Wielerploegen 2017: Trek-Segafredo
Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreken we in aanloop naar de Tour Down Under alle achttien WorldTour-Teams. Vandaag is het de beurt aan een ploeg met de meeste nationaliteiten in de WorldTour. Bovendien: meer Nederlanders in de gelederen bij Trek-Segafredo.
Land: Verenigde Staten van Amerika
Sponsor: Fietsenfabrikant (Trek) en Italiaanse koffiebedrijf (Segafredo)
Sinds: 2010 (als Leopard-Trek, RadioShack-Nissan-Trek, RadioShack-Leopard en Trek Factory Racing)
UCI-afkorting: TFS
Fietsen: Trek
Tenue 2017: N.n.b. (openbaart de ploeg op vrijdag 13 januari; er verandert niet heel veel, alleen de kleurstelling)
Aantal overwinningen 2016: 22
WorldTour Ranking 2016: 9e met 565 punten
CQ-ranking 2016: 12e met 7022 punten
Website: http://www.treksegafredo.com/
Facebook: /TrekSegafredo
Twitter: @TrekSegafredo
YouTube: –
2016
Hoewel Trek-Segafredo aan de hand van Jack Bobridge (Australisch kampioen op de weg) al in de eerste week van januari de hatelijke nul van de tabellen veegde, stond 2016 voornamelijk in het teken van het afscheid van Fabian Cancellara. Dat het met zijn vorm goed zat, liet hij ook meteen in januari zien. In de Trofeo Serra de Tramuntana op Mallorca soleerde hij naar de winst. “Er was het voorbije seizoen maar één kopman”, vertelt Boy van Poppel aan WielerFlits. “Dat was Fabian. Hij heeft al meerdere keren bewezen dat hij een van de allerbesten is, misschien zelfs wel dé beste. Dan heb je maar één doel: hem in finales brengen zonder dat hij heel veel krachten verliest.”
Bij afwezigheid van de Zwitser, liet Jasper Stuyven zien dat men de komende jaren rekening moet houden met de Belg. In Kuurne-Brussel-Kuurne bracht hij een solo van meer dan vijftien kilometer tot een goed einde, ondanks een jagend peloton vol sprinters. Zes dagen later was het in de prachtige Strade Bianche opnieuw raak voor de Amerikaanse ploeg. Lange tijd leek Gianluca Brambilla de gevierde man, maar dat was buiten Cancellara gerekend. In een beklijvend duel met Zdeněk Štybar bleef hij de Tsjech voor. Een mooie opmaat voor de klassiekers, zo leek het. Maar in Milaan-San Remo kwam Cancellara er niet aan te pas en ook in de Ronde van Vlaanderen moest hij tevreden zijn met een tweede plek achter Peter Sagan.
Ook in de Hel van het Noorden bleef de gehoopte score echter uit, zag ook nieuwkomer Koen de Kort. “Daar had Cancellara natuurlijk pech”, stelt onze landgenoot vanuit Australië tegenover WielerFlits. “Hij leek in de klassiekers namelijk in supervorm. Ik had gedacht dat-ie Roubaix zou winnen. Zonder dat het een supergroot succes opleverde, vond ik het wel heel mooi hoe alle renners achter Cancellara stonden. De hele ploeg heeft er alles aan gedaan om het beste eruit te halen in de klassiekers. Dat vond ik erg knap. Dat is ook iets wat ik altijd voor elkaar probeer te krijgen. Dat er binnen de ploeg een goede samenwerking en teamwork is. Kijk bijvoorbeeld naar Stuyven. Die cijferde zich helemaal weg, terwijl hij zelf ook een aardige uitslag moet kunnen rijden.”
Nadat Giacomo Nizzolo zonder succes op dagzeges jaagde in de Giro d’Italia, zichzelf tot Italiaans kampioen kroonde en Spartacus tussendoor een tijdrit in de Ronde van Zwitserland won én voor de tiende keer Zwitsers kampioen tegen de klok werd, was het woord aan Bauke Mollema in de Tour de France. Onze landgenoot was hard op weg naar het podium, toen een val in de negentiende etappe roet in het eten gooide. “Dat was voor de ploeg de grootste teleurstelling van al die jaren (sinds 2014, red.) die ik hier rijd. Het is altijd onze doelstelling geweest om het podium te halen in de Tour, maar door een stomme val eindigt Bauke zelfs nog buiten de top-10. Dan baal je flink”, kijkt Van Poppel daar op terug.
In de Clasicá San Sebastián – een week na de Tour – liet Mollema zien dat zijn prestaties in Frankrijk niet uit de lucht kwamen vallen. Hij mocht het zegegebaar maken in de Baskische WorldTour-klassieker. Nadien won Cancellara, weliswaar niet voor de ploeg, olympisch goud op de tijdrit. De patron van het laatste decennium zette meteen een punt achter zijn carrière. In het slot van het seizoen krikten Mollema en Nizzolo (drie keer) het totaal op 22 overwinningen, inclusief het goud van de Zwitser. “We hebben veel overwinningen gepakt. Zonder dat er een echte uitschieter bij zat, was dit misschien wel het beste seizoen sinds ik bij de ploeg zit”, vindt Van Poppel.
Transfers
Naast Cancellara, nam Trek-Segafredo in 2016 ook afscheid van routinier Ryder Hesjedal en sterkhouders als Fränk Schleck, Stijn Devolder en Yaroslav Popovych. Daarvoor in de plaats kwam onder andere De Kort, die uitlegt hoe hij zich aanpast aan zijn nieuwe ploeg. “Vooral in de staf zaten een boel nieuwe gezichten. De meeste renners kende ik al wel. Voor mij was het daarom belangrijk om in december op trainingskamp te gaan. Bij Giant-Alpecin en haar voorlopers ben ik nooit mee op trainingskamp geweest in december, omdat ik dan altijd in Australië zit. Nu ben ik speciaal voor het trainingskamp op en neer naar Spanje gevlogen, om iedereen te leren kennen. Dan zie je pas hoe een ploeg echt werkt. Voor de integratie in een nieuw team vind ik dat erg belangrijk.”
De Kort was niet de enige Nederlandse nieuwkomer. Ook ploegleider Steven de Jongh is nieuw bij de Amerikaanse ploeg. “Dat ik hier nu zit is om de doodeenvoudige reden dat Alberto Contador voor deze ploeg koos”, legt hij de package-deal uit aan WielerFlits. “Wij wilden heel graag blijven samenwerken. Toen hebben we besloten dat waar hij zou gaan, ik hem zou volgen. Alberto kende in 2013 een heel slecht seizoen. Vanaf 2014 was ik zijn ploegleider en juist dat jaar was heel goed. Toen is er een vertrouwensband ontstaan en dat is de basis van onze samenwerking. Alberto waardeert het heel erg dat ik heel veel tijd in hem steek. Ik denk dat iedere topsporter het fijn vindt als er iemand naar hem of haar omkijkt, voor ze zorgt en zaken voor hen regelt. Eigenlijk neem ik dus extra werk uit handen bij Alberto.”
Niet alleen De Jongh is close met El Pistolero. “Ik vind het heel erg leuk om weer bij Alberto in de ploeg te zitten”, vertelt De Kort, de ietwat verrast was dat – naast John Degenkolb – ook Contador bij Trek-Segafredo tekende. “In het begin van mijn carrière heb ik ook al bij hem in de ploeg (Liberty Seguros-Würth en Astana, red.) gereden. Dus het is mooi dat we nu weer bij elkaar in het team zitten. Als ik Alberto de laatste jaren tegenkwam in de koers, maakten we altijd een praatje. Het klikte dus sowieso al. Een van de eerste dingen die Alberto tegen me zei toen zijn contract rond was, was dat hij er heel erg naar uitkeek om weer met mij in de ploeg te rijden. Dat zijn voor mij leuke dingen om te horen.”
Naast Contador en De Kort, moet Degenkolb de leegte invullen die Cancellara achterlaat. Een goede keuze volgens De Kort, maar ook met het oog op de toekomst heeft Trek-Segafredo een meesterzet gedaan. “Op trainingskamp heb ik voornamelijk in de ploeg gereden met de jongens die de Tour Down Under gaan doen. Ik verwacht in 2017 heel veel van Mads Pedersen. Dat is echt een enorm sterke beer. In de sprints en in de klassiekers gaat hij hele hoge ogen gooien. Misschien nog niet direct dit jaar. Maar dat gaat zeker komen. Insiders weten dat, maar voor de rest van de wielervolgers gaat dat een verrassing zijn.” De Jongh verwacht op zijn beurt veel van Michael Gogl. “Hij liet al hele leuke dingen zien in de Vuelta en andere WorldTour-koersen. Het is interessant om te zien hoe hij zich dit jaar gaat ontwikkelen.”
In
Matthias Brändle (IAM Cycling)
André Cardoso (Cannondale-Drapac)
Alberto Contador (Tinkoff)
Gregory Daniel (Axeon-Hagens Berman)
John Degenkolb (Giant-Alpecin)
Michael Gogl (Tinkoff)
Ruben Guerreiro (Axeon-Hagens Berman)
Jesús Hernández (Tinkoff)
Koen de Kort (Giant-Alpecin)
Jarlinson Pantano (IAM Cycling)
Mads Pedersen (Stölting Service Group)
Uit
Julián David Arredondo (Nippo-Vini Fantini)
Jack Bobridge (gestopt)
Niccolo Bonifazio (Bahrain Merida)
Fabian Cancellara (gestopt)
Stijn Devolder (Veranda’s Willems-Crelan)
Ryder Hesjedal (gestopt)
Yaroslav Popovych (gestopt)
Fränk Schleck (gestopt)
Riccardo Zoidl (Felbermayr-Simplon Wels)
2017
De doelen voor 2017 zijn duidelijk bij Trek-Segafredo. “Jullie kunnen een hogere plek op de World Ranking verwachten”, voorspelt De Jongh. “De kern van de ploeg is dusdanig sterk, dat we dat eigenlijk móeten ambiëren. Kwaliteit én kwantiteit moeten dit seizoen beter. De sponsor ziet graag dat we in de top-3 van de World Ranking eindigen en meer dan 25 seizoensoverwinningen behalen. Dus als we daaraan voldoen, mogen we van een succes spreken.”
Maar heeft Trek-Segafredo daar wel de renners voor? Dat valt te bezien. Met Degenkolb is er weliswaar een kopman voor de voorjaarsklassiekers, maar het is nog maar zeer de vraag of de Duitser – na het trainingsongeluk van Giant-Alpecin in januari 2016 – op de kasseien zijn niveau van 2015 kan evenaren. Als dat hem lukt, is hij meteen een van de favorieten in dat type wedstrijden. Met Stuyven en Edward Theuns zijn er bovendien jongens die aan de deur kloppen. “De ploegleiding verwacht daarnaast veel van Fabio Felline in de Vlaamse klassiekers”, laat Van Poppel weten. “Zij denken, net als hijzelf, dat hij in de kasseienkoersen kan scoren.”
De zoon van voormalig topsprinter Jean-Paul van Poppel denkt ook dat Nizzolo in het Vlaamse werk kan verrassen. De Kort is dat roerend met hem eens: “Nizzolo is denk ik nog tot veel meer in staat dan wat hij afgelopen seizoen heeft getoond. Felline gaat inderdaad in een aantal Vlaamse klassiekers meedoen. Hij maakt ook deel uit van onze klassiekerploeg, een kerngroep die bestaat uit twaalf man. De ploegleiding verdeelt ons in de verschillende wedstrijden. Fabio kan daarna bovendien als outsider ook voor een surprise zorgen in de Waalse klassiekers.” Mollema laat die koersen aan zich voorbij gaan; hij richt zich volledig op de Giro. “Hij kan daar een etappe winnen, het roze pakken en zelfs de eindzege grijpen. Daar geloven wij als ploeg in”, stelt Van Poppel.
Na de Giro is de Tour de volgende belangrijke afspraak, omdat de Vuelta en het najaar nog te ver weg zijn. “Maar de klassiekers zijn het belangrijkste. Dat is de periode vanaf Milaan-San Remo tot en met Parijs-Roubaix. Maar er is ook een groep met renners als Contador, Jarlinson Pantano (van wie De Jongh in de toekomst ‘leuke dingen verwacht in de grote rondes’, red.) en Peter Stetina, die honderd procent voor de Tour gaan. Het is echt een mix. Een deel van de ploeg gaat volledig voor de klassiekers, terwijl een ander deel mikt op de grote rondes. In de klassiekers hoop ik dat ik echt lang mee kan en bij kan dragen aan hopelijk weer een mooie overwinning van een ploeggenoot, wellicht van John. Dat zou me al een heel groot plezier doen. Daarna zou ik het heel mooi vinden om de Tour te doen, om Alberto aan de eindzege te helpen. Dat ambieer ik voor dit seizoen”, besluit De Kort.
Selectie Trek-Segafredo 2017
Eugenio Alafaci
Fumiyuki Beppu
Julien Bernard
Matthias Brändle
André Cardoso
Marco Coledan
Alberto Contador
Gregory Daniel
John Degenkolb
Laurent Didier
Fabio Felline
Michael Gogl
Ruben Guerreiro
Jesús Hernández
Markel Irizar
Koen de Kort
Bauke Mollema
Giacomo Nizzolo
Jarlinson Pantano
Mads Pedersen
Boy van Poppel
Gregory Rast
Kiel Reijnen
Peter Stetina
Jasper Stuyven
Edward Theuns
Haimar Zubeldia
Totaal: 27
Hopelijk gaan Stuyven en Theuns genoeg eigen kansen krijgen. Het zou zonde zijn als de eerste weer zou moeten knechten i.p.v deel van de top te gaan uitmaken. En Theuns leek tot de Tour echt op weg om de aansluiting te maken met de sub-sprinttop. En nu maar hopen op weer een goeie Degenkolb en Contador !
Goed lezen ;-) Boy zegt dat het team veel verwacht van Felline. Hij denkt ook dat Nizzolo kan verrassen.
Fluo is inderdaad - een bewust - trainingsshirt. Dat valt namelijk meer op in het verkeer, wat in de tijd van de mobiele telefoon en minder oplettendheid volgens de ploeg een must is. Het koersshirt lijkt veel op het tenue van 2016, al verandert de kleurstelling. Afgaande op wat ik reeds gevonden heb, komt de kleur rood meer naar voren komend seizoen. Morgen weten we meer, dan presenteert de Trek-Segafredo het nieuwe tenue.
Felline is wat mij betreft een van de allerbeste all-round renners van het peloton en die jongen weet nog steeds niet helemaal waar zijn grenzen liggen. Zonder pech zou het me niet verbazen als die meedoet voor de zege in de Amstel, bijvoorbeeld.
Voor de rest vind ik dit altijd een wat kleurloze ploeg. Contador is natuurlijk wel een fikse binnenkomer. Hij kan absoluut nog meedoen voor de winst in rondes als Catalonië, Parijs-Nice en Baskenland. Maar in de Tour acht ik hem vrij kansloos.
Met alle respect hoor, maar wat heeft contador aan Koen De Kort in de tour? Ik verwacht toch een team rond Contador en geen halve sprintrein voor een sprinter.