WK 2024: Waarom België en Nederland niet zullen deelnemen aan de Mixed Team Relay
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 25 september 2024 om 11:30

WK 2024: Waarom België en Nederland niet zullen deelnemen aan de Mixed Team Relay

Vandaag strijden de meeste wielerlanden in Zürich om de WK-medailles op de Mixed Relay, maar Nederland en België ontbreken voor het eerst allebei. Waarom? Een (te) drukke wielerkalender zorgt voor problemen, maar er blijkt ook niet veel animo voor het nog vrij nieuwe onderdeel.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Nederland was in 2019 nog de eerste wereldkampioen op de Mixed Relay, maar is er dit jaar dus niet bij in Zwitserland. Sterker: Nederland zal ook de komende jaren niet meedoen aan het onderdeel. Dat heeft Koos Moerenhout, KNWU-bondscoach bij de mannen, verteld aan De Telegraaf. Volgens hem is het onmogelijk om goed voorbereid deel te nemen en zo mee te doen voor de medailles.

“Het valt in de praktijk niet mee om in een druk seizoen renners en rensters bij elkaar te krijgen om hier op te trainen. En zonder goede voorbereiding is een podiumplek moeilijk haalbaar”, aldus Moerenhout in de krant. “Zoals het nu is, druist het ook beetje in tegen de professionele benadering van alle andere topwedstrijden, of dat nu landenwedstrijden zijn of die met commerciële ploegen.”

Beperkte interesse
En België? De Belgische wielrenners ontbraken vorig jaar al op het WK in Glasgow en tekenen ook nu niet acte de présence. Op het voorbije EK in Belgisch Limburg deed het land nog wel mee en won het brons. “Op het EK deden we vooral mee omdat het in België was”, geeft Frederik Broché, technisch directeur van Belgian Cycling, aan in gesprek met Het Laatste Nieuws.

“Normaal proberen we op elite-niveau mee te doen in de competities, waarin we kunnen meedoen voor de prijzen. Bij de Mixed Team Relay is dat momenteel niet het geval, mede omdat de beschikbaarheid en interesse van de beste renners beperkt is. Deze discipline zie je enkel op een WK en een EK, in geen enkele andere discipline heb je zo weinig andere wedstrijdmomenten. Dat maakt het extra moeilijk om het op die manier van de grond te krijgen.”

Ook Slovenië en Groot-Brittannië passen dit jaar voor de Mixed Team Relay. Op het meest recente EK waren Frankrijk, Spanje, Denemarken en Zwitserland er niet bij, maar zij doen op dit WK juist wél weer mee.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.