WK 2024: Voor het eerst sinds 2014 geen Nederlandse medaille in wegrit voor elite vrouwen
Pauliena Rooijakkers rijdt op kop voor Demi Vollering - foto: Cor Vos
zaterdag 28 september 2024 om 18:13

WK 2024: Voor het eerst sinds 2014 geen Nederlandse medaille in wegrit voor elite vrouwen

De wegrit voor de elite vrouwen op het wereldkampioenschap in Zürich is voor de Nederlandse vrouwen uitgedraaid op een teleurstelling. Voor het eerst sinds 2014 pakt Nederland in deze discipline zelfs geen medaille.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Het illustreert de dominante positie van Nederland in het vrouwenwielrennen. In 2014 stonden er – na het wereldkampioenschap in het Spaanse Ponferrada – een Française (Pauline Ferrand-Prévot), Duitse (Lisa Brennauer) en Zweedse (Emma Johansson) op het podium.

Daarna volgden er negen WK’s en telkens eindigde een Nederlandse bij de eerste drie. In 2017, 2018, 2019, 2020 en 2022 ging er zelfs een Nederlandse renster vandoor met de wereldtitel, met Chantal van den Broek-Blaak, Anna van der Breggen (2x), Annemiek van Vleuten (2x).

Van Vleuten (links) en Van der Breggen (midden) op het podium van het WK in 2020 – foto: Cor Vos

In de jaren 2019 en 2020 stonden er zelfs twee Nederlandse vrouwen op het podium. De laatste jaren grepen de Nederlandse rensters ook wel eens naast de felbegeerde regenboogtrui, maar gingen ze alsnog met een medaille naar huis. Zo veroverde Demi Vollering vorig jaar nog zilver op het WK in het Schotse Glasgow.

Dit jaar bleek zelfs eremetaal te hoog gegrepen. En dat terwijl de vrouwen in het oranje in de finale een overtal hadden en de koers grotendeels wisten te domineren. Demi Vollering mocht na ruim vier uur en 150 kilometer wel sprinten om de titel, maar kwam niet verder dan een vijfde plaats. Een kleine pleister op de wonde: Puck Pieterse veroverde de wereldtitel bij de beloften vrouwen.

EENDAG
RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.