WK 2024: Alec Segaert pakt brons bij beloften na inhaalrace, Duitse beer Niklas Behrens verovert wereldtitel
foto: Cor Vos
vrijdag 27 september 2024 om 16:50

WK 2024: Alec Segaert pakt brons bij beloften na inhaalrace, Duitse beer Niklas Behrens verovert wereldtitel

Niklas Behrens is de nieuwe wereldkampioen bij de beloften mannen. De grote Duitser, die vanaf volgend jaar voor Visma | Lease a Bike zal uitkomen, reed in de finale weg met Martin Svrček en versloeg de Slowaak versloeg in de sprint. Alec Segaert kwam na een inhaalrace nog als derde over de streep en pakte zo het brons. Jarno Widar werd zevende, Tibor del Grosso achtste.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

De beloften mannen begonnen aan hun 174 kilometer lange wereldkampioenschap in Uster. Na tweemaal een relatief vlak rondje om de Greifensee te hebben afgelegd, reden ze het lokale circuit in Zürich. Deze omloop van 26,8 kilometer werd (bijna) vijf keer gereden. Het begin van de ronde was het lastigst, met snel achter elkaar de Zürichbergstrasse (1,1 km aan 8%) en Witikonerstrasse (2,3 km aan 5,7%). Later volgde nog een niet al te lastige klim van 1,5 kilometer met een strook van 5%. Vervolgens was het nog vijf kilometer naar de streep.

In de vlakke openingsfase lag het tempo meteen hoog. Toch wisten drie renners in de natte omstandigheden weg te komen: Cole Kessler (Verenigde Staten), Lewis Bower (Nieuw-Zeeland) en Robert Donaldson (Groot-Brittannië). Zij begonnen met een minuut voorsprong aan de Binz (1.5 km aan 9,2%), de klim richting het finalerondje.

Speldenprikken van Del Toro en Morgado
Hier ging Alastair Mackellar in de tegenaanval, maar de Australiër belandde in de chasse patate. Hij zou korte tijd later weer opgeslokt worden door het peloton, waar men flink gas gas. Met nog 120 kilometer te gaan, zat daarom ook het avontuur van Kessler, Bower en Donaldson er alweer op. We kwamen zo met een gesloten peloton een eerste keer over de streep. Wel waren er al veel renners overboord, onder wie Europees kampioen Huub Artz. Hij zou niet meer terugkeren van voren.

Huub Artz speelde geen rol van betekenis – foto: Cor Vos

Op de eerste keer Zürichbergstrasse (1,1 km aan 8%) zagen we topfavoriet Isaac Del Toro al eens doortrekken. De versnelling leidde even tot een elitegroepje, maar een grote groep kwam weer terug. Daarna waren er al snel nieuwe uitvalspogingen. Vooral Callum Thornley (Groot-Brittannië) en Artem Shmidt (Verenigde Staten) sloegen een mooie kloof. Ze hielden het een tijdje vol vooraan, maar bij de tweede finishpassage werden ze weer ingerekend.

Jan Christen gaat solo
Bij de volgende bestijging van de Zürichbergstrasse gooide Antonio Morgado de beuk erin. De Portugees, dit jaar bij de grote jongens al vijfde was in de Ronde van Vlaanderen, kreeg Davide de Pretto (Italië) mee. Maar ook dit duo hield niet lang stand. Het steeds verder uitdunnende peloton keerde terug, waarna het aanvallen bleef regenen. Zo zette Tibor del Grosso de rest onder druk in een technische afdaling. Het leidde tot wat afscheiding, maar de Zwitsers hadden de slag gemist en zij herstelden de situatie net na het ingaan van de voorlaatste ronde.

Tibor del Grosso toonde zich – foto: Cor Vos

De aansluiting kwam op de Zürichbergstrasse, waar Jan Christen het werk van zijn Zwitserse ploeggenoten gelijk een vervolg gaf. De renner van UAE gaf er met nog vijftig kilometer te gaan een flinke klap op. Niemand was in staat om hem te volgen. Giulio Pellizzari ging in zijn eentje nog in de achtervolging, terwijl zich achter de Italiaan een groepje van dertien renners vormde. Daarbij maar liefst vijf Belgen – Jarno Widar, Robin Orins, Emiel Verstrynge, Alec Segaert en Junior William Lecerf – en één Nederlander: Del Grosso.

Belgen proberen bres te dichten
Verder deden ook Joseph Blackmore (Groot-Brittannië), Igor Arrieta, Iván Romeo (Spanje), Niklas Behrens (Duitsland), Martin Svrček (Slowakije), Isaac Del Toro (Mexico) en Darren Rafferty (Ierland) nog mee voor de medailles. En voor de winst? Het kon nog, vooral door het werk van de Belgen. Zij rekenden Pellizzari op iets meer dan dertig kilometer van de streep weer in. De voorsprong van Christen was bij het luiden van de bel van de laatste ronde echter wel opgelopen tot vijftig seconden.

Op de laatste keer Zürichbergstrasse slonk de voorsprong van Christen wel wat, vooral door een aanval van Widar. De Belg weekte zich samen met Svrček en landgenoot Segaert los van de rest. Segaert reed zich daarna leeg voor Widar. Vanuit de achterhoede kwamen niettemin weer wat renners terug: Blackmore, Del Toro, Behrens en Del Grosso. Zij haakten hun karretje aan bij Widar, die op de Witikonerstrasse het volle pond gaf. Segaert liet de rest gaan en op den duur ging het ook te hard voor Del Grosso.

Verstrynge leidt de dans in de achtervolging – foto: Cor Vos

Christen ingerekend, sprint met twee
De vijf overgebleven achtervolgers kwamen nu snel dichter bij Christen. Ze kregen hem weer in het zicht, want de marge van de Zwitser was op negentien kilometer nog slechts twintig seconden. Voor de laatste echt steile strook in het rondje, op goed tien kilometer van de streep, sprintten Behrens en Svrček het gaatje dicht. En net voor de echte top ging de grote Duitser nóg een keer aan. Dat was de genadeklap voor Christen, maar Svrček kon – met hangen en wurgen – nog wel blijven. De twee kwamen samen beneden en breidden daar hun voorsprong uit tegenover Widar, Del Toro, Blackmore en Christen.

Het zou tussen Behrens en Svrček gaan. De twee vielen elkaar niet meer aan, waardoor we een sprint-à-deux kregen. Behrens ging van ver aan en verraste zo Svrček, die te laat reageerde. De Duitser won na een krachtige sprint met meerdere fietslengtes verschil. Aldus moest Svrček genoegen nemen met het zilver. Behrens, die momenteel nog uitkomt voor de opleidingsploeg van Lidl-Trek, rijdt vanaf volgend jaar overigens voor Visma | Lease a Bike.

Brons voor Segaert
In de achterhoede was Segaert nog teruggekeerd bij de vier achtervolgers. En de Belg knalde vrijwel meteen door. Christen probeerde nog naar Segaert toe te springen, maar wist de bres niet te dichten. Segaert pakte zo het brons. Christen kwam als vierde over de streep, waarna Blackmore naar de vijfde plek sprintte, voor Del Toro en Widar. Daarachter kwam Del Grosso als achtste over de streep.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.