WK 2016: Sagan kroont zich opnieuw tot wereldkampioen
De regenboogtrui zit ook komend seizoen om de schouders van Peter Sagan. De 26-jarige Slowaak was na een door waaiers getekende koers in Doha (Qatar) de beste in de finale. Hij liet Mark Cavendish en Tom Boonen achter zich. Niki Terpstra was de beste Nederlander op plek negen.
Vlucht met exotenHet WK startte met een gebruikelijk beeld tijdens een mondiale titelstrijd. Na slechts enkele kilometers ontstond er een kopgroep met renners uit landen zonder een topfavoriet in hun rangen. De Colombiaan Ramirez, de Zuid-Afrikaan Dougall, de Eritreeër Berhane, de Canadees Roth, de Marokkaan Aït El Abdia, de Oekraïner Lagkuti en de Mexicaan Corella kregen een vrijgeleide van het peloton en verzamelden in een mum van tijd een geruststellende voorsprong van meer dan tien minuten. Corella moest overigens al snel de rol lossen, waardoor er zes vluchters overbleven.

Het peloton in de woestijn – Foto: Sirotti
Operation Dessert Storm
Het bleek de grote stilte voor de storm. Op het keerpunt in de woestijn was vooraf aangekondigd dat de Belgen daar de koers op de kant gingen zetten. En zo geschiedde. Vrijwel direct wist een groep van zo’n dertig renners zich af te scheiden. Tom Leezer was de enige Nederlander die meezat, waarna onder andere Danny van Poppel zijn longen uit zijn lijf reed om Niki Terpstra vooraan te krijgen. Uiteindelijk lukte dat, maar Dylan Groenewegen had de slag gemist. Dat gold ook voor Sebastian Langeveld en Tom Dumoulin, die vanwege materiaalpech op slag kansloos waren. De vluchters waren inmiddels ingerekend.
Duitsland mist de slag
België deed een uitstekende zet en had zes van de negen renners in de eerste waaier, waaronder kopmannen Tom Boonen en Greg Van Avermaet. Met Mark Cavendish, Michael Matthews, Alexander Kristoff, Elia Viviani en uittredend wereldkampioen Peter Sagan waren er enkele snelle mannen present. Duitsland had de slag gemist: John Degenkolb, André Greipel en Marcel Kittel zaten in de tweede waaier bij Groenewegen en ook Nacer Bouhanni. Fernando Gaviria viel niet veel later uit die groep met een ontwrichte schouder. Alle andere kandidaat-winnaars waren toen al verloren.

De Belgen waren goed vertegenwoordigd in de eerste waaier – Foto: Sirotti
Voorsprong op The Pearl een minuut
Bij het opdraaien van het lokale circuit op The Pearl, was het gat tussen de eerste en tweede waaier een dikke minuut. België voerde nog altijd het commando, terwijl in de achtergrond Dylan van Baarle en Koen de Kort de Duitsers een handje toestaken om terug te keren. Het probleem in de tweede waaier was de aanwezigheid van Belgen Jens Debusschere en Iljo Keisse, die een constante stoorfactor in de achtervolging waren. Uit pure frustratie nodigde het Degenkolb uit om Debusschere met zijn bidon water in zijn gezicht te spuiten. Ondertussen werden diverse achterop geraakte waaiers uit koers gehaald.
Duitsers staken de achtervolging
De achterstand van de tweede waaier op de koplopers groeide steeds verder naar de twee minuten. Op drie rondes voor het einde was het Duitse verzet van Degenkolb en Kittel, die in dienst reden van Greipel, gebroken. Zij staakten de strijd, waardoor er van een achtervolging helemaal geen sprake meer was. Vooraan bleven de Belgen stoïcijns doorrijden, al moesten Jens Keukeleire en een ijzersterke Oliver Naesen in de voorlaatste ronde laten gaan. Zo bleven Jasper Stuyven en Jurgen Roelandts als helpers over. Ondertussen werden de renners vooraan steeds nerveuzer.
Terpstra probeert, Belgen grijpen mis
In de laatste ronde leek België de andere sprinters in één lijn naar de aankomst te brengen, maar dat was buiten de aanvallers omgerekend. Terpstra hoefde in de laatste 130 kilometer geen extra inspanningen te doen en hij was de eerste die probeerde aan te vallen, op vijf kilometer van het einde. Van Avermaet sprong direct in het wiel, waarna Terpstra’s poging teniet gedaan werd. Vervolgens was het Leezer die het probeerde in de voorlaatste kilometer en hij sloeg direct een mooi gat. Roelandts bracht de sprinters vervolgens terug, waarna Sagan in extremis de klus klaarde. België moest na een bijna perfecte koers genoegen nemen met het brons voor Boonen.

Podium WK Wielrennen 2016 – Foto: Sirotti
Nou nou. Ik vond Merckx in die trui toch ook niet verkeerd. Of Bettini.
Niemand buiten België die dacht dat Boonen Sagan en Cavendish er op legt in de sprint.
Als je dan met van Avermaet en Roelandts in je gelederen toch alles op Boonen zet verdien je dat je niet wint, wat een domme tactiek!
Zo jammer dat ze dan zonodig Leezer terug moesten halen. Maar Sagan is ook een mooie winnaar.
Jij bent echt wel van het Playstation-wielrennen, geloof ik... na elke koers zeur je over de tactiek.
Jammer voor Leezer, was wel de ultieme verrassing geweest. Terpstra bakt er zoals gebruikelijk als kopman weinig van, een schijnaanvalletje en dat was het dan. Maar ja, hij wordt wat meer geviseerd dan Leezer natuurlijk.
Maar wat dachten die Belgen in de laatste 40 km? Laten we Sagan, Kristoff, Cavendish en Viviani naar de finish rijden?
Jammer dat de Belgen het gat dichten.
@ Purito
Merckx? Hoe oud denk je dat ik ben? Vind ik bovendien een persoonlijkheid om te ..., en als renner vond ik Bettini bij lange na niet zo schitterend als Sagan.
Nee, Boonen won niet bijna. Hij sprintte sterk, maar het was echt niet bijna.
Nu zat hij te sprinten met Kristoff in het wiel, maar die had zelfs niet de energie om er uit te komen. :/
En Leezer die Belgen...
Het gaat mij niet zozeer om de persoon. Sagan lijkt me privé ook niet echt de gezelligste. Maar mooiste wereldkampioen ooit? Geen idee. Er waren zoveel mooie wereldkampioenen.
Maar dat het de mooiste renner in het huidige peloton is, dat staat wel buiten kijf. Maar hij hoeft ook niet 6x achter elkaar WK te worden. Dan wordt het ook weer erg saai
Terpstra had volgens mij gewoon niks meer over, die hapte naar adem na 5 seconden in die eerste aanval