Wielerploegen 2017: Sky
Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreken we in aanloop naar de Tour Down Under alle achttien WorldTour-teams. Vandaag leggen we het vergrootglas op de rijkste ploeg van allemaal: Sky, het vlaggenschip van het Britse wielrennen.
Sky
Land: Groot-Brittannië
Sponsor: Brits televisienetwerk
Sinds: 2010
UCI-code: SKY
Fietsen: Pinarello
Tenue 2017: Klik

Danny van Poppel in het nieuwe shirt – foto: Sirotti
Aantal overwinningen 2016: 39
WorldTour-ranking 2016: 3e met 1187 punten
CQranking 2016: 3e met 11986 punten
Website: www.teamsky.com
Facebook: /TeamSky
Twitter: @TeamSky
2016
Je zou het misschien niet verwachten, maar Sky wist in 2016 beduidend minder te winnen dan het jaar ervoor. De ploeg kwam tot 39 zeges, waarvan zestien op WorldTour-niveau. Een jaar eerder behaalde Sky nog vijftig overwinningen. Dat zijn er elf meer, maar toch kan de Britse formatie terugkijken op een succesvol seizoen, met Luik-Bastenaken-Luik en de Tour de France als belangrijkste prijzen.
Chris Froome bracht de meeste zegebloemen mee naar huis. Hij kwam vorig jaar tot tien overwinningen. De eerste twee behaalde hij al begin februari in de Herald Sun Tour. Daarna duurde het vrij lang voordat we de oude Froome zagen. We waren van hem gewend dat hij in rittenkoersen van één week direct zijn stempel drukte, maar afgelopen seizoen moesten we daarvoor wachten tot het Critérium du Dauphiné, waar hij de eindzege greep.

Wout Poels was belangrijk voor Chris Froome – foto: Sirotti
De Britse Keniaan ging vervolgens als topfavoriet naar de Tour de France en die status maakte hij waar. Vooral tegen de klok bleek Froome een stuk sterker dan zijn concurrenten. In bergetappes was hij niet zo overtuigend als in andere jaren, maar de kopman kon op moeilijke momenten rekenen op een ijzersterke ploeg, waarbij vooral Wout Poels uitblonk. Froome won uiteindelijk de Ronde van Frankrijk met ruim vier minuten verschil. Na een bronzen tijdritmedaille in Rio besloot hij ook te starten in de Vuelta. Daar deed Froome lange tijd goed mee, maar in de vijftiende etappe kreeg hij plots ruim twee minuten aan zijn broek na een coup van Alberto Contador en Nairo Quintana. Froome zou de Vuelta uiteindelijk eindigen als tweede, op 83 seconden van Quintana. In zowel de Tour als de Vuelta behaalde hij ook twee ritzeges. De meest bijzondere was in de Touretappe naar Bagnères-de-Luchon, waar Froome verraste door in de afdaling weg te rijden.
De Giro verliep voor Sky minder goed. De verwachtingen waren nochtans hoog voor kopman Mikel Landa, zeker na zijn eindzege in de Giro del Trentino. Maar na tien etappes gaf hij ziek op, waarna de ploeg op jacht moest naar ritzeges. Dat lukte drie dagen later al dankzij Mikel Nieve, maar al met al is alléén een ritzege een mager resultaat voor een ploeg als Sky.
Over het voorjaar kan de Britse formatie wél tevreden zijn. Geraint Thomas schreef vroeg in het seizoen zowel de Volta ao Algarve als Parijs-Nice op zijn naam. Michał Kwiatkowski zette die lijn voort door Peter Sagan te verslaan in de E3 Harelbake. Ben Swift (tweede in Milaan-San Remo), Luke Rowe (vijfde in de Ronde van Vlaanderen) en Ian Stannard (derde in Parijs-Roubaix) zorgden ook voor goede resultaten, maar de echte klapper volgde pas eind april.

Wout Poels won Luik-Bastenaken-Luik – foto: Sirotti
Daar was Wout Poels verantwoordelijk voor. Na een vierde plaats in de Waalse Pijl bezorgde hij Sky de eerste monumentale overwinning in de geschiedenis van de ploeg door een koude editie van Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam te schrijven. Poels is overigens na Froome de Sky-renner met de meeste overwinningen in 2016. De Nederlander kon in totaal zesmaal zijn handen in de lucht steken. Drie keer gebeurde dat in de Volta a la Comunitat Valenciana, waar hij naast twee ritzeges (waaronder één in de tijdrit) ook de eindzege greep. Later in het seizoen won Poels bovendien etappes in de Ronde van Catalonië en de Ronde van Groot-Brittanië.
Het totaal aantal Nederlandse Sky-zeges bedroeg vorig jaar tien, want ook Danny van Poppel schoot een paar keer raak. De zoon van Jean-Paul van Poppel pakte ritzeges in de Tour de Yorkshire, de Vuelta a Burgos (tweemaal) en de Arctic Race of Norway.
Transfers
In tegenstelling tot eerdere jaren heeft Sky geen grote topper aangetrokken, al zou Diego Rosa er één kunnen worden. De Italiaan deed de afgelopen jaren veel knechtenwerk voor Fabio Aru in dienst van Astana, maar op het einde van vorig jaar seizoen bewees hij ook zelf het nodige in zijn mars te hebben. Rosa maakte veel indruk in de Ronde van Lombardije. Hij leek zelfs op weg naar de overwinning, maar Johan Esteban Chaves wist hem nog net voorbij te spurten. Bij Sky gaat de Italiaan waarschijnlijk opnieuw veel moeten knechten. Alleen in de klassiekers zou Rosa een carte blanche krijgen. Althans, dat verwacht hij zelf, maar Sky beschikt in die wedstrijden ook over toppers als Wout Poels, Sergio Luis Henao en Michał Kwiatkowski.

Diego Rosa rijdt dit jaar voor Sky
Naast Rosa heeft Sky ook Kenny Elissonde (FDJ) aangetrokken om de klimmersploeg te versterken. De kleine Fransman reed vorig seizoen een sterke Vuelta. De 21-jarige aanwinst Tao Geoghegan Hart (Axeon-Hagens Berman) kan eveneens goed bergop, maar vanwege zijn nog jonge leeftijd mogen we waarschijnlijk nog niet te veel van hem verwachten. Hart is een van de drie Britse talenten die een kans krijgen bij Sky. Ook Jonathan Dibben en Owain Doull (allebei van Team Wiggins) mogen zich dit seizoen bewijzen op het hoogste niveau. Tot slot haalde de ploeg met Łukasz Wiśniowski (Etixx-Quick-Step) een derde Pool binnen.
Daartegenover staat het vertrek van zeven renners. Ben Swift is daarvan de meest opvallende naam. De 29-jarige Brit reed al sinds 2010 voor Sky, maar hij koos ervoor om te tekenen bij UAE Abu Dhabi. Sky verliest daarmee niet één, maar twee rappe mannen, want ook Andrew Fenn (Aqua Blue Sport) gaat weg, terwijl daar geen directe vervangers voor zijn aangetrokken. Dat betekent waarschijnlijk dat Danny van Poppel dit seizoen vaker voor eigen kansen mag gaan. Leopold König wilde dat ook, en dus koos hij ervoor om te vertrekken naar BORA-hansgrohe. De Tsjech moest regelmatig in dienst van anderen rijden, maar hij behoorde tot de beste klimmers van de ploeg. Ook de naar BMC vertrokken Nicolas Roche speelde regelmatig een belangrijke rol. Op papier lijken deze twee niet minder dan Rosa en Elissonde.
Het ziet er dus naar uit dat Sky er iets op achteruit is gegaan, zowel op sprintersgebied als op klimmersgebied, maar de komst van drie Britse talenten zou de ploeg op lange termijn mogelijk juist sterker kunnen maken. De tijd zal het leren.

König is vertrokken naar BORA-hansgrohe – foto: Sirotti
In
Jonathan Dibben (Team Wiggins)
Owain Doull (Team Wiggins)
Kenny Elissonde (FDJ)
Tao Geoghegan Hart (Axeon Hagens Berman)
Diego Rosa (Astana)
Łukasz Wiśniowski (Etixx-Quick Step)
Uit
Andrew Fenn (Aqua Blue Sport)
Leopold König (BORA-hansgrohe)
Lars Petter Nordhaug (Aqua Blue Sport)
Alex Peters (SEG Racing Academy)
Nicolas Roche (BMC )
Ben Swift (UAE Abu Dhabi)
Xabier Zandio (wordt ploegleider)
De renners voor 2017
Sky mikt ook dit seizoen weer voornamelijk op het rondewerk. De ploeg beschikt over een overschot aan klimmers. Er zitten minstens tien renners in de selectie die in potentie de top-10 van een grote ronde moeten kunnen halen.
Chris Froome is wederom de grote leider. De Brit wil de Tour de France voor een vierde keer winnen en kiest in aanloop daarnaartoe voor dezelfde voorbereiding als vorig jaar. Dat betekent dat hij Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico opnieuw overslaat. Froome gaat via de Ronde van Romandië en het Critérium du Dauphiné naar zijn hoofddoel. Mogelijk volgt op het einde van het seizoen ook de Ronde van Spanje.

Mikel Landa krijgt een herkansing in de Giro – foto: Sirotti
In de Giro kiest de ploeg voor twee leiders. Mikel Landa en Geraint Thomas delen het kopmanschap. Voor Thomas wordt de Ronde van Italië een ontdekkingstocht. In kleinere rittenkoers als Parijs-Nice heeft hij zich al bewezen, maar een klassement rijden in een grote ronde is nieuw voor de voormalig baanrenner. Landa heeft al aangetoond dat te kunnen. De Spanjaard, die in tegenstelling tot Thomas niet houdt van tijdrijden en eerder een typische klimmer is, werd twee jaar geleden derde in de Giro.
Ook Wout Poels wilde graag de Giro rijden, maar de Nederlander moet net als vorig jaar Chris Froome gaan helpen in de Tour de France. De ploegleiding heeft gekozen voor een tussenoplossing. Poels gaat vaker het kopmanschap krijgen in kleinere rittenkoersen als Parijs-Nice en de Ronde van Zwitserland. Daarnaast blijft hij natuurlijk een belangrijke man voor de Ardennenklassiekers. In die wedstrijden rekent Sky ook op Sergio Luis Henao, Diego Rosa, Gianni Moscon en Michał Kwiatkowski.

Wat gaat Michał Kwiatkowski in het voorjaar doen? – foto: Sirotti
Voor de kasseienklassiekers is het voornamelijk uitkijken naar Luke Rowe, Ian Stannard en Moscon. Zij behoren (nog) niet tot de absolute wereldtop, maar op een goede dag is een overwinning in een mooie wedstrijd niet ondenkbaar. Ook Kwiatkowski en Thomas kunnen goed uit de voeten in Vlaamse koersen, maar het is de vraag hoeveel zij er gaan rijden. Kwiatkowski deed vorig jaar alleen mee in de E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen. Voor Thomas passen de kasseienklassiekers waarschijnlijk niet in de voorbereiding op de Giro.
Door de focus op rittenkoersen staan de sprinters bij Sky een beetje op het tweede plan. Toch wisten Elia Viviani en Danny van Poppel vorig jaar samen tot zes overwinningen te komen. Het wordt interessant om te zien hoe deze twee zich gaan ontwikkelen. Viviani heeft aangekondigd dat hij een doel maakt van Milaan-San Remo. Naast Viviani en Van Poppel beschikt ook de nieuwe aanwinst Owain Doull over snelle benen, maar het is de vraag hoe vaak hij voor eigen kansen mag gaan.
Selectie Sky 2017
Ian Boswell
Philip Deignan
Jonathan Dibben
Owain Doull
Kenny Elissonde
Chris Froome
Tao Geoghegan Hart
Michał Golas
Sebastian Henao
Sergio Luis Henao
Beñat Intxausti
Peter Kennaugh
Vasil Kiryienka
Christian Knees
Michał Kwiatkowski
Mikel Landa
David López
Gianni Moscon
Mikel Nieve
Wout Poels
Danny van Poppel
Salvatore Puccio
Diego Rosa
Luke Rowe
Ian Stannard
Geraint Thomas
Elia Viviani
Łukasz Wiśniowski
Totaal: 28 renners
Dat is hun trainingsshirt, maar ik zie het liever als hun wedstrijdtenue!
Roche beter dan Rosa? In welke wereld? Rosa is een beest bergop. Die had al 2x Lombardije moeten winnen.
Een dergelijk niveau heeft Roche nooit gehaald. Ook niet in die Vuelta van 2013.
Froome, Landa, Thomas, Poels, Henao, Nieve, Rosa, Elissonde, Intxausti, Kwiatkowski, Henao2, Kennaugh, Kiryienka, Tao, Lopez en Boswell dan kun je toch bijna niet zwakker geworden zijn.
In mijn wereld, maar dat zegt niet zoveel; daarom vraag ik het ook.
Head to head op PCS:
http://www.procyclingstats.com/rider.php?id=nicolas_Roche_HeadToHead&c=6&ids=140936,141005
(over 2016 genomen komt Rosa er beter van af, maar het scheelt heel weinig)
Van Swift had ik meer verwacht. Misschien komt het er bij een andere ploeg beter uit. In de Giro verwacht ik er overigens weer niet zoveel van.