook voor de heuvelklassiekers beschikt de ploeg over een sterk blok. Dan Martin won al eens in Luik en Lombardije, maar ook Julian Alaphilippe en Peter Vakoc zijn renners die in deze wedstrijden om de winst mee kunnen spelen.
De ploeg trok deze winter geen ronderenner aan. Gianluca Brambilla reed vorig jaar een sterke Giro, maar verkiest in 2017 de Tour boven de ronde van zijn thuisland. Ook Bob Jungels keert terug naar de Giro, waar hij vorig jaar als zesde eindigde en het jongerenklassement won. Dan Martin kiest in 2017 de Tour als hoofddoel. David de la Cruz zet in op een plek bij de beste vijf in de Vuelta. Voor dagsucces wordt er in de grote rondes gerekend op de sprinters. Kittel zal opnieuw zijn opwachting maken in de Tour, terwijl Fernando Gaviria (die nog nooit een grote ronde reed) dit jaar voor de Giro en de Tour op de planning staat.
Selectie Quick-Step Floors 2017
Julian Alaphilippe
Jack Bauer
Tom Boonen
Gianluca Brambilla
Eros Capecchi
Rémi Cavagna
David De la Cruz
Laurens De Plus
Tim Declercq
Dries Devenyns
Fernando Gaviria
Philippe Gilbert
Bob Jungels
Iljo Keisse
Marcel Kittel
Yves Lampaert
Daniel Martin
Davide Martinelli
Enric Mas
Ariel Maximiliano Richeze
Fabio Sabatini
Maximilian Schachmann
Pieter Serry
Zdeněk Štybar
Niki Terpstra
Matteo Trentin
Petr Vakoč
Martin Velits
Julien Vermote
Prima stuk verder trouwens, petje af.
Verder erg benieuwd naar hoe Jungels zich doorontwikkeld en of Kittel dit jaar in de Tour weer het niveau van 2013/2014 kan halen. Indrukwekkende sprints waren dat. Zoveel kracht en zoveel power.
nou, sympathiek? hij slaat je zo tegen je bakkes aan als je hem in de weg zit bij het rijden van zijn trainingsrondje hoor.
1. Boonen had een waardeloze winter vorig jaar en toonde in de herfst (en al in Roubaix) dat er echt nog wel rekening met hem gehouden moet worden.
2. Gaviria is weer een jaartje ouder en sterker, en hopelijk voor hem minder wild in de finale van San Remo. Gaat daarnaast nu pas een grote ronde rijden, en ongetwijfeld daar wat winnen.
3. Alaphilippe had nog enorm last van zijn ziekte vorig jaar, en was in eerste instantie een vraagteken voor de klassiekers. Die is nu veel fitter en kan weleens de hele triple gaan pakken in de Ardennen.
4. Wiszniowksi en Vandenbergh zijn weg, maar daar tegenover staat het aantrekken van Devenyns en Bauer. Vandenbergh is toch een onsympathieke gozer die de hele chemistry in het voorjaar om zeep hielp.
5. De la Cruz, Brambilla en Jungels hadden een "break-through" year, en van hun mag je nu ook meer verwachten dan vorig jaar op dit moment.
6. Ohja, en Gilbert is erbij gekomen....
Waarom is dit team precies zwakker geworden?
je vergeet Tony Martin en Stijn Vandenbergh, hoewel het missen van het koersinzicht van laatst genoemde de ploeg wellicht een stuk sterker maakt.
Mas is de opvolger van Contador, Valverde en Rodríguez als het gaat om ronderenners. Hopelijk vult Ion Izagirre dat gat de komende jaren voor de Spanjaarden. Misschien dat Mas al eens uit kan pakken. Na het trainingskamp zijn veel ervaren renners van de ploeg zeer over hem te spreken.
Schachmann is een heel goede tijdrijder die ook meer dan behoorlijk bergop kon bij de beloften. Een type vergelijkbaar met Rohan Dennis.
Rémi Cavagna is echt een powerhouse. Sterke tijdrit in de benen en goed in het klassieke werk zonder al te veel heuvels. Op termijn moet hij mee kunnen doen in Roubaix. Eenzelfde soort renner als Terpstra.
De vorm van 2011 gaat Gilbert niet meer halen, dat was zijn wonderjaar waarin hij bovendien een beetje gesteund werd door de ploegarts met wat cortisonen hier en daar. Wie had toen gedacht dat Van Avermaet hem op alle fronten zou overtroeven? Ik heb ook het idee dat er wel een paar renners zijn bijgekomen voor de typische Gilbert-aankomsten, om te beginnen Sagan.