WK 2024: Remco Evenepoel snelt naar tweede wereldtitel tijdrijden na strijd met Filippo Ganna
foto: Cor Vos
zondag 22 september 2024 om 17:27

WK 2024: Remco Evenepoel snelt naar tweede wereldtitel tijdrijden na strijd met Filippo Ganna

Remco Evenepoel is voor het tweede jaar op rij wereldkampioen tijdrijden geworden. Op het WK tijdrijden 2024 in Zürich vocht de Belgische topfavoriet, eerder dit jaar ook al olympisch kampioen tijdrijden, een verbeten strijd uit met Filippo Ganna. Evenepoel had even 20 seconden voorsprong en gaf daar in de slotfase wat van weg, maar het was genoeg om opnieuw goud op te halen. Hij werd geflankeerd door twee Italianen: Ganna werd tweede en Edoardo Affini enigszins verrassend derde.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Het WK tijdrijden voor mannen was 46,1 kilometer lang en voerde de renners van Oerlikon naar Zürich. Halverwege lagen enkele serieuze klimmetjes (eerst 1,1 km aan 4,6%, daarna 600 meter aan 6,3% en tot slot 350 meter aan 6,4%) en een listige afdaling die de tijdrit lastig maakten, maar verder was het weinig technisch en vooral veel stampen. Tussenpunten waren er na 12,5, 26,6 en 36,7 kilometer.

Na meerdere renners uit exotische en niet-wielerlanden was het uitkijken naar de outsiders voor de ereplaatsen. Søren Waerenskjold zette meerdere goede richttijden neer, maar kersvers Europees kampioen Edoardo Affini deed het beter en legde de lat hoog. De echte kanonnen moesten toen nog van start gaan; Stefan Küng, Joshua Tarling, Brandon McNulty, Primoz Roglic, Filippo Ganna en titelverdediger Remco Evenepoel sloten de rij.

foto: Cor Vos

Paniek bij Evenepoel, toch snelle start
Bij Evenepoel was er paniek vlak voor zijn start, want bij het opstappen vloog zijn ketting eraf. Met flink wat haast werd die weer erop gelegd, waarna de olympische tijdritkampioen tóch op tijd van start kon gaan. Bij het eerste tussenpunt zette Tarling een richttijd neer, waar Ganna onder dook.

Topfavoriet Evenepoel kende ondanks zijn start-incident een uitstekend begin, want hij leidde al 12,5 kilometer al met 6 seconden op Ganna en 12 seconden op Tarling. Küng volgde daarachter al op meer dan 20 seconden, terwijl Roglic in dat eerste vlakke deel al 37 seconden aan zijn broek kreeg.

Ganna houdt knap stand tegen Evenepoel op zwaarste klim
In het tweede gedeelte kregen de renners de eerste beklimmingen voor de wielen. In die fase had een opvallende naam zich in de voorste gelederen gemeld bij dat tweede tussenpunt: Jay Vine klokte er een toptijd waar onder meer Affini, Tarling, McNulty, Küng en Roglic zich op stuk beten.

Vine was daarmee een voorlopige derde, want Ganna en Evenepoel waren nog sneller dan de Australiër. Ganna hield gelijke tred met Evenepoel, want de GPS-verschillen schommelden lange tijd rond de 8 seconden. Op het zwaardere klimgedeelte hield de Belg die voorsprong vast. Hij kwam met 9 seconden voorsprong op Ganna over de top na 26,6 kilometer. Vine volgde op 28 seconden, met Affini (op 47 seconden) en Tarling (op 52 seconden) op grotere achterstand.

foto: Cor Vos

Spanning tussen Evenepoel en Ganna, Vine verspeelt medaillekansen
Op dat moment was duidelijk wie om de medailles gingen strijden. In het derde gedeelte volgden een afdaling, een kort klimmetje, nog een afdaling en een vlakker gedeelte. Aan het derde tussenpunt na 36,7 kilometer klokte Vine nog wel de toptijd ten opzichte van Affini, maar de Australiër had in die fase bijna 20 seconden verloren.

Wat bleek? Vine was onderuit gegaan in de afdaling en had zo een flinke knauw gekregen. De strijd om brons lag dus helemaal open, met Vine, Affini en Tarling als kanshebbers. De gevallen Australiër kreeg in de laatste vlakke kilometers nog flink wat tijdverlies aangesmeerd, waardoor hij naast de medailles greep. Ook Tarling kwam tekort, waardoor Europees kampioen Affini de lachende derde en zijn succesvolle najaar compleet maakte met ook nog WK-brons.

Gouden jaar voor Remco Evenepoel
Maar de strijd om het goud ging toch echt tussen Evenepoel en Ganna. In dat derde deel wist de Belg zijn voorsprong uit te diepen: 9 seconden werden 19 seconden en dus begon Evenepoel met een geruststellende voorgift aan de laatste 10 kilometer. Ganna had in de biljartvlakke slotfase nog wel het voordeel van de ‘langzame’ Roglič als mikpunt, waardoor hij de voorlopig snelste tijd neerzette.

Het was toen nog wachten op Evenepoel met zijn gouden helm en gouden fiets, die wel wat van zijn pluimen verloor in die slotkilometers. Uiteindelijk was het verschil aan de finish iets meer van 6 seconden tussen de gouden Evenepoel en de zilveren Ganna, waardoor de Belg dus voor het tweede jaar op rij zich de wereldkampioen tijdrijden mag noemen. Juichend kwam Evenepoel over de finish.

foto: Cor Vos

Ganna en Affini mochten dus mee het podium op. Zij waren de enigen die binnen een minuut van Evenepoel konden blijven in 46,1 kilometer. Tarling en de gehavende Vine vervolledigden de top-5. Victor Campenaerts was de tweede Belg in de uitslag op de negende plaats, bijna twee minuten achter het goud. Daan Hoole was de enige Nederlandse deelnemer; hij strandde op plek 17 op 2.43 minuut van Evenepoel.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.