WK 2014: Voorbeschouwing wegwedstrijd beloften
De wegwedstrijd voor renners onder de 23 jaar is één van de interessantste onderdelen van het wereldkampioenschap wielrennen. Het goud winnen op dit onderdeel staat nagenoeg garant voor een profcontract het volgende seizoen. Wie mogen we vrijdagmiddag aan het front verwachten in Ponferrada? WielerFlits neemt de favorieten onder de loep.
Historie
Het WK voor beloften kent een relatief korte geschiedenis. Tot aan 1996 werd dit kampioenschap namelijk niet verreden. Voor die tijd was er plaats voor een wereldtitelstrijd tussen de amateurs, al leert de erelijst dat er vaak ruimte was voor jonge talenten. Zo vinden we onder meer Eddy Merckx en Jan Ullrich (in 1993, toen ene Lance Armstrong op de wegen in Oslo de wereldtitel bij de profs pakte) terug op het palmares van deze discipline. Landgenoot Danny Nelissen wist overigens de laatste editie van het WK voor amateurs te winnen.
In 1996 werd de titelstrijd omgedoopt tot een WK voor renners onder de 23 jaar. De eerste versie in het Zwitserse Lugano werd gedomineerd door de Italianen, die op de plekken één, twee, drie en vier eindigden. Dat in deze volgorde: Giuliano Figueras, Roberto Sgambelluri, Luca Sironi en Paolo Bettini (foto). De Krekel (Bettini) zou uitgroeien tot de beste renner van deze generatie en werd later bij de profs ook nog twee keer wereldkampioen (2006 en 2007). Nederlands succes viel er in deze categorie tot op heden nog niet te vieren, al werden er wel twee medailles gewonnen. Thomas Dekker zorgde voor zilver (2004, achter Kanstantin Sivtsov) en brons (2003, achter Sergey Lagutin en Johan Vansummeren).
Vorig seizoen was Florence het decor voor het WK. Na een erg amusante wedstrijd brak Flavien Dassonville de finale open samen met Jasha Sütterlin, Fredrik Ludvigsson en onze landgenoot Dylan van Baarle. Op de Fiesole reed Julian Alaphilippe naar de koplopers toe, die toen de Duitser en de Zweed al kwijt waren. Op de steile Via Salviati bleek Alaphilippe de sterkste en loste zijn twee metgezellen. Niet veel later voegde de toen 18-jarige Matej Mohorič zich bij Alaphilippe. De Sloveen had een jaar daarvoor in Valkenburg nog de wereldtitel bij de junioren voor zich opgeëist. In de laatste ronde probeerde Louis Meintjes het gat vanuit het peloton te overbruggen. Dit lukte de Zuid-Afrikaan niet, mede door een indrukwekkende finale van Mohorič. Alaphilippe was toen al naar de achtergrond verdwenen. De Sloveen soleerde vervolgens knap naar zijn tweede regenboogtrui op rij. Meintjes pakte kort na hem het zilver, waarna de Noor Sondre Holst Enger het brons greep.
Laatste tien winnaars
2004: Kanstantin Sivtsov
2005: Dmytro Grabovskyy
2006: Gerald Ciolek
2007: Peter Velits
2008: Fabio Duarte
2009: Romain Sicard
2010: Michael Matthews
2011: Arnaud Démare
2012: Alexey Lutsenko
2013: Matej Mohorič
Parcours
Het parcours dat in Ponferrada is uitgezet, is 18,2 kilometer lang. Na een vlakke aanloop moeten de renners eerst een muurtje van 240 meter lang bedwingen (aan gemiddeld 7,1% stijgingspercentage) nabij het Castillo de los Templarios. Deze is te vergelijken met de Via Trento in Florence vorig jaar, al was die met zijn piek op 10% net iets steiler dan deze straat (9%). Het verschil zal er wellicht niet gemaakt worden, al zal deze passage in de finale de kuiten wel doen laten branden.
Nadat de renners het Kasteel van de Tempeliers zijn gepasseerd, begint eigenlijk direct de eerste langere klim. De Alto de Montearenas is een dikke vijf kilometer lang en begint vanaf de voet aan iets meer dan 5% gemiddeld. Halverwege de klim vlakt het af, met gemiddeldes tussen de 3,7 en 2,7 procent. In de laatste kilometer zit er zelfs een klein stukje afdaling in, maar de laatste pak ‘em beet vierhonderd meter gaan weer steiler omhoog met een piek van 7% op de top.
Na een korte maar steile afdaling volgt de korte, steile klim van de omloop. Die lijkt direct te beginnen met een heel steil gedeelte, maar daarover is in het routeschema niets opgenomen. Een dikke kilometer na de afdaling begint op papier pas de echte klim. Deze is 1,14 kilometer lang aan een gemiddelde van 5,8%. Halverwege het klimmetje is het eventjes vlak, maar daarvoor en erna worden er pieken bereikt tot 11%. Tegen het einde van de klim blijft het percentage rond de zeven procent schommelen.
In totaal rijden de beloften tien rondjes over het parcours. Elk rondje telt 306 hoogtemeters, waardoor het totaal uitkomt op 3.060 hoogtemeters. Ter vergelijking: Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race en het WK van vorig jaar telden voor de profs zo’n 4.000 hoogtemeters. Alleen waren die wedstrijden allemaal zeventig tot negentig kilometer langer. Een andere rekensom leert echter dat de Ronde van Vlaanderen voor de profs minder hoogtemeters maakt dan dit wereldkampioenschap voor beloften.
Animatie van het parcours
Favorieten
Het voorspellen van de favorieten leek op voorhand simpel te zijn, daar het parcours zich leende voor een type die goed is in de voorjaarsklassiekers. Bij nadere bestudering van het parcours en de vergelijking met bijvoorbeeld vorig jaar, kun je concluderen dat we het misschien toch meer bij de heuvelspecialisten moeten zoeken. Sprinters lijken met 3.060 hoogtemeters bij voorbaat al kansloos. Wie zich overigens afvraagt waarom Mohorič zijn titel niet verdedigt, moet weten dat renners onder de 23 jaar die onder contract staan bij WorldTour-teams, niet meer mogen meedoen. Vandaar dat bijvoorbeeld ook Dylan van Baarle, Danny van Poppel, Simon & Adam Yates, Davide Formolo, Bryan Coquard, Jasper Stuyven en Louis Vervaeke (per 1 juli 2014 prof bij Lotto-Belisol) niet mogen starten.
**** Dylan Teuns
Op basis van de resultaten van de laatste weken lijkt Dylan Teuns de belangrijkste gegadigde te zijn om hier met de wereldtitel te gaan lopen. De Belg is op dit moment stagiair bij BMC (een stagecontract is geen volwaardig profcontract en dus mogen stagiairs starten op dit WK) en reed tussen de profs een aantal mooie resultaten. In de zware Tour of Utah en de Tour of Britain nestelde Teuns zich in de top-twintig van het eindklassement. Bovendien reed hij in de laatstgenoemde ronde in de lastigere etappes drie keer bij de eerste zeven. Daarnaast won hij in de Ronde van de Toekomst de bergetappe naar Les Carroz d’Arraches en kleurde hij de finale mee van de GP de Wallonie, die gewonnen werd door Greg Van Avermaet. Kortom: een man in vorm, die op dit parcours wel eens dé te kloppen man kan zijn. Met Tiesj Benoot en Loïc Vliegen heeft de ijzersterke Belgische ploeg bovendein nog meer ijzers in het vuur en mogen we ook Jasper De Buyst en Floris De Tier niet vergeten.
*** Louis Meintjes & Mathieu van der Poel
Louis Meintjes is ook een renner die al veel tussen de profs gereden heeft. Aan het einde van 2013 tekende hij een contract bij MTN-Qhubeka uit zijn thuisland Zuid-Afrika. Hij werd onder meer nationaal kampioen op de weg en baarde opzien in de zware Giro del Trentino door vijfde te worden in het eindklassement. De afgelopen maand reed de 22-jarige Meintjes de Vuelta a España als voorbereiding op het WK. In de laatste bergrit naar de Puerto de Ancares testte hij de benen en besloot de zware bergetappe als achttiende. Dat zijn vorm groeiende is, bewees hij tijdens de tijdrit eerder deze week. In een discipline die hem eigenlijk niet ligt, werd hij achtste.
Vorig jaar won Mathieu van der Poel op indrukwekkende manier de wereldtitel bij de junioren. Onze 19-jarige landgenoot werkte dit seizoen bij zijn Belgische cross-ploeg BKCP-Powerplus een wegcampagne af en deed dat niet zonder resultaat. Hij demonstreerde zijn talent tussen de profs in de Ronde van België, waar hij zich met de besten kon meten. Niet veel later won hij in een massasprint de Ronde van Limburg (1.1, voor Paul Martens en Greg Henderson) en daarna boekte hij nog zeges in de Tour Alsace en The Baltic Chain Tour. “Ik ga altijd naar een kampioenschap om te winnen. Maar dat is nu moeilijker om te zeggen, omdat ik niet precies weet waar ik sta ten opzichte van mijn leeftijdsgenoten”, vertelde Matje nog in het jongste Weekendinterview.
** Robert Power, Magnus Cort Nielsen & Stefan Küng
Een man die eigenlijk in een zucht met de eerdere drie renners mag worden genoemd, is Robert Power. De Australiër kent tot op heden een heel goed seizoen en werd onder meer Oceanisch kampioen voor beloften. Daarnaast is de 19-jarige Avanti-renner ook de leider in de Oceania Tour. Hij reed een erg constant seizoen met een aantal top-tien klasseringen in etappekoersen, waaronder een tweede stek in de Tour de l’Avenir. Dat hij ook eendagskoersen aan kan, liet hij halverwege augustus nog zien, toen hij met groot vertoon van macht twee Italiaanse klassiekers in zijn leeftijdscategorie naar zich toe trok. Een hele gevaarlijk renner om in de gaten te houden.
Een andere renner die het heel goed doet dit seizoen, is Magnus Cort Nielsen. De Deense allrounder stond lange tijd aan de leiding van de Europe Tour, maar is inmiddels achterhaald door Tom Van Asbroeck en Sonny Colbrelli. Desondanks moet er rekening gehouden worden met Cort Nielsen, want hij is meer een heuvelrenner met een sterk eindschot dan een sprinter die een heuvel op kan. De renner, die de komende drie seizoenen uitkomt voor Orica-GreenEDGE, boekte dit seizoen al elf overwinningen.
Stefan Küng is één van de meest getalenteerde beloften. De twintigjarige Zwitser wordt zelfs al heel stiekem vergeleken met zijn illustere landgenoot Fabian Cancellara. Küng gaat komend seizoen in ieder geval koersen bij de profs, daar hij een tweejarig contract tekende bij BMC. De Zwitser won dit seizoen de Tour de Normandie (2.2) en reed in de Fleche Ardennaise (1.2) de concurrentie aan flarden, om vervolgens in juli Europees kampioen op de weg en in de tijdrit te worden. In de tijdrit van afgelopen maandag moest hij echter zijn meerdere bekennen in Campbell Flakemore en Ryan Mullen.
* Emanuel Buchmann, Caleb Ewan, Mike Teunissen, Ilya Davidenok
Duitsland rekent de laatste jaren in deze categorie vaak op Silvio Herklotz, maar die is de laatste maanden zoekende naar goede vorm. De 20-jarige renner van Team Stölting rijdt wel op het WK, maar zal het kopmanschap waarschijnlijk moeten laten aan zijn één jaar oudere landgenoot Emanuel Buchmann. Laatstgenoemde maakt na deze winter de overstap naar het nieuwe Team Bora. Dit seizoen is hij goed opdreef met een paar mooie klasseringen in een aantal etappekoersen. Met name in de heuvelachtige ritten presteerde hij goed, dus is ook Buchmann iemand om rekening mee te houden.
Caleb Ewan staat al jaren bekend als een supertalent. De nog altijd maar 20-jarige Australiër reeg vorig jaar de zeges aaneen en verbaasde in Florence door als sprinter lang mee te gaan in de finale en uiteindelijk met een vierde plaats net naast de medailles te grijpen. Dit seizoen begon hij direct maar met winnen door het Australisch kampioenschap voor beloften voor zichzelf op te eisen. De volgende overwinning liet echter heel lang op zich wachten, misschien wel te lang voor iemand van het kaliber-Ewan. Hij won de massasprint van de tweede rit in de Ronde van de Toekomst. De vraag is echter of het parcours in Ponferrada niet te zwaar voor hem is. Overigens heeft Australië misschien wel het sterkste collectief, daar Jack Haig, Cambpell Flakemore en Samuel Spokes ook deel uitmaken van het keurkorps uit Down Under.
Maar ook ‘wij’ hebben zeker een selectie om de forcing te overleven. Volgens Mathieu van der Poel start Nederland met vijf renners die allemaal sterk genoeg zijn om de wereldtitel te kunnen pakken. Mike Teunissen is één van die mannen. Hij tekende vorige maand een contract bij Belkin, dat volgend seizoen verder gaat met sponsoren Lotto en BrandLoyalty. De Limburger won dit seizoen Parijs-Roubaix voor beloften en reed daarnaast vrij constant. Dat het met zijn vorm wel goed zit, bewees hij afgelopen zondag. Hij was de sterkste man in koers in de Breda Baronie Classic, waar hij meermaals demarreerde, alleen aan kop reed en vervolgens in de sprint met de eerste groep de bloemen in de laatste Nederlandse klassieker van het seizoen pakte. De selectie van Nederland bestaat verder uit Lennart Hofstede, Sam Oomen en Timo Roosen.
Voor Ilya Davidenok kan het seizoen ook niet meer stuk. Hij werd tussen de profs Kazachs kampioen op de weg, waarna hij de dertien dagen durende Tour of Qinghai Lake op zijn naam wist te brengen. Voor Astana was dat reden genoeg om hem als stagiair op te nemen in de ploeg. Davidenok is een renner die de heuvels goed verteerd en vervolgens kan rekenen op een goed eindschot. In de Ronde van de Toekomst bewees hij dat door de vierde etappe te winnen. Hij rekende in een sprint-à-deux af met Sam Oomen. Ook diens landgenoot Bakhtiyar Kozhatayev is een man om rekening mee te houden.
Outsiders
Ondanks dat de topfavorieten min of meer vast staan, is de lijst met kanshebbers uit de tweede lijn bijna onuitputtelijk. Jongens die ook in vorm zijn, maar om wat voor reden dan ook geen sterren toebedeeld gekregen hebben, zijn de volgende: Oostenrijker Gregor Mühlberger, Ronde van de Toekomst-winnaar Miguel Angel López, Eritreeër Merhawi Kudus, de Fransen Quentin Jauregui, Pierre-Roger Latour en Kevin Ledanois, de Brit Tao Geoghegan Hart, de sterke Italiaan Luca Chirico, Luxemburger Alex Kirsch, de Noren met in het speciaal Sondre Holst Enger (foto), de Russen Alexandr Foliforov en Aleksey Rybalkin en de Sloveen Luka Pibernik.
Weer & TV
Het weer aankomende vrijdag kan niet beter voor de beloften. Volgens Weeronline krijgen de weersomstandigheden een tien. Er staat nagenoeg geen wind, met een heel mager briesje uit het zuid-westen aan windkracht 1. De kans op neerslag bedraagt nul procent en de zon zal geen last hebben van wolkenvelden. Een schitterende dag met 27 graden Celsius zal de straten van Ponferrada oranje kleuren door de Spaanse zon.
De interesse bij onze eigen nationale omroep NPO gaat niet verder dan de mannen en vrouwen wat betreft de live-uitzending. Ook op internet staat er niets op het programma voor vrijdag 26 september. Wél is de wedstrijd via het video-kanaal van de UCI te volgen, met Engels commentaar van Phill Liggett en José Been. Onze Belgische wielervrienden van Sporza zijn er natuurlijk wel live bij en brengen de wedstrijd vanaf 14.45 bij u in de woonkamer tot het journaal van 18.00. De wedstrijd start om 13.00.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Teuns
*** Louis Meintjes, Mathieu van der Poel
** Robert Power, Magnus Cort Nielsen, Stefan Küng
* Emanuel Buchmann, Caleb Ewan, Mike Teunissen, Ilya Davidenok
Deelnemerslijst (UCI)
Om te reageren moet je ingelogd zijn.