Wielerploegen 2018: BMC
foto: BMC/Chris Auld
vrijdag 19 januari 2018 om 09:00

Wielerploegen 2018: BMC

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreken we traditioneel alle WorldTour-teams. Vandaag is het de beurt aan BMC, de ploeg van onder anderen Greg Van Avermaet en Richie Porte.

BMC
Land: flag-us Verenigde Staten van Amerika
Sponsor: Fietsenfabrikant
Sinds: 2007
UCI-afkorting: BMC
Fietsen: BMC
Tenue 2018:

Het roodzwarte shirt van BMC krijgt een blauwe kraag in 2018!

Geplaatst door Materiaalzone op maandag 11 december 2017

Aantal overwinningen 2017: 48
WorldTour-ranking 2017: 3e (10961 punten)
CQ-ranking 2017: 3e (13084 punten)

Website: www.bmcracingteam.com
Facebook: Facebook.com/BMCProTeam/
Twitter: @BMCProTeam
YouTube: BMCProTeam
Instagram: https://www.instagram.com/bmcproteam/

2017
Volgens manager Jim Ochowicz was 2017 één van de meest succesvolle seizoenen voor BMC, sinds de oprichting van de ploeg in 2007. De zegeteller stond na de Tour of Guangxi op 48, waaronder 22 overwinningen in WorldTour-races en zes nationale titels. Ook had de ploeg met Greg Van Avermaet de eindwinnaar van de UCI WorldTour-ranking aan boord. Van Avermaets naam prijkte aan het einde van vorig seizoen met 4153 punten fier bovenaan. Met overwinningen in Omloop Het Nieuwsblad, de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem kende hij een buitengewoon goed voorjaar. Het hoogtepunt moest toen nog komen. De Belg was namelijk de beste in Parijs-Roubaix. Op de wielerbaan van Roubaix klopte hij in een sprint met vijf renners Zdeněk Štybar en schonk zichzelf én zijn werkgever de eerste zege in één van de vijf monumenten.

Rohan Dennis en Miles Scotson bezorgden BMC de eerste successen van 2017 met hun nationale titels. Dennis eiste het Australisch kampioenschap tijdrijden voor zich op, zijn tweede nationale tijdrittitel bij de profs. Enkele dagen later werd neoprof Scotson Australisch kampioen op de weg – in zijn eerste koers voor BMC. De toen 22-jarige renner demarreerde op twee kilometer voor het einde en wist zijn solo te rekken tot de finish in Buninyong.

Confetti voor Richie Porte in de Tour Down Under – foto: Sirotti

De volgende successen lieten niet lang op zich wachten, want amper anderhalve week later won Richie Porte de tweede etappe van de Tour Down Under. De Australiër was in eigen land veruit de beste op Torrens Hill Road en pakte tevens de leiderstrui. Maar daar bleef het niet bij. Hij won namelijk ook de koninginnenrit en een dag later het eindklassement, voor de eerste keer in zijn loopbaan.

In de aanloop naar de voorjaarsklassiekers liet BMC zien waarom haar renners de afgelopen jaren steevast op het podium stonden van het WK Ploegentijdrit. De ploeg was in februari en maart liefst drie keer de sterkste in deze discipline, in de Ronde van Valencia, Tirreno-Adriatico en de Volta Ciclista a Catalunya. Tussendoor pakte Ben Hermans twee etappezeges en de eindoverwinning in de Tour of Oman en was Dennis de winnaar van de Franse Tour La Provence.

Porte verloor in Parijs-Nice kostbare tijd in de waaieretappes en kwam niet in aanmerking voor de eindwinst. Dat weerhield de Australiër er niet van revanche te nemen in de zevende etappe en te soleren naar de ritzege op de Col de la Couillole. In Tirreno-Adriatico die vrijwel gelijktijdig werd gereden, won Rohan Dennis de afsluitende tijdrit en eindigde hij daardoor tweede in het klassement.

‘Onwezenlijk’ noemde Van Avermaet zijn zegereeks in het voorjaar – foto: Sirotti

Daarna brak de zon door voor Van Avermaet. De Belg had al een streepje voor in de favorietenlijstjes na zijn zege in Omloop Het Nieuwsblad, maar was vervolgens uitmuntend in de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix. In de Ronde van Vlaanderen eindigde hij tweede achter Philippe Gilbert. “Het is voor mij een beetje onwezenlijk”, zei hij daarover. “Ik had altijd een beetje het gevoel dat het heel lastig is om deze koersen te winnen, maar nu gaat alles vanzelf.”

Ook in de Tour de Romandie kwam BMC sterk voor de dag. Stefan Küng won in de regen en natte sneeuw de tweede etappe en zag Porte het eindklassement winnen, zijn tweede WorldTour-eindzege van 2017. De Australiër sloeg in de achttien kilometer lange tijdrit rond Lausanne zijn beslissende slag. De ploeg trok vervolgens naar de Giro d’Italia met kopman Tejay van Garderen en Rohan Dennis, die van de ploeg een vrije rol kreeg.

Silvan Dillier en Van Garderen wonnen allebei een etappe – hun eerste ritzeges in een Grote Ronde. In het algemeen klassement kwamen de BMC-renners er echter niet aan te pas. Van Garderen eindigde op de twintigste plaats op ruim 57 minuten van winnaar Tom Dumoulin, terwijl schaduwkopman Dennis al in de eerste week een kruis moest zetten door zijn ambities na een valpartij in de derde etappe.

Porte wilde Froome het vuur aan de schenen leggen in de Tour, maar het liep anders – foto: Sirotti

In de aanloop naar de Tour de France zorgden Damiano Caruso en opnieuw Porte voor het mooie weer in respectievelijk de Ronde van Zwitserland en het Critérium du Dauphiné. De Italiaan reed naar de tweede plek in het eindklassement en zag ploeggenoot Dennis twee tijdritten winnen. Porte kwam tien seconden tekort om Jakob Fuglsang van de zege te houden in de Franse rittenkoers.

Porte was vervolgens het aangewezen speerpunt in de Tour de France. De absolute prioriteit van de ploeg lag bij het algemeen klassement, maar met Van Avermaet had de ploeg ook een olympisch kampioen, een tweevoudig winnaar van etappes in de Tour en de drager van het geel in 2016 in huis. De Belg mocht voor een dagsucces gaan als de omstandigheden daarvoor leenden en Porte veilig was.

De eerste dagen verliepen echter verre van ideaal voor Porte. In de openingstijdrit door Düsseldorf verloor de Australiër veel tijd en in de tweede etappe was hij één van de slachtoffers van een grootschalige valpartij. Daarmee was het leed nog niet voorbij. Porte kwam zwaar ten val in de negende etappe en moest met een gebroken sleutelbeen en gebroken bekken La Grande Boucle verlaten. In oktober maakte hij pas zijn rentree. Een flinke domper voor BMC, dat ook naast ritzeges greep in de Tour.

Dylan Teuns was ‘on fire’ in de Arctic Race of Norway – foto: ASO

Dylan Teuns zorgde vervolgens eigenhandig weer voor lachende gezichten in de ploeg. De 25-jarige Belg pakte in de Tour de Wallonie zijn eerste profzeges en won tevens het eindklassement. Hij ging vervolgens vrolijk verder met winnen, want na zijn successen in de Belgische rittenkoers greep hij ook de eindoverwinning in de Ronde van Polen (en één ritzege) en de Arctic Race of Norway (en twee ritzeges). In totaal won hij zeven keer in een tijdsbestek van amper een maand!

BMC zette in de derde Grote Ronde van 2017 – de Vuelta a España – in op zowel een goed klassement als ritzeges. Van Garderen, Nicolas Roche en Samuel Sánchez moesten voor het mooie weer zorgen in het klassement, terwijl Damiano Caruso, Alessandro De Marchi en Rohan Dennis op jacht mochten naar dagsucces. Sánchez liep echter vlak voor de start tegen de dopinglamp en werd uit de selectie geknikkerd.

De ploeg zette zich snel over de positieve test van de Spanjaard heen en legde op de openingsdag de 13,7 kilometer lange ploegentijdrit in het Franse Nîmes als snelste af. Rohan Dennis mocht de rode leiderstrui aantrekken. Daarna konden de BMC-renners geen potten meer breken. Dagsuccessen bleven na de openingsdag uit en de overgebleven klassementsrenners Van Garderen (10e) en Roche (14e) bleven ver verwijderd van het eindpodium.

Na de Vuelta greep Van Avermaet naast de zege in de Grand Prix Cycliste de Québec, waarin geen maat stond op Peter Sagan. BMC kwam vervolgens net tekort tijdens het WK Ploegentijdrit. Rohan Dennis, Silvan Dillier, Stefan Küng, Daniel Oss, Miles Scotson en Tejay van Garderen zetten in de loodzware discipline een tijd neer van 47.58, acht seconden te weinig voor de gouden medailles.

Transfers
BMC bracht deze winter de selectie terug van 29 renners naar 24. “We moeten onze selectie inkrimpen, vanwege onze koerskalender voor komend seizoen”, zei manager Ochowicz afgelopen najaar. “In een groot aantal wedstrijden moeten we namelijk met een renner minder starten.” Negen namen keerden in 2018 niet meer terug bij de ploeg van Ochowicz.

Drie van hen kondigden hun wielerpensioen aan. Zo zette Samuel Sánchez een punt achter zijn carrière nadat hij in oktober werd weggestuurd na een positieve dopingtest. Ook de loopbaan van Manuel Quinziato eindigde eerder dan gedacht: hij zou met BMC een gooi doen naar de wereldtitel ploegentijdrit, maar achtte zich hier na bestudering van het parcours niet de juiste persoon voor en stopte. Martin Elmiger nam na de Japan Cup afscheid na een carrière van maar liefst zeventien jaar.

Floris Gerts, Volta Limburg Classic

Floris Gerts moest na 2,5 jaar bij BMC op zoek naar een nieuwe ploeg – foto: Marcel Koch

Zes renners vonden elders onderdak. Eén van de slachtoffers van het krimpen van de selectie was onze landgenoot Floris Gerts, die in 2016 met de Volta Limburg Classic zijn enige profzege wist te boeken. Daardoor rijden er dit jaar geen Nederlanders bij de Amerikaanse formatie. Gerts dreigde geen profteam te vinden voor 2018, maar kreeg op de valreep een nieuwe kans bij Roompot-Nederlandse Loterij.

Ook Daniel Oss vertrok – naar BORA-hansgrote waar hij is herenigd met Peter Sagan. Greg Van Avermaet noemde dit een flinke aderlating. “Het vertrek van Oss is een groot verlies. Het beste voorbeeld was Parijs-Roubaix in 2017. Hij had een heel groot aandeel in mijn overwinning. Het is altijd zwaar om iemand te zien vertrekken, maar ik begrijp zijn positie volledig.” Ook Silvan Dillier, Ben Hermans, Amaël Moinard en Manuel Senni verkasten naar een nieuwe ploeg.

Daar tegenover stond de komst van vier nieuwe renners: de Italiaan Alberto Bettiol, de Nieuw-Zeelander Patrick Bevin, de Australiër Simon Gerrans en de Belg Jürgen Roelandts. “Deze renners brengen een schat aan ervaring mee en voegen uiteenlopende vaardigheden toe aan de ploeg, dus ik kijk ernaar uit hoe ze presteren in onze shirts”, aldus Ochowicz.

Met Simon Gerrans haalt BMC een karrenvracht aan ervaring binnen – foto: Sirotti

Bettiol maakte de overstap van Cannondale-Drapac. De 24-jarige renner wacht nog op zijn eerste profoverwinning, maar kan al een paar mooie ereplaatsen overleggen. Vorig seizoen werd hij zesde in de Clásica San Sebastián. Ook eindigde hij al tweede in de Bretagne Classic-Ouest-France, vierde in de GP de Québec en derde in de Ronde van Polen. BMC wil de Italiaan laten groeien in de klassiekers en tijdritten.

Behalve Bettiol bewandelde ook Bevin de route van Cannondale-Drapac naar BMC. De 26-jarige Nieuw-Zeelander ontdekte zichzelf in de eerste helft van 2017 als snelle man. Zo eindigde hij zesmaal in de top-10 van etappes in respectievelijk de Rondes van Noorwegen en Zwitserland. De allrounder begon het nieuwe jaar met pech. Door een val tijdens een trainingsrit moest hij het Nieuw-Zeelands kampioenschap laten schieten, maar intussen zit hij weer op de fiets in de Tour Down Under.

Met Gerrans haalde BMC een karrenvracht aan ervaring binnen. De 37-jarige Australiër vertrok na zes jaar bij Orica-Scott en gaat met name renners als Richie Porte en Greg Van Avermaet ondersteunen. Daarnaast krijgt hij de vrijheid om het maximale te halen uit de kansen als die zich voordoen.

Roelandts is de vierde nieuwe renner bij de Amerikaanse formatie. De 32-jarige Belg vertrok na tien seizoenen bij Lotto Soudal. Hij gaat vooral landgenoot en kopman Van Avermaet bijstaan in de voorjaarskoersen. Daarnaast wil hij zich meer gaan toeleggen op het tijdrijden. “Ik voelde dat het tijd was om andere oorden op te zoeken”, lichtte Roelandts zijn transfer toe. “BMC wekte al langer mijn interesse omdat ze inzetten op zowel het klassieke werk als het tijdrijden.”

In
flag-it Alberto Bettiol (Cannondale-Drapac)
flag-nz Patrick Bevin (Cannondale-Drapac)
flag-au Simon Gerrans (Orica-Scott)
flag-be Jürgen Roelandts (Lotto Soudal)

Uit
flag-ch Silvan Dillier (AG2R La Mondiale)
flag-ch Martin Elmiger (gestopt)
flag-nl Floris Gerts (Roompot-Nederlandse Loterij)
flag-be Ben Hermans (Israel Cycling Academy)
flag-fr Amaël Moinard (Fortuneo-Oscaro)
flag-it Daniel Oss (BORA-hansgrohe)
flag-it Manuel Quinziato (gestopt)
flag-es Samuel Sánchez (gestopt)
flag-it Manuel Senni (Bardiani-CSF)

2018
De Tour de France is in 2018 opnieuw één van de grote doelstellingen van BMC. “We moeten op het eindpodium van de Tour terechtkomen”, zei manager Ochowicz onlangs. “Cadel Evans was onze laatste man op het podium met zijn overwinning in 2011, en we weten hoe we het moeten doen. Je moet geluk en de juiste atleten ervoor hebben, maar we hebben de geschikte renners en Richie is onze man die de klus moet klaren.” Tejay van Garderen is al aangewezen als meesterknecht en ook Damiano Caruso gaat de Australiër vermoedelijk ondersteunen.

Rohan Dennis is in de Giro d’Italia de vooruitgeschoven pion van de Amerikaanse WorldTour-formatie en Caruso draagt mogelijk het kopmanschap in de Vuelta a España.

Greg Van Avermaet wil in 2018 de koersen winnen waarin hij het voorbije seizoen tweede werd: de Ronde van Vlaanderen en de Strade Bianche. Over zijn mogelijkheden in de Ronde was de Belg al duidelijk. “Ik kan hem winnen. Als ik dit jaar niet gevallen was, had ik waarschijnlijk gewonnen.” Vorig jaar was hij betrokken bij een valpartij die op ongelukkige wijze werd veroorzaakt door Peter Sagan. De Slowaak bleef met zijn stuur haken in een jas en nam in zijn val Van Avermaet mee.

In Strade Bianche had Van Avermaet in de finale geen reactie op de aanval van de uiteindelijke winnaar, Michal Kwiatkowski. Hij moest op een vijftiental seconden genoegen nemen met de tweede plek en aast in 2018 dus op revanche.

Rohan Dennis

Rohan Dennis werd onlangs voor de derde keer op rij Australisch kampioen tijdrijden – Foto: Sirotti

Net als in 2017 hoefde BMC in het nieuwe seizoen niet lang te wachten op het eerste succes. Rohan Dennis eiste in Australië namelijk het nationaal kampioenschap tijdrijden voor zich op. Voor de ex-werelduurrecordhouder was het zijn derde nationale tijdrittitel op rij. Momenteel is de ploeg actief in de Tour Down Under, waarin Richie Porte zijn titel wil verdedigen. “Nadat ik het grootste deel van 2017 miste, is dit een goede manier om aan 2018 te beginnen.”

De toekomst van de ploeg is vooralsnog ongewis. In de tweede week van december werd bekend dat de financiële toekomst van BMC op losse schroeven zou staan. Geldschieter Andy Rihs zou na dit seizoen namelijk stoppen met het sponsoren van de ploeg. Het Zwitserse TAG Heuer is tot 2019 aan de ploeg verbonden. Marc Biver, ex-ploegbaas van Astana, is opgezadeld met de zoektocht naar een nieuwe sponsor. “Er is geen enkele gedachte dat we gaan stoppen met de ploeg. De enige vijand is tijd. We moeten de contracten van Greg Van Avermaet en Richie Porte voor de Tour de France verlengen, als we ze willen behouden.”

Biver vond in december dat er nog geen reden tot paniek is. “Er komt een oplossing. Maar een wonder daargelaten gaan we niet een partner als Andy vinden. Hij viel letterlijk uit de lucht. Er was bij hem geen sprake van een berekening, hij is de belichaming van passie en vrijgevigheid”, legde hij uit. Een eventuele inkrimping van het budget sloot hij niet uit. “We kunnen ook overwegen om niet op alle paarden te wedden. Afhankelijk van het budget richten we ons misschien op de klassiekers óf op het rondewerk.”

Selectie BMC 2018
flag-it Alberto Bettiol
flag-nz Patrick Bevin
flag-ch Tom Bohli
flag-us Brent Bookwalter
flag-it Damiano Caruso
flag-it Alessandro De Marchi
flag-au Rohan Dennis
flag-lu Jempy Drucker
flag-ch Kilian Frankiny
flag-au Simon Gerrans
flag-ch Stefan Küng
flag-au Richie Porte
flag-ie Nicolas Roche
flag-be Jürgen Roelandts
flag-us Joey Rosskopf
flag-ch Michael Schär
flag-au Miles Scotson
flag-be Dylan Teuns
flag-be Greg Van Avermaet
flag-us Tejay van Garderen
flag-be Nathan Van Hooydonck
flag-es Francisco Ventoso
flag-be Loïc Vliegen
flag-ch Danilo Wyss
Totaal: 24 renners

RIDE Magazine
10 Reacties
19-01-2018 10:11
Deze ploeg is er niet sterker op geworden. Met v Avermaet en Dennis bijna zeker van een aantal mooie overwinningen / ereplaatsen.
19-01-2018 10:20
Op Van Garderen na geen fatsoenlijke ondersteuning voor iemand waarmee ze denken de Tour te kunnen winnen. Daarnaast zal Van Garderen een dik kopmannen salaris hebben dus of ze het nou zo leuk vinden dat hij knecht gaat spelen vraag ik mij af. Verder inderdaad geen goede transferperiode gehad.

Normaal gesproken vind ik het een slecht idee om Dennis voor een klassement te laten gaan, maar aangezien er vrij weinig klassementsrenners in de Giro aanwezig zullen zijn is dit wel een goed plan. Bijna iedereen gaat naar de Tour verder.
19-01-2018 10:29
Doch! Damiano Caruso was afgelopen seizoen nog 11e in de Tour.
19-01-2018 10:29
Met quinziato en Oss verliest van Avermaet toch twee hele sterke knechten voor het voorjaar.
19-01-2018 10:32
Hoewel een pak aan interessante, goede en sympathieke renners, wel weer een vreemdelingenlegioen. 3x een Amerikaans vlaggetje achter een renner in en Amerikaanse ploeg toch echt te weinig om mee te identificeren.
19-01-2018 10:46
Johnny7, ach evans had er berg op ook niet echt goede tussen zitten.

Daarnaast: Porte, Roche, TJvG, Di Marchi, Carusso, Gerrans je een prima basis team hoor.
Uiteindelijk hoef je bergop niet perse 8 meester knechten te hebben. 2 is al genoeg. Vooral goede hardrijders die ook heuvels overkomen schelen veel, die kan je vooruit sturen ter ondersteuning op late vlakke stukken.

Tuurlijk het is geen sky, maar welk team zou dat kunnen. Movistar? als ze eenheid zouden hebben.
19-01-2018 10:47
@chasse patate
Andere 'Van'.
19-01-2018 11:05
@Sephiroth, Sebas

Caruso is er ook nog dat klopt, maar die zal meer aanklampen dan nog van betekenis kunnen zijn in een finale. In Roche heb ik zeker geen vertrouwen meer, die zakt er altijd doorheen de laatste jaren.

Verder is het inderdaad een prima team hoor maar het gaat mij er vooral om dat ze denken dat een Porte zonder pech de Tour kan winnen. Had er dan 1 of 2 echte superknechten bijgehaald. Misschien hebben ze dat ook wel geprobeerd maar het is uiteraard niet makkelijk.
19-01-2018 17:03
@geflitst. Thanx aangepast. Was nog vroeg.
19-01-2018 17:22
Enkele jaren gelden nog een van de mooiste tenues in het peloton, nu een van de slechtste met Tag Heuer (Dat logo kan je sowieso niet serieus nemen) en het blauw van Sophos.

Maar ben erg benieuwd naar dit jaar! Verwacht wel een mooie stunt van Porte! Ook benieuwd wat er met de ploeg gaat gebeuren na dit seizoen? Welke sponsor?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.