WK 2023: Mathieu van der Poel rijdt donderdagavond Short Track op de MTB
foto: Cor Vos
dinsdag 8 augustus 2023 om 14:16

WK 2023: Mathieu van der Poel rijdt donderdagavond Short Track op de MTB

Mathieu van der Poel komt donderdag normaal gesproken in actie op de mountainbike tijdens het Super WK wielrennen. De kersverse wereldkampioen op de weg gaat om 18.45 uur (Nederlandse tijd) van start op de Cross Country Short Track, de ‘sprintrace’ van ongeveer 20 minuten.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Eigenlijk zou dinsdag de kwalificaties verreden worden voor het WK op de Short Track, maar die wedstrijden zijn afgelast omdat er niet genoeg deelnemers zijn om kwalificaties te doen. Daardoor starten alle deelnemers aan de Short Track-wedstrijd automatisch in de finale. Alleen in dat geval zou Van der Poel ook starten op het sprintonderdeel.

De Nederlandse kopman liet na het behalen van zijn wereldtitel op de weg al gelijk weten te passen voor de eventuele kwalificatie. Maar nu deze überhaupt niet doorgaat, is de deur geopend voor Van der Poel om donderdag wel te rijden. “De status is onveranderd aan gisteren. Hij staat op de startlijst omdat hij ingeschreven is, dat is nodig anders kan hij helemaal niet rijden”, voegt de KNWU er nog aan toe.

Van der Poel focust zich nog op het herstel van de wegrit, maar was dinsdag al op het parcours van Glentress Forest om te verkennen. De KNWU liet eerder weten dat hij zich vanaf donderdag weer bij de nationale MTB-selectie zou voegen en vervolgens zou gaan voorbereiden op de Cross Country-wedstrijd op de MTB. Die staat zaterdag op het programma in Schotland.

Normaal gesproken wordt de Short Track-wedstrijd in een wereldbekerweekend gebruikt om de startvolgorde te bepalen voor de eerste startrijen. Maar omdat de Short Track op dit WK compleet los staat van de olympische Cross Country (de hoofdwedstrijd van zaterdag) is dat niet het geval. Van der Poel zal achteraan starten, omdat hij geen punten heeft op de wereldranglijst.

Van der Poel heeft een goede streak als het gaat om het rijden van Short Track-races op de mountainbike. In 2018 won hij drie manches in de Wereldbeker, in 2019 was hij vijf keer de sterkste en in 2021 won hij twee sprintraces.

Parcours Short Track
Glentress Forest, honderd kilometer ten oosten van Glasgow, is dit jaar het WK-decor van de strijd in het mountainbiken. Het gebied kent tachtig kilometer aan trails, waarvan een ingekort parcours van 900 meter is uitverkozen voor de Short Track-wedstrijden, met in iedere ronde 33 hoogtemeters. Per onderdeel is de richttijd een razendsnelle wedstrijd van 20 minuten.

De Short Track wordt verreden op het groene parcours (rechts op het plaatje)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.