Wilco Kelderman: “Wanneer alles goed loopt, is top-10 reëel”
Wilco Kelderman maakt aanstaande zaterdag op 24-jarige leeftijd zijn debuut in de Tour de France. Dat doet het talent direct maar met de zwaarste taak die er is: het kopmanschap. “Samen met Robert Gesink ben ik de vooruit geschoven man. Op mijn terrein – de bergen en de tijdrit – wil ik mezelf laten zien”, vertelt de LottoNL-Jumbo-renner aan WielerFlits. Steven Kruijswijk en Laurens ten Dam krijgen een vrije rol, maar geen bescherming.
Weinig zenuwen
Kelderman oogt scherp en ontspannen tijdens de persconferentie van zijn ploeg. “De Tourkoorts begint een beetje te stijgen, het is lekker warm buiten”, grapt de jongeling. “Met de zenuwen valt het wel mee. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik moet verwachten, maar dat vind ik wel lekker. Een beetje onbevangen gevoel. Nu de media er is en je er steeds over praat, krijg ik er elke keer meer zin in. Het is gewoon een wedstrijd zoals alle andere, alleen iets hectischer omdat het de belangrijkste van het jaar is.”
Tactisch plan LottoNL-Jumbo uitgestippeld
Het doel van LottoNL-Jumbo is in ieder geval duidelijk. “Robert en ik zijn de vooruitgeschoven mannen voor het klassement. Laurens zal zijn ding doen. En als hij niet te veel tijd verliest, kan hij ook gewoon meedoen voor het klassement. Wat betreft Steven: die gaat ons ondersteunen en wil daarnaast proberen een etappe te winnen. Voor mij is de top-10 het doel. Wanneer alles meezit is dat reëel, denk ik. Als ik moest kiezen tussen ritwinst of een goed klassement? Dat is een lastige vraag. Dan ga ik toch voor een etappezege, omdat dat tastbaar is. En Robert top-10!”, knipoogt Kelderman.
‘De eerste week is niet te onderschatten’
De Tour gaat pas in de tweede helft richting de bergen. Voor de kopmannen bij de Nederlandse WorldTour-formatie zaak om goed op te letten in de eerste week. “Vooral de eerste dagen gaan belangrijk zijn, met de tijdrit in Utrecht en de rit naar Neeltje Jans. Maar ook de etappes naar de Muur van Huy en Mur de Bretagne zijn niet te onderschatten, met daar tussenin de kasseienrit. Daarnaast gaat de ploegentijdrit een belangrijk onderdeel zijn. Daar moet top-8 voor ons mogelijk zijn, met de nieuwe tijdritfiets en de gloednieuwe wielen van Shimano”, denkt de inwoner van Veenendaal.
Geen extra druk door leidersrol
Het invullen van het kopmanschap bij LottoNL-Jumbo brengt voor Kelderman geen extra druk met zich mee in zijn eerste Tour. Alle ogen zijn dus op Kelderman gericht, terwijl zijn generatiegenoot Tim Wellens (Lotto Soudal) de kans krijgt om ervaring op te doen. “Voor mij is het zo perfect. Ik wil graag voor het klassement gaan. En als ik daar zoals nu de volle ondersteuning voor krijg, is dat heel mooi. Daarnaast heeft Tim ook nog niet echt een klassement in een grote ronde gereden, dus voor hem is dat allemaal nieuw. Hij gaat dat nu een beetje ontdekken. Hij is echter wel iemand die veel meer kans maakt op een etappe-overwinning, dan mij bijvoorbeeld.”
‘Toen ik prof werd, zag ik pas hoe groots de Tour is’
Voor veel renners zou er een droom in vervulling gaan om de Tour te mogen rijden. Voor de nuchtere Kelderman is dit niet specifiek het geval. “Vanaf mijn twaalfde volg ik bijna alle wielerwedstrijden heel goed, ik keek al in de periode dat Lance Armstrong nog reed. De Tour vond ik mooi, maar de Giro of Vuelta vond ik altijd even speciaal. Het is niet zo dat ik beslist deze wedstrijd moest rijden. Toen ik prof werd, zag ik eigenlijk pas hoe groot de Tour was.”
Nederlands publiek geeft extra motivatie
“Ik ben er ook maar één keer wezen kijken, in 2010 tijdens de start in Rotterdam”, gaat de klassementsrenner verder. “Het is super speciaal met al die Nederlandse fans. Als er dan een landgenoot aankwam, hoorde je het al door de walm aan geluid die er dan passeert. Dat was echt een kippenvel moment. Zoiets verwacht ik hier ook in Utrecht. Dat is erg speciaal en zal niet in elke wedstrijd zijn. Het geeft mij zeker een extra adrenaline boost, ik vind het alleen maar mooi!”
Om John Hiatt voor te zijn: "Alles van Lotto-Jumbo is slecht. Geen enkele TLJ-renner zal top 100 rijden en Kelderman mag blij zijn als hij de rode lantaarn misloopt."
Edit: iets te laat, zie ik.
Zou top 10 erg knap vinden.
een etappe lijkt me al geweldig. daarnaast stel ik het op prijs als je gewoon je eigen mening geeft in plaats van een slechte imitatie van een ander lid.
Mijn voorspelling: Kelderman & Gesink top 10. Kruijswijk en Ten Dam top 20. Met daarnaast Boom, van Baarle en Langeveld op de kasseien. En Dumoulin in de tijdrit en Poels voor Froom worst een Tour om nooit te vergeten.
Haha, ik kan het waarderen. Spijker op de kop, je hebt een hoop mensen een lap tekst typen bespaard ;-)
Voor de top 10 zal hij wel vorm en geluk nodig hebben (heel blijven in de afvalrace), maar het kan.
Ik verwacht niets van Kelderman, is zijn eerste Tour, laat me alleen maar graag verrassen
je mening
ja, top 10 kan als het meezit, maar dat betekent aanklampen, aanklampen en aanklampen. en als hij een keer aanvalt zal de 15 man die ook voor een top5 a 10 gaan hem niet late rijden. nul kans op een etappezege dus, of hij moet minstens 3 stappen hebben gemaakt.
daarnaast vind ik het frappant dat ploegmaat Ten Dam opteert voor een veiliger peloton, terwijl zijn ploeg maar liefst 4 man heeft voor het klassement, en dus 'van voren' moeten zitten. als elke ploeg met 4 klassementsmannen zou starten zijn de gevolgen niet te overzien!
Argumenten genoeg?
ik ben eigenlijk helemaal klaar met zo'n 9e plaats. knap, maar het betekent ook dat er 8 ploegen een betere klassementsrenner hadden (of Astana moet 4 mannen in de top 8 hebben staan ), dus gewoon middelmaat.
Rodriguez twijfelgeval? Op basis waarvan? Toch niet op dit seizoen hoop ik.
Top-10 wordt uitermate moeilijk voor Kelderman. Er zijn negen renners die ik duidelijk hoger inschat (Bertje, Nairo, Dawg, Nibbles, Purito, Thibaut, Tejay, Romain en Piti). En dan komen mannen als Costa, Dan Martin, Talansky, Mollema, Gesink en ook Kelderman.
Als hij deze tour gaat rijden met dezelfde jeugdige spontaniteit als waarmee hij mij opeens heel erg oud laat voelen, dan heeft dhr. Gesink er nog een zware dobber aan om hem voor te blijven.