WK 2024: Voorbeschouwing tijdrit elite vrouwen — Medaillekansen voor Demi Vollering?
foto: Cor Vos
zondag 22 september 2024 om 07:00

WK 2024: Voorbeschouwing tijdrit elite vrouwen — Medaillekansen voor Demi Vollering?

Een strijd van vrouw tegen vrouw, maar toch ook vooral een interne strijd. De wereldkampioenschappen tijdrijden is voor de beste vrouwen in het werk tegen de klok de afspraak van het jaar. Kan Chloé Dygert ook buiten Groot-Brittannië de internationale tijdrittroon opeisen? Wat kan olympisch kampioene Grace Brown op haar laatste WK? En waar zijn de favorieten uit de Lage Landen, Lotte Kopecky, Demi Vollering en drievoudig wereldkampioene Ellen van Dijk allemaal toe in staat? WielerFlits kijkt vooruit!

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Historie


Laatste editie

Tijdens de Super WK Wielrennen in Glasgow zou Marlen Reusser het WK tijdrijden wel eventjes winnen. Ze had net de slottijdrit in de Tour gewonnen en ze had dat jaar al tijdens wat mooie wedstrijden haar handen in de lucht mogen steken. In Gent-Wevelgem en in de rondes van Zwitserland en het Baskenland. Ja, de WK-tijdrit zou bijna een formaliteit moeten zijn, zeker omdat Chloé Dygert, die andere topfavoriet, kampte met ziekte in aanloop naar de titelstrijd.

Hoe anders liep het. Van bij het vertrek, nabij de plek waar sommigen de legendarische ronde tafel van Koning Arthur in zien, ging het niet. Niet als een warm mes door de boter, maar als een koud mes door de appelstroop. Op zulke dagen kan tijdrijden voelen als, om bij Arthuriaanse legenden te blijven, het tevergeefs proberen te bevrijden van een zwaard uit een rots.

Zo wreed kan profsport zijn – foto: Cor Vos

Zeker tijdritkanonnen van het kaliber Reusser krijgen nog weleens het stempel ‘machine’ mee. Dat ze ook nog eens Zwitserse is, zorgt alleen maar voor meer clichés die aan haar gekoppeld worden. In het Schotse land werd echter heel duidelijk dat het soms gewoon niet gaat. Wielrennen is prachtig, maar de sport heeft ook zo z’n schaduwkanten. Zo nu en dan is het ook een ontzettende rotsport die veel van de beoefenaars vraagt. En zelfs al win je zelf en met je ploeg alles wat los en vast zit, ergens is er een grens en daar ging Reusser overheen. Eigenlijk wel een keer goed om zo duidelijk te kunnen zien wat het met een mens kan doen.

Het afstappen van Reusser maakte dat de weg vrij lag voor iemand anders. Maar voor wie? Chloé Dygert. Na haar eerste overwinning op het WK tijdrijden in 2019 zou ze het internationale koersen tegen de klok domineren, zo leek het. Niets bleek echter minder waar. Uitgerekend opnieuw in Groot-Brittannië slaagde ze er weer in om op de tijdrittroon te gaan zitten. En dat terwijl het er niet zo gek lang voor de start naar uit zag dat ze het WK niet eens kon rijden. Maar ondanks dat ze zich nog altijd niet honderd procent voelde, snelde ze wel mooi naar de wereldtitel, nipt voor Grace Brown.

EENDAG

Parcours

Bij het horen van de naam Pfannenstiel krijgen veel nostalgische wielerliefhebbers (mooi pleonasme) al zwakke knieën. De Pfannenstiel wordt namelijk geassocieerd met de legendarische Züri Metzgete. Het is namelijk de naam van de bergrug ten zuidoosten van Zürich. En die bergrug moeten de rensters ook over tijdens het WK Tijdrijden. Gestart wordt er in Gossau, vanwaar de eerste vijf kilometer weinig voorstellen. Het is of vlak of het gaat zelfs lichtjes naar beneden.

Maar dan komen de rensters aan bij de heuvelzone, waar de benen maar beter helemaal opgewarmd kunnen zijn. De rensters beginnen met 1100 meter à 4,6% gemiddeld op de Leerütistrasse, maar dat is slechts een opmaat naar het langste klimmetje. Het gemiddelde verandert niet, echter is de klim nu bijna drie kilometer vanuit Oetwil am See. Bovenop heb je ongetwijfeld een mooi uitzicht, al zullen de rensters vermoedelijk enkel het asfalt vlak voor zich zien. Of sterretjes.

Na een snelle afzink van 2,1 km à -6,6% volgen er nog twee kleine uitsmijters. We beginnen met een klimmetje van 600 meter à 6,3%, om met een klim van 350 meter à 6,4% op de Pfannenstielstrasse het klimwerk af te sluiten. Wat er dan rest, is een goede 800 meter vlak, een goede kilometer dalen aan 4,5%, 750 meter vals plat omhoog en een afsluitende steile afzink van 1300 meter richting de oevers van de Zürichsee.

Op 12,2 kilometer van de finish sturen de rensters op hoge snelheid naar rechts om over een biljartlaken naar de Sechseläutenplatz te trekken. Aan het einde van de Zwitserse Goudkust ligt er na 29,9 kilometer afzien een gouden medaille en een regenboogtrui klaar voor de renster die het parcours met 327 hoogtemeters als snelste heeft afgelegd.

Zondag 22 september: Gossau – Zürich (29,9 km)
Start: 12.00 uur, eerste starter
Finish: rond 14.15 uur, laatste starter


Favorieten

Het wordt haar vierde en laatste WK Tijdrijden. Grace Brown gaat ermee stoppen aan het einde van het seizoen en dat einde van het seizoen nadert nu echt met rasse schreden. De carrière van Brown is mede dankzij die olympische titel meer dan geslaagd, al ontbreekt er nog wel een wereldtitel op haar palmares. Die zou ze toch nog wel heel graag pakken.

In de twee voorgaande jaren was er steeds net iemand beter, lukt het nu dan voor de vrouw uit Camperdown, Victoria? Het hele jaar lukken de dingen juist wel waar ze eerder net niet lukten (winnen van een topklassieker en het winnen van een groot tijdritkampioenschap), dus je bent haast geneigd om te denken dat dit ook voor wat betreft het WK tijdrijden haar jaar zou kunnen zijn. Desondanks moet vermoedelijk dan wel alles kloppen, want de concurrentie is niet gering.

Na een olympische titel nu ook een wereldtitel voor Grace Brown? – foto: Cor Vos

Naar Chloé Dygert wordt als titelverdedigster vanzelfsprekend ook uitgekeken. Ze gaat voor niets anders dan de winst, we kennen haar niet anders. Die hellinkjes moeten haar in principe ook wel liggen, al zal het wel flink uitkijken worden in de afdalingen. Dygert staat niet meteen bekend om fenomenale daaltechniek, dus ze zal het daar rustig aan willen doen. Of gaat ze er toch vol doorheen, met alle risico’s van dien? Met Imola in het achterhoofd, misschien toch maar even de remmen toucheren…

Van haar landgenote Amber Neben hoeven we geen wonderen verwachten, maar zij gaat wel iets bijzonders presteren. Niet alleen rijdt ze op haar 49e (!) nog het WK tijdrijden – waarmee ze nog niet de oudste deelneemster ooit is, aangezien Jeannie Longo in 2010 een maand voordat ze 52 werd nog meedeed – ze begint ook aan haar zeventiende wereldkampioenschap tegen de klok. Waarmee ze eentje doet dan Judith Arndt en Longo, met beiden zestien deelnames. Volgt er een nieuwe top tien voor haar?

Over veel deelnames gesproken. Ellen van Dijk kan er ook wat van. Zij begint na een waar achtbaanseizoen aan haar vijftiende WK tegen de klok. Ze sloot er al drie winnend af, maar de kans dat dat dit jaar opnieuw gebeurt, achten we klein. Daarvoor lijkt de tijdrit voor anderen meer geschikt en zijn er anderen in grootsere vorm. Het is wel te hopen dat ze inderdaad nog een stapje kan zetten, zodat ze een goede tijdrit kan rijden. Dan weet je maar nooit wat er gebeurt.

De grootste Nederlandse medaillekans moet echter Demi Vollering zijn. Tijdens de Tourtijdrit door haar achtertuin knalde ze het hoogste WorldTour-gemiddelde ooit van de tabellen. En ook al laat die ultrakorte chronoproef zich moeilijk vergelijken met wat de rensters nu voor de kiezen krijgen, het is wel een teken aan de wand. Sowieso heeft Vollering de voorbije jaren grote stappen gezet als het gaat om het werk tegen de klok. Die investeringen kunnen zich tijdens de WK tijdrijden zomaar extra terugbetalen. In haar Zwitserse achtertuin heeft ze in ieder geval weinig aan het toeval overgelaten, tot een grondige verkenning met begeleiding aan toe.

Demi Vollering – foto: Cor Vos

Na haar Europese titel tegen de klok, wordt er op het mondiale kampioenschap ook veel verwacht van Lotte Kopecky. Tijdens de Olympische Spelen hadden er al een medaille ingezeten, als ze ten minste niet tegen de vlakte was gegaan. Als heb je verdomd weinig aan, zeker in topsport, maar op het WK krijgt ze een kans het goed te maken. De lastigere eerste helft van de tijdrit zou in haar voordeel moeten werken ten opzichte van de powerhouses die het van het vlakke moeten hebben, en dat kan ze eveneens prima vandaag de dag.

Een medaille pakken, of misschien zelfs wel meer, behoort echt tot de mogelijkheden. En daarmee zou Kopecky nog maar eens geschiedenis schrijven. De beste uitslag voor een Belgische op een WK is immers de vijfde plek van Ann-Sophie Duyck in Ponferrada. Op het EK dat ze won, kwam Kopecky met Van Dijk en Christina Schweinberger zeker wel wat grote namen tegen, maar toch gaan er op het WK nog een paar scheppen bovenop.

Naast de niet-Europese rensters noteren we bijvoorbeeld nog de deelname Anna Henderson en Juliette Labous, de nummers twee en vier van de olympische tijdrit. Twee rensters die er op het Europees kampioenschap niet bij waren. Met name Henderson moet echt in staat worden geacht om mee te doen om de medailles. De Française staat misschien iets minder garant voor een topklassering, maar ook zij vindt een parcours waarop ze uit de voeten zou moeten kunnen. Tot slot kijken we ook nog naar rensters als Cédrine Kerbaol, Brodie Chapman, Agnieszka Skalniak-Sójka, Antonia Niedermaier en Vittoria Guazzini, al lijken zij niet meteen serieus mee te kunnen gaan doen om de medailles.

Waar is Lotte Kopecky toe in staat? – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Grace Brown
*** Chloé Dygert, Lotte Kopecky
** Demi Vollering, Anna Henderson, Juliette Labous
* Christina Schweinberger, Ellen van Dijk, Cédrine Kerbaol, Vittoria Guazzini

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Weeronline spreekt op het moment van schrijven van deze voorbeschouwing van mooie weersomstandigheden in de buurt van Zürich. ’s Middags kan de temperatuur de 22 aantikken, terwijl de wind (windkracht 1 uit het noordwesten) nauwelijks een rol van betekenis zou moeten spelen. Zeker in Zwitserland eind september kan dat een stuk minder!

De individuele tijdrit voor vrouwen is zondag live te volgen bij de NOS (NPO1), Sporza (VRT1) en Eurosport 1 en de online kanalen HBO Max en Discovery+. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.