WK 2024: Dit is de selectie van Nederland rondom titelverdediger Mathieu van der Poel
foto: Cor Vos
vrijdag 6 september 2024 om 15:39

WK 2024: Dit is de selectie van Nederland rondom titelverdediger Mathieu van der Poel

Nederland reist met negen renners af naar de WK wegwedstrijd voor mannen op het wereldkampioenschap in Zürich. Titelverdediger Mathieu van der Poel was automatisch geplaatst na zijn WK-zege van vorig jaar, waardoor bondscoach Koos Moerenhout liefst acht andere renners mocht selecteren. Naast ervaren krachten als Wilco Kelderman en Bauke Mollema is er ook plek voor debutanten Bart Lemmen, Frank van den Broek en Sjoerd Bax.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Omdat het WK wielrennen dit jaar plaatsvindt op een bijna bergachtig parcours in en om het Zwitserse Zürich, heeft Moerenhout moeten putten uit een ander vaatje. De klimtypes moesten van stal gehaald worden, zoals Wilco Kelderman, Bauke Mollema en Sam Oomen, al zijn ook enkele heuvelspecialisten gekozen door de bondscoach. Kopman is uittredend winnaar Mathieu van der Poel.

Relatief nieuwe gezichten als Frank van den Broek, Bart Lemmen en Sjoerd Bax zien een goed seizoen bekroond worden met een WK-selectie, terwijl Oscar Riesebeek en Daan Hoole (die als enige ook de tijdrit zal betwisten) aangewezen lijken als helpers voor in het eerste deel van de koers.

Nederland mag met negen renners starten; acht renners vanwege de plek op de landenranking van de UCI en die laatste plek is specifiek voor de WK-winnaar van het jaar ervoor. Mathieu van der Poel, dus.

Bondscoach Moerenhout weet dat goud winnen niet makkelijk gaat worden. “Ik kijk uit naar een aanvallende koers”, zegt hij op de KNWU-site. “Ik heb veel vertrouwen in deze ploeg, een mix van ervaren en jongere renners, afgestemd op de zwaarte van het parcours. Ik verwacht een mooie strijd, waarbij er op dit type parcours van alles kan gebeuren. En we hopen natuurlijk op wederom een prachtig resultaat met Mathieu, daar gaan we als team voor strijden.”

Geen Mixed Team Relay
Nederland zal de Mixed Team Relay niet rijden, iets wat Moerenhout eerder al had aangekondigd. “Met de enorm drukke kalenders van de renners is het helaas niet mogelijk gebleken dit organisatorisch voor elkaar te krijgen. Dit is echt een onderdeel wat je gezamenlijk als team de tijd en focus wil geven wat het verdient om tot het best mogelijke resultaat te komen. Als blijkt dat je dit niet op de meest optimale manier kunt doen, dan moet je helaas besluiten niet deel te neme.”, legt hij uit.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.