Wielerploegen 2018: Boels-Dolmans
foto: Boels-Dolmans
vrijdag 16 februari 2018 om 09:00

Wielerploegen 2018: Boels-Dolmans

De vrouwen hebben hun eerste wedstrijdkilometers van 2018 inmiddels al afgelegd, maar de Women’s World Tour moet nog in gang geschoten worden. In aanloop naar de Strade Bianche voor dames op 3 maart blikt WielerFlits vooruit op de damesploegen. Vandaag is het team van onder andere van Anna van der Breggen, Lizzie Deignan en wereldkampioene Chantal Blaak aan de beurt: Boels-Dolmans.

Boels-Dolmans
Land:
flag-nl Nederland
Sponsor: Machine- en gereedschapverhuur (Boels) en landschapsarchitectuur (Dolmans Landscaping group)
Sinds: 2010 als Dolmans Landscaping
UCI-afkorting: DLT
Fietsen: Specialized
Tenue 2018: 

Aantal overwinningen 2017: 29
WorldTour Ranking 2017: 1e met 3273 punten
CQ-ranking 2017: 1e met 5870 punten
Website: www.boelsdolmanscyclingteam.com
Facebook: /boelsdolmanscyclingteam
Twitter: @boelsdolmansct
Instagram: @boelsdolmansct

2017
In 2017 behaalde Boels-Dolmans maar liefst 29 zeges. Goed voor de eindzege in het ploegenklassement in de Women’s World Tour Ranking. Al bij de tweede World Tour-wedstrijd voor de dames wist de oranje brigade raak te schieten. Amalie Dideriksen klopte in de Ronde van Drenthe de Italiaanse Elena Cecchini en onze landgenoot Lucinda Brand in een sprint. Amper een maand later zou de ploeg in de Healthy Ageing Tour de zegeteller flink aandikken met drie zeges. Amy Pieters wist in de tweede etappe op de eerste koersdag een groepje favorieten in de finale voor te blijven. Tevens won het team de ploegentijdrit en ging Blaak aan de haal met de vierde etappe door zich het sterkst te tonen in de sprint van een uitgedund groepje.

Het afgelopen jaar stonden voor het eerst alle drie de Ardennenklassiekers op de agenda. Alleen de Waalse Pijl werd al vaker verreden. Van der Breggen wist haar ploeg hier van een flink aantal World Tour-punten te voorzien, net als haar ploeggenoot Deignan. In de Amstel Gold Race wist het duo de ploegentactiek perfect uit te spelen waardoor de Nederlandse al solerend de eerste Amstel Gold Race bij de dames wist te winnen. In de achtergrond sprintte Deignan naar de tweede plek, op bijna één minuut achterstand.

In de Waalse Pijl zagen we een gelijkwaardig scenario, al wist Deignan hier de achtervolgers achter zich te laten in de strijd om de tweede plaats. Het podium was echter precies hetzelfde als drie dagen eerder. Het duo wist ook in de laatste koers van het Ardense drieluik, Luik-Bastenaken-Luik, de twee hoogste noteringen te behalen. Wederom soleerde onze landgenote naar de winst voor Deignan. Katarzyna Niewiadoma (WM3) moest het in de drie wedstrijden steeds doen met de laagste podiumplek.

Van der Breggen soleert naar haar derde overwinning in de Waalse Pijl op de Muur van Huy – foto: Orange Pictures / Sportfoto.nl

De zeges in Drenthe en het Ardense drieluik waren pas het begin van een flink aantal overwinningen op het hoogste niveau. Na overwinningen van Deignan en Christine Majerus in kleinere wedstrijden, vloog de ploeg naar Amerika voor de Ronde van Californië voor vrouwen. Hier wist Megan Guarnier in de openingsrit haar eerste zege van het seizoen te behalen. Door tweemaal als tweede te eindigen wist Van der Breggen de eindoverwinning op te eisen, zonder een rit te winnen.

Ook de nationale kampioenschappen verliepen naar behoren voor de Nederlandse formatie. Majerus, Blaak en Deignan wisten een nationale titel op de weg te behalen. In de tijdrit waren Majerus, Katarzyna Pawlowska en Karol-Ann Canuel het beste in hun thuisland. Het was de opmaat voor een uiterst succesvolle Giro Rosa. Al in de eerste etappe, een ploegentijdrit, gingen de rensters met de overwinning aan de haal. De Canadees Canuel zou de leiding grijpen, om die een dag later af te staan aan haar ploeggenoot Van der Breggen. De regerend Olympisch kampioene zou de leiding niet meer uit handen geven. Daarnaast wist Megan Guarnier de tiende etappe te winnen, door in een sprint van een kopgroep Amanda Spratt en Niewiadoma voor te blijven.

In de Crescent Vargarda wist de ploeg de derde seizoenszege in een ploegentijdrit te behalen. Iets meer dan een week later wist Guarnier in de Ronde van Noorwegen de derde etappe te winnen. In Frankrijk wist Deignan amper een week later ook nog de GP de Plouay op haar naam te schrijven. De laatste zege op het hoogste niveau was tevens een rit van een etappekoers, dit maal in de Boels Rental Ladies Tour. Van der Breggen was in een sprint-á-deux Annemiek van Vleuten te snel af na een rit door het heuvelachtige Zuid-Limburg.

Het WK in het Noorse Bergen begon voor de ploeg met een teleurstelling. In de strijd om het goud bij de WK ploegentijdrit moest het namelijk Sunweb voor zich dulden. In de wegrit voor vrouwen werd andermaal de dominantie van deze ploeg in het vrouwenpeloton duidelijk. Maar liefst acht van de elf rensters van Boels-Dolmans stonden er aan de start. Vier eindigden zelfs in de top-10. Chantal Blaak mocht het hoogste treetje van het podium betreden. De 28-jarige Zuid-Hollandse vertrok met nog zeven kilometer te gaan uit een kopgroep met de favorieten voor de eindzege. Ze wist tot aan de finish stand te houden en mag daarom komend jaar de regenboogtrui dragen.

Chantal Blaak soleert naar de wereldtitel – foto: Sirotti

Transfers
Boels-Dolmans nam deze winter afscheid van twee rensters. De Poolse Pawlowska vertrekt na vier seizoenen. In die periode heeft ze vooral in dienst van de kopvrouwen gewerkt. Ze behaalde zelf één overwinning, het nationale kampioenschap tijdrijden afgelopen seizoen. In 2018 verdedigt zij de kleuren van Virtu. Daarnaast verlaat Nikki Brammeier de ploeg. De 31-jarige Britse heeft besloten zich volledige te richten op het veldrijden en heeft ondertussen haar eigen ploeg opgericht.

Tegenover het vertrek van Pawlowska en Brammeier staat de komst van twee rensters.  Allereerst heeft de ploeg zich versterkt met het talent Skylar Schneider. De 19-jarige Amerikaanse reed het afgelopen jaar voor Team Illuminate maar beëindigde hier vroegtijdig haar contract vanwege meningsverschillen met het management. Schneider blinkt vooral uit in de tijdrit. Zo werd ze in 2015 derde tijdens het Amerikaans kampioenschap tijdrijden bij de junioren. Tevens werd ze één jaar later vierde in de tijdrit en tweede in de wegwedstrijd van het wereldkampioenschap in Doha bij de junioren. Als een van de weinige jongelingen zal ze komend jaar genoeg ruimte hebben om zich te ontwikkelen bij de ploeg.

Schneider stond in 2016 op het podium van het WK op de weg bij de junioren dames – foto: Sirotti

De tweede dame die een nieuw contract tekende was Anna Plichta. De 25-jarige Poolse komt over van WM3, waar ze één seizoen heeft gekoerst.  In eerste instantie had Plichta al een contract getekend bij Lensworld-Kuota. Vanwege het beëindigen van de sponsoring door hoofdsponsor Lensworld moest die ploeg echter noodgedwongen stoppen. Na het vertrek van Brammeier twijfelde ploegleider Danny Stam geen enkel moment om de aanvallend ingestelde renster een contract aan te bieden. Plichta heeft nog nooit een profoverwinning geboekt, iets waar ze komend seizoen ongetwijfeld verandering in zal willen brengen. Zeker gezien het feit ze een contract voor één seizoen heeft getekend.

In
flag-pl Anna Plichta (WM3 Energie)
flag-us Skylar Schneider (Team Illuminate)

Uit
flag-gb Nikki Brammeier (MUDIIITA Canyon Pro Team)
flag-pl Katarzyna Pawlowska (Team Virtu Cycling Women)

De rensters voor 2018
Na het fantastische seizoen 2017, legt de ploeg ook voor 2018 de lat hoog. Daarbij moet het in de eerste wedstrijden al twee belangrijkste renners missen. Oud-wereldkampioene Amalie Dideriksen en Amy Pieters richten zich namelijk op het WK Baanwielrennen, waardoor zij onder andere de Omloop Het Nieuwsblad zullen missen. Pieters rijdt in Apeldoorn samen met Kirsten Wild de koppelkoers. Tijdens de ploegenpresentatie was ze van mening dat haar wegcampagne daar echter niet onder hoeft te lijden. Hoogstwaarschijnlijk zal ze na het uitstapje op de baan snel weer kilometers op de weg gaan maken. Vooral in de wat zwaardere koersen en de sprint kan ze goed uit de voeten. Ze zal ongetwijfeld op jacht gaan naar dagzeges in etappekoersen en overwinningen in eendagswedstrijden.

In het voorjaar zal Chantal Blaak willen scoren. De regenboogtrui wil ze maar wat graag tonen in de voorjaarsklassiekers. Met een tweede plaats in de Omloop het Nieuwsblad en een derde plek in de Ronde van Vlaanderen was ze het voorbije seizoen al dichtbij. Komend jaar hoopt ze deze prestaties te verbeteren. Ze start wederom in die twee wedstrijden, waarbij het winnen van de laatste hoog op haar verlanglijstje staat. “Het is aan mij om goed te zijn wanneer de voorjaarsklassiekers beginnen. Het is niet zo dat ik nu al een beschermde status toegezegd heb gekregen, maar wil in Vlaanderen graag voor de overwinning gaan. Mocht ik niet goed genoeg zijn, dan heb ik er geen probleem mee om als wereldkampioene voor andere rensters te werken”, vertelt ze tegenover WielerFlits.

In de Strade Bianche wist Dideriksen geen potten te breken, rijdt ze dit jaar wel naar een mooie eindklassering? – foto: LaPresse

De Ardennenklassiekers waren het afgelopen seizoen vooral het strijdtoneel van Van der Breggen. In 2018 heeft ze wederom haar zinnen gezet op deze wedstrijden. “De Ardennenklassiekers liggen mij gewoon goed, dus het zou zonde zijn die niet mee te pakken”, vertelde zij tijdens de ploegenpresentatie. In mei is de Baskische rittenwedstrijd Emakumeen Bira een van haar doelen. In de vorig jaar door haar gewonnen Giro Rosa is zij bereid te werken voor een ploeggenote. In het najaar wacht een van haar belangrijkste doelen. Dan kan ze namelijk een gooi doen naar een van de prijzen die nog op haar palmares ontbreekt: de regenboogtrui. Dit jaar was ze een van de favorieten voor de overwinning in Bergen, maar moest ze de zege aan teamgenote Blaak laten. Dit jaar zal Van der Breggen wederom vol voor de eerste plek gaan. Zeker gezien het parcours in Innsbruck, wat bijzonder veel hoogtemeters kent.

Elizabeth Deignan hoopt dat zij in 2018 weer sportieve successen kan behalen. Het afgelopen seizoen sukkelde de ex-wereldkampioene met verschillende blessures. Desalniettemin reed ze een aantal mooie podiumplaatsen bijeen. De 29-jarige Britse kan op bijna ieder terrein uit te voeten. Naast de heuvelklassiekers zou ze de ploeg bij kunnen staan in de Vlaamse klassiekers, of koersen voor dagoverwinningen in etappekoersen. Waar ze haar focus legt maakt niet uit, ze zal vaak starten als één van de favorieten.

Deignan op het podium van Strade Bianche – foto: LaPresse

Majerus is een andere renster binnen de ploeg die actief is in meerdere disciplines. De voorbije maanden lag haar focus volledig op het veldrijden. Met een vierde plaats op het wereldkampioenschap in Valkenburg toonde ze aan goed in vorm te verkeren. Vorig jaar wist ze haar goede conditie echter niet naar het nieuwe wegseizoen mee te nemen. Dit jaar zal ze dat wederom proberen in de hoop vroeg in het seizoen een overwinning te boeken.

Waar de Giro Rosa voor Van der Breggen komend seizoen geen doel is, zal Guarnier de rol van kopvrouw maar wat graag op zich nemen. Zijn won de wedstrijd al eens in 2016. De 32-jarige Amerikaanse behoort niet alleen tot de betere klimsters van het peloton, ze heeft ook een sterke tijdrit in de benen. De ideale combinatie voor een goede klassementsrenner dus. Het voorbije seizoen moest ze afrekenen met een hoop pech, maar eindigde ze desalniettemin als vierde in de Italiaanse rittenkoers. Daarnaast zal ze proberen in andere rittenkoersen haar graantje mee te pikken om het teleurstellende jaar dat 2017 was weg te spoelen.

Guarnier wint de eerste etappe van de Ronde van Californië – foto: Tour of California

Het voorbije seizoen stond voor Jip van den Bos vooral in het teken van leren. Afgelopen jaren behaalde ze in de voorjaarskoersen mooie klasseringen. Daarnaast is het een renster die zich durft te mengen in de massasprints. Haar belangrijkste doelen zijn de Ronde van Drenthe en het Europees Kampioenschap bij de beloften in Glasgow. Weet ze haar eerste profkoers te winnen in 2018?

Voor nieuwkomer Schneider gaat het komende jaar vooral om het opdoen van ervaring. De jonge Amerikaanse staat te boek als een groot talent. De andere nieuwe aanwinst Plichta zal het geschonken vertrouwen terug willen betalen, maar zal voornamelijk rijden in dienst van haar teamgenotes. Daarnaast is het winnen van haar eerste UCI-koers een doel. Ook Karol-Ann Canuel heeft in 2018 voornamelijk een dienende rol. De Canadese heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke schakel het team voor de ploegentijdrit. Ze hoopt dan ook een rol te kunnen spelen op het WK ploegentijdrit in Innsbruck. Het heroveren van het goud op deze discipline is voor Boels-Dolmans immers een erekwestie die hoog op de agenda staat.

Selectie Boels-Dolmans 2018
flag-nl Chantal Blaak
flag-nl Jip van den Bos
flag-nl Anna van der Breggen
flag-ca Karol-Ann Canuel
flag-gb Lizzie Deignan
flag-dk Amalie Dideriksen
flag-us Megan Guarnier
flag-lu Christine Majerus
flag-nl Amy Pieters
flag-pl Anna Plichta
flag-us Skylar Schneider
Totaal: 11 rensters

RIDE Magazine
3 Reacties
16-02-2018 09:40
Het absolute topteam en ik verwacht dat ze dit jaar weer de meeste overwinningen zullen binnenhalen, zeker de belangrijkste. Het Sky van het dames wielrennen.
16-02-2018 10:22
Ik vind het knap hoor, al dat succes op Boels huurmateriaal.
16-02-2018 14:27
Ik denk dat er weinig bedrijven zijn die met sportsponsoring zo een publicitair slimme stap hebben gemaakt als die prutsers van Boels en Dolmans...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.