WK 2023: Evenepoel, Van Aert en Philipsen speerpunten in Belgische selectie
foto: Cor Vos
maandag 17 juli 2023 om 15:09

WK 2023: Evenepoel, Van Aert en Philipsen speerpunten in Belgische selectie

De Belgische selecties voor het WK wielrennen in Glasgow zijn bekendgemaakt. Bij de elite mannen kan bondscoach Sven Vanthourenhout rekenen op drie potentiële afmakers met titelverdediger Remco Evenepoel, Wout van Aert én Jasper Philipsen. Bij de elitevrouwen zal Lotte Kopecky ook met winstambities aan de start verschijnen.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Normaal gesproken had België met acht man aan de wegrit van WK wielrennen mogen deelnemen, maar Remco Evenepoel heeft als titelverdediger een persoonlijke startplek voor de wegrace. Daarom kan Vanthourenhout dus met negen renners starten en die extra plek is voor Philipsen. Daardoor hebben de Belgen met Evenepoel, Philipsen én Wout van Aert drie (potentiële)kopmannen om uit te spelen.

De drie kopmannen kunnen in Glasgow rekenen op steun van Tiesj Benoot, Nathan Van Hooydonck, Jasper Stuyven, Yves Lampaert, Frederik Frison en Victor Campenaerts. Er is met andere woorden dus geen plek voor onder meer Oliver Naesen, de afscheidnemende Greg Van Avermaet, Florian Vermeersch en Tim Merlier.

Zien we opnieuw een zegevierende Evenepoel op het WK? – foto: Cor Vos

“We gaan met drie jongens, of kopmannen, die de wereldtitel kunnen pakken”, begon bondscoach Vanthourenhout zijn relaas op de persconferentie. “Met Remco en Wout kunnen we heel offensief koersen. Met Jasper zijn we dan weer sterk in het defensieve. De verhouding tegenover elkaar is niet moeilijk. Het geeft ons net kansen bij elk wedstrijdplan. De andere renners weten dat ze als knecht naar het WK trekken, al zijn Benoot en Lampaert natuurlijk beresterke renners.”

Rolverdeling 
Maar wat is nu precies de rolverdeling tussen de drie kleppers? Mocht de titelstrijd uitdraaien op een sprint, dan kan Vanthourenhout – met Van Aert en Philipsen – twee renners uitspelen. “Eerlijkheid zal beslissend zijn op het moment dat de sprint eraan komt. Wout en Jasper zullen niet samen sprinten. Wie zich nog het beste voelt na een zware koers, krijgt de voorkeur”, citeert Sporza de bondscoach.

De aanwezigheid van Frison is op het eerste gezicht misschien opvallend, maar de renner van Lotto Dstny heeft een duidelijke taak in Glasgow. “Tim Declercq heeft wel wat pech gekend, maar Frederik heeft een sterk voorjaar gereden. Al wil ik niet zeggen dat hij veel beter was. Hij weet in welke rol hij naar het WK trekt. Een aantrekkelijke rol, ook voor jongens in de toekomst. Frederik ligt goed in de groep en is een echte teamplayer”, schetst Vanthourenhout.

Philipsen is met (voorlopig) vier zeges de absolute sprintkoning in de Tour – foto: Cor Vos

De keuzeheer gaat – met kopmannen Van Aert, Evenepoel en Philipsen, voor het allerhoogste: de wereldtitel. “We gaan naar Glasgow om de koers te winnen. We kunnen de perfecte wedstrijd rijden, maar hebben niet alles in de hand. Een tweede of derde positie kan evengoed het resultaat zijn. We moeten ambitieus zijn, maar er zijn geen garanties.” Van Aert en Evenepoel hopen in Glasgow eveneens een gooi te doen naar de wereldtitel in het tijdrijden.

Op het lokale circuit van de WK-wegwedstrijd in Glasgow, dat 14,3 kilometer lang is en tien keer gerond moet worden, is een helling van 200 meter aan 7,7% de scherprechter. Dat is niet de enige lastigheid, want elk finalerondje bevat 193 hoogtemeters. In totaal rijden de mannen 277,6 kilometer, met daarin 3.167 hoogtemeters.

Belgische selecties voor WK wielrennen in Glasgow (6-12 augustus)

Wegritten

Elitemannen: Wout van Aert, Tiesj Benoot, Victor Campenaerts, Remco Evenepoel, Frederik Frison, Nathan Van Hooydonck, Yves Lampaert, Jasper Philipsen en Jasper Stuyven.

Reserves: Tim Declercq, Quinten Hermans, Florian Vermeersch en Tim Wellens.

Elitevrouwen: Sanne Cant, Julie De Wilde, Justine Ghekiere, Marthe Goossens, Lotte Kopecky, Lone Meertens en Marthe Truyen.

Reserves: Audrey De Keersmaeker, Marieke Meert, Marion Norbert-Riberolle en Julie Van De Velde.

U23-Mannen: Gil Gelders, Thibau Nys, Alec Segaert, Warre Vangheluwe en Jonathan Vervenne.

Reserves: Tijl De Decker, Jasper Dejaegher, Vlad Van Mechelen

Junioren-mannen: Steffen De Schuyteneer, Sente Sentjens, Lars Vanden Heede, Victor Vaneeckhoutte en Jarno Widar.

Reserves: Niels Driesen, Duarte Marivoet Scholiers en Jasper Schoofs

Junioren-vrouwen: Lore De Schepper, Ella Heremans, Fleur Moors, Xaydée Van Sinaey en Luca Vierstraete.

Reserves: Dina Boels, Emma Siegers en Anna Vanderaerden

Tijdrijden

Elitemannen: Remco Evenepoel en Wout van Aert.

Reserve: Yves Lampaert

Elitevrouwen: Julie De Wilde en Febe Jooris.

Reserve: Sara Van De Vel

U23-mannen: Alec Segaert en Jonathan Vervenne.

Reserve: Vlad Van Mechelen

Junioren-vrouwen: Xaydée Van Sinaey en Luca Vierstraete.

Reserve: Anna Vanderaerden

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.