Wiggins en Sky ontkennen misbruik TUE’s
Bradley Wiggins heeft zich op Twitter uitgelaten over het rapport van het Britse Digital, Culture, Media and Sports Committee. De Brit stelt dat hij niets tot zich heeft genomen wat niet medisch noodzakelijk was. Verder claimt Wiggins binnenkort met een uitgebreide reactie te komen. Ook Sky, de ploeg waar Wiggins destijds reed, ontkent alle aantijgingen.
In het rapport komt onder meer naar voren dat Wiggins in aanloop naar de Tour de France van 2012 door middel van een TUE corticosteroïden heeft gebruikt. Een TUE (therapeutic use exemption) is een uitzonderingsgeval waarbij een renner een normaliter verboden middel mag gebruiken om ziekte tegen te gaan. Er worden twijfels gezet bij de medische noodzakelijkheid van deze TUE en de mate waarin Wiggins geprofiteerd heeft van deze middelen. Volgens de onderzoekers werden meerdere renners van Sky geprepareerd met triamcinolone om zo de Tour de France van 2012 beter aan te kunnen vatten. In deze Tour werd Wiggins eerste en ploeggenoot Chris Froome tweede op bijna vier minuten.
I find it so sad that accusations can be made, where people can be accused of things they have never done which are then regarded as facts. I strongly refute the claim that any drug was used without medical need. I hope to have my say in the next few days & put my side across.
— Brad Wiggins (@SirWiggo) March 5, 2018
Ook Sky heeft gereageerd op de aantijgingen van het parlementaire onderzoek. In een bericht op de website van de ploeg spreekt het team alle beschuldigingen tegen. “In het rapport wordt beweerd dat medicatie is gebruikt om prestaties te bevorderen, we spreken dit sterk tegen”, luidt de reactie van Sky. Het team wil nog eens benadrukken dat het staat voor een schone wielersport. “We zijn vastberaden om een omgeving te creëren waarin renners op het best van hun kunnen presteren, en dit op een schone manier”, stelt de voormalige ploeg van Wiggins.
Verbod op TUE's is al vaker genoemd. Als je ziek bent, ben je ziek en ga je maar op bed liggen. En als je dan al iets van een TUE nodig hebt, ga dan maar naar een "neutrale" arts in dienst van de UCI.
Een veroordeling hoeven we dus niet op te hopen, aangezien dit juridisch onmogelijk lijkt. Het hopen is dan op of British cycling de stekker eruit trekt.
Echter, hoe lang duurt het dan voordat Brailsford een Qatarese/Maleisische/Chinese/Russische/Amerikaanse sponsor op de kop heeft getikt. Het houdt niet op, niet vanzelf...
Ik zou eerder mijn pijlen op Brailsford en mindere mate Froome richten.
lekker roeptoeteren verder!
Inderdaad, ben zelf astma patient, en ik merk per dag de absolute verschillen in de hoeveelheid lucht die je kunt nemen, afhankelijk van de weersomstandigehden, de inspanning die je geleverd dient te worden.
Zo zonde dat van Baarle naar deze ploeg is gegaan.
Sowieso zie ik bij SKY veel vergelijking met US postal destijds
Spinergy - 5 maart 2018 om 14:55
als je zulke hoeveelheden medicatie écht nodig hebt, dan is dat om het leed te verzachten en een beetje normaler te functioneren of lucht te krijgen… NO WAY dat je dan prestaties op het allerhoogste niveau kunt neerzetten…
Froome gebruikt niet eens meer tijdens de koers, dat is het 'grappige'. Die overdosis kwam naar eigen zeggen omdat hij na afloop van de etappe geïnhaleerd had om niet te kuchen voor de interviews.
Er is sprake van een TUE en daarmee is de kous formeel af. Het wordt misschien tijd de TUE policy eens wat aan te scherpen.
Het verbaast mij sowieso dat uitgerekend een sport als wielrennen zoveel "astmapatienten" telt
Mijn diagnose; grensoverschrijdend narcisme met een vleugje waanideeën. Wanneer behandeling uitblijft kan dit leiden tot een zgn. napoleon complex.
Wel met een hoofdletter graag voordat ie zich omkeert.
m.a.w., ik zie Poels en Van Baarle zeker niet als slachtoffer van de recente berichtgeving.
Meen dat toen voor ventolin je nog een TUE nodig had, nu voldoet dat je er melding van maakt. Dat was vast geen toeval.